Miljö och rättvisa...

Närmare 1 miljard människor i världen saknar mat för dagen!!! Medan vi dör av välfärdssjukdomar, problemet är gammalt - förhållandena var lika inom Sverige i en inte alltför avlägsen dåtid - överheten dog av fetma medan allmogen dog av svält. Alla skulle vinna på en mer rättvis fördelning av resurserna, enligt mig.

Samtidigt är ungefär 60% av ekosystemetjänsterna överrexploaterade eller hotade av bla övergödning och miljögifter. Frågan är då hur man tryggar livsmedelsförsörjningen utan att överexploatera ekosystemen? Ja, mycket är det ju en fråga om rättvisa. Idag produceras tillräckligt med mat för att alla människor i världen skulle kunna äta sig mätta, trots att mycket kastas och förstörs och trots att hälften av världens spannmålsproduktion går till foder för köttproduktion.... Det stora problemet är alltså inte hur vi ska kunna producera tilltäckligt med mat till alla. Problemen ligger i rättigheter till mark, vatten, energi, fosfor och gener och övriga resurser. Samhällsstrukturer om man så vill. Demokrati, jämställdhet, fattigdom och infrastruktur är mycket viktiga faktorer för att trygga tillgången på mat. Arbete i dessa frågor måste ske på alla fronter, ända nerifrån gräsrotsnivå upp på högsta politiska nivå.

76% av världens fiskbestånd är maximalt fiskade eller överfiskade. Måste vi verkligen göra om samma misstag som skedde utan för New Foundlands kust igen? Där torskbeståndet överfiskades till kollaps (1992), det har ännu inte återhämtat sig trots att det gått 20 år. Beräkningar visar att rätt förvaltat kan världens fiskbestånd livnära 20 miljoner fler människor än vad det gör idag. Många av de fattigaste människorna i världen är helt beroende av fiske för sin försörjning. Naturskyddsföreningen jobbar för en radikal förändring av de avtal som reglerar EU:s fiske i Afrika.

Jag funderar mycket på detta nu, inför hearingen - på söndag klockan 18:00, Johannesgården i Alfta. Kom gärna dit och lyssna och ställ frågor!

Siffrorna har jag hämtat från Svenska natruskyddsföreninens hemsida.
Visionen för Naturskyddsföreningens globala arbete är:

 ”En miljömässigt hållbar utveckling, grundad på tillgodosedda mänskliga rättigheter i en demokratisk samhällsordning där fattigdomen är utrotad.”

Kommentera här: