Jorden vi äter

Jag beställde Naturskyddsföreningens årsbok 2013 och fick hem den strax före jul. Nu har efter-jul-friden infunnit sig och jag känner för att börja läsa den...
 
 
På baksidan beskrivs den så här:
 
"Vi köper på kredit och tecknar in jordens resurser för framtiden. Vi har skapat ett jordvruk som tär så hårt på planeten att det håller på att utplåna sin egen förmåga att producera mat. Aldrig förr har vi haft så mycket och så billig mat i världen, trots detta går nästan en miljard människor hungriga till sängs varje kväll.
 
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har på uppdrag av Naturskyddsföreningen besökt byar i Indien som hotas av jorderosion, deltagit i köpfesten på spannmålsbörsen i Chicago, följt sojans och biffdjurens framfart i Amazonas, rest genom den döende landsbygden i Illinois och vandrat i monokulturernas majsfält i Zambia. De visar hur våra matvanor sätter avtryck i landskapet, precis som jordbruksteknink och globala marknader syns i våra kylskåp. Kostnaderna för miljön är stora och vår mat blir alltmer enfaldig, samtidigt som få bönder får det hela att gå runt.
 
Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill vi se i framtiden?"
 
Ska bli mycket intressant att läsa denna. Hoppas på lite nya kunskaper och infallsvinklar, gärna några lösningar också.... Ljusglimtar i matfrågans mörker mottages även tacksamt. Fortsättning följer....

Kommentera här: