På begäran ;)

Limpa i långpanna
 
Grundrecept
1 liter långfil
4 dl brödsirap
1 kg rågsikt
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
 
Kommentarer
Jag använder vanlig ekologisk fil och det funkar hur bra som helst.
Kör med ekologisk sirap, alltså vanlig - vet inte om det finns ekologisk brödsirap, jag har inte hittat det i alla fall. Det går att minska på sirapsmängden.
 
Rör ihop allt, jag brukar blanda rågsikten med bakpulvret och bikarbonaten innan jag blandar i det i filen och sirapen. Sen slänger jag i lite vad jag känner för och har hemma men alltid två nävar vetekli och två nävar krossat linfrö. Den här gången tog jag också lite solroskärnor och 2-3 dl lingon. Det hade absolut inte gjort något om det hade varit dubbelt så mycket lingon i, tar det nästa gång :)
 
Grädda i en smörjd långpanna, smörj helst med smör - det blir godast.
Grädda i 125 grader i 45 minuter, höj till 175 grader och låt den stå inne 15 minuter till.
 
Förväntat resultat:
 
Lingonkaka som egentligen är en vinbärskaka :)
 
75 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl vinbär eller lingon
Flagad mandel
 
Smält smöret i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan.
Rör ner socker + ägg, hastigt till en slät smet.
Rör ner mjölet.
Smöra och mjöla formen.
Strö över vinbär och mandel.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader 20-25 minuter.
 
Kommentarer
Jag brukar ta mer bär än det står, tycker att det blir bättre då - gärna dubbelt så mycket :)
I långpanna blir det bra att ta grundreceptet gånger tre.

Kommentarer:

1 Sanna:

skriven

Tack gumman! <3

Svar: Hoppas det blir mumsigt. Hör av dig om du hittar på något annat roligt att ha i :)
Petra

2 Birgitta Ohlsson:

skriven

Nej, det finns inte ekologisk brödsirap - men det går ju lika bra med vanlig, d v s ekologisk. Åtminstone i det här receptet. Men när jag bakar matbröd tar jag i alla fall brödsirap - om det nu ska vara nån sirap alls, och det är det ju sällan i nyare matbrödsrecept. Har dock nyligen bakat "Mors grova kakor" - med sirap i - som vann första pris i tidningen Lands matbrödstävling för oändligt många år sedan. Och det kändes också som det var oändligt länge se'n vi hade dom i brödburken.

Svar: Låter som goda kakor, kanske vi får chansen att smaka :)
Petra

Kommentera här: