Fläskets osannolika resa genom Europa...

I torsdags var Pär på ICA och handlade....han köpte billigt fläsk och var arg på sig själv när han kom hem. "När det är så där billigt borde jag ju fattat att det inte är svenskt" muttrade han. På förpackningen stod det nämligen PL...tilläggas bör att det var Scan och de går ju ut med att allt deras kött är svenskt. Jag har en dålig bild här men med lite fantasi så ser man att det står PL i det övre högra hörnet.



Jag går tillbaka med det imorgon sa jag. Sagt och gjort, i fredags gick jag till charken med fläsket och sa att jag ville lämna tillbaka det. Hon som jobbade där blev lika konfunderad som vi över att det stod PL på Scans fläsk, allt deras kött ska ju vara svenskt sa hon. Jo, de säger så. Hon lovade i alla fall att ringa Scan och fråga.

Igår var jag på ICA igen och hade tur så samma kvinna var där och kunde berätta vad Scan hade sagt. Tydligen så är det nästan lika illa med fläsket som med den norska fisken.... Scan hävdar alltså att det ÄR svenskt fläsk som skickas till Polen för att packas och sen skickas tillbaka till Sverige för att säljas. "Men vilket miljötänk" blir ICA-kvinnans spontana reaktion på detta (eloge till henne), Men det skickas med båt får hon till svar..... Hurra! Så bra?! Förutom att det är fullständigt idiotiskt att skicka mat hit och dit innan det går till kund så funderar jag över följande:
Hur kan jag vara säker på att det verkligen ÄR svenskt kött när det varit till Polen och vänt?
Hur kan ens Scan vara säkra på att det är samma kött de får tillbaka som de skickade iväg?
Varför är det märkt med PL och inte SE om det nu är svenskt fläsk? Bara för att det är packat i Polen så borde väl ursprungsmärkningen ändå vara det land som själva köttet kommer ifrån?
Dessutom borde Scan märka sina förpackningar så att det står att det är svenskt kött som åkt fram och tillbaka till Polen för att packas.

Det värsta med det här är att Scan är mer regel än undantag när det gäller den här typen av hantering, vår mat åker kors och tvärs över världen innan den hamnar i vår lokala butik (oavsett vilken matvarubutik det gäller). Så inte ens när vi köper svenskt kan vi vara säkra på att vi gör ett vettigt val ur miljösynpunkt. Något är allvarligt fel i vår ekonomi när det är billigare att skicka kött långa sträckor hit och dit än att köra det till kunden så fort som möjligt. Det är för billigt med transporter.... 

 

Kommentarer:

1 Anneli:

skriven

Man blir fan mörkrädd.

Såg ett inslag på plus när en tjej pratade om bra mat ochhur man skulle välja utifrån årstid, förpackning, olika märkningar osv... det var en hel djungel. SÅ innan man hade vägt ihop allt så kanske det inte var det som man trodde var bäst i början som var det i slutendan (ur miljösynpunkt)

2 Petra:

skriven

Ja, det är sanslöst! Ju mer man vet ju svårare blir det att handla.

3 Matilda:

skriven

Helt galet!

Kanske dags att skaffa egen odlingslott och några hönor och bli självförsörjande...

4 Petra:

skriven

Tanken finns. Vi har rätt stor tomt och till våren kör vi igång med odling på allvar :)

Kommentera här: