3 Läs mer >>
Idag har jag tagit reda på de gröna tomaterna som jag plockade in i veckan. Det var 1,3 kg :) Hittade ett recept som jag tyckte såg bra ut med lime och timjan. Och socker så klart... Tomater och timjan har jag odlat själv.
 
 
Kokade ihop tomater, lime och socker ett tag sen hävde jag i timjan, rörde om lite och hällde upp på burkar. Burkarna hade jag först i ugnen på 100 grader för att sterilisera dem lite, de ska stå där minst en kvart innan den heta marmeladen eller sylten hälls i. Locket ska också ligga i ugnen och skruvas på direkt efter att du hällt marmeladen. Det brukar gå bra att skruva på locket med hjälp av grytlappar.
 
 
 
Sen om jag känner för att ge bort en av burkarna så går det ju att göra dem lite finare med en av mina virkade "mössor" :)
 
 
Rätt söt om jag får säga det själv... Men jag har inte smakat marmeladen än så jag har ingen aning om ifall den är god eller inte ;)
 
Recept (ifall du också har gröna tomater och känner för att prova)
500g gröna tomater
2-3dl syltsocker
saften av 1 lime
1/2 msk färsk timjan

1. Skär sönder tomaterna i mindre bitar. Koka dem mosiga med lime + syltsocker.

2. Tillsätt timjan och häll upp på rengjorda varma burkar.
 
Man kan ju ha i någon form av konserveringsmedel om man vill men det brukar jag aldrig ha, brukar hålla ändå tycker jag.

Gröna tomater

2 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka - 8
 
En förpackning fyllandsvadd +1
 
Fick en härva ullgarn :) +1
 
Sålde en klänning på loppisen -1
 
Äsch! Nu blev det ju plus den här veckan.....
 
Aktuellt saldo -7
 
 

IN/UT v 39

2 Läs mer >>
Flickorna har köpt en varsin fågel för pengar som de fick när de fyllde år :)
 
 
Det är Krimskransan som gjort dem, återbruk allså :)
 
 
Pär ska få sätta upp dem i deras rum när han kommer hem idag....

Återbruksfåglar

3 Läs mer >>
Kom att tänka på det här när en annan bloggare nämnde att de ska se över sitt hem vad gäller kemikalier...
 
Vi använder såpa till allt, nästan. Inte i diskmaskinen förstårs...
Grummes tvättsåpa till tvätten. Vanlig såpa till golven och toaletterna. Smörjer in gummistövlarna med såpa så de ska hålla längre...När vi tröttnade på att leta miljömärkt tvål i refill-förpackning så kom sambon på att vi skulle testa med gulsåpa istället för flytande tvål. Sagt och gjort. Späder såpan ungefär 50/50 med vatten. Det funkar bättre än väntat och torkar inte ut huden som vanlig tvål gör. Dessutom blir det tokbilligt :)
Jag vet att det finns några som tvättar håret med såpa också, det har jag dock inte provat själv. Jag kör med Rapsodines schampo som är ekologiskt och svensktillverkat men ska absolut prova att använda såpa. Jag läste någonstans att det skulle ta ett tag för håret att "vänja sig", kanske samma grej som när man slutar med aluminium-deo.... Det tar ett tag innan det känns ok att använda en utan och i början kan man faktiskt lukta rätt skumt. Men när man väl vant sig (alltså inte vid att lukta illa för det går över) så inser man att det verkligen inte kan vara bra att täppa igen porerna så som man gör med aluminiumklorid...
 
 
Från såpa till deo, långt språng eller inte?

Tvål vs såpa

0 Läs mer >>
Hade utvecklingssamtal på jobbet här om dagen... Ja, vad ska man säga? Mina käraste arbetskamrater får sluta på grund av arbetsbrist och jag vill INTE. Just nu är överskuggar det allt annat på arbetsfronten.

Idag ska jag på yngste sonens utvecklingssamtal, får se om de säger som vanligt. "Han kan men är lat". Då får jag lust att svara: "You don´t say"... Jag har tagit ledigt från jobbet idag vi har ju inte så mycket att göra och jag känner mig rätt sliten. Så snart tar jag bussen till Bollnäs och träffar lärare och rektor tillsammans med Pelle och hans pappa.

Ha det bra, tänk grönt ;)

Utvecklingssamtal

2 Läs mer >>
Att försöka bli mer självförsörjande samtidigt som man jobbar heltid är inte aldeles lätt, mycket måsten blir det - särskilt den här årstiden. Men jag VILL inte ge upp mitt självförsörjnings projekt och jobbet KAN jag inte ge upp. Är ju ändå glad och tacksam för att jag har ett jobb.
 
Men nåja, nog med gnäll!
 
När jag kom hem idag så matade jag bina. De i den ilskna kupan gjorde verkligen skäl för sitt öknamn idag, jag märkte redan när jag lyfte på taket att de var sura. Det är ett helt annat tonläge i den andra kupan, de poade bara på med sitt och brydde sig inte alls att jag lyfte på deras tak. Men nu har de mat i alla fall, hoppas att de äter slut på allt :)
 
Idag har vi skördat det sista (nästan i alla fall, vi har en radda potatis kvar på baksidan) i trädgården. De potatisar som Pär satte i våras blev riktigt stora och fina, både de som växt i sand och de som växt i jord :)
 
 
 
Så fanns det lite morötter kvar också
 
 
Kålrötterna var det riktigt eländigt med i år, en sorglig syn...
 
 
Maskätna och fula, det blir hönsmat av nästan alltihop. Hoppas på bättre lycka nästa år, tror jag ska bygga ett tält i fiberduk åt dem då och plantera krasse i närheten så kan de eländiga larverna äta på den istället...
 
Den sista skörden av tomater från växthuset plockade jag in också.
 
 
Tillsammans med de jag tog in från uterummet här om dagen så har jag nu två liter mer eller mindre gröna tomater att göra något kul av.... Marmelad kanske?
 
Jag fick mer äpplen av svärmor i söndags :) Jag kokade kompott av dem också, fast det blev mer som mos eftersom de var väldigt mogna. Gott som bara den i alla fall.
 
Nu känner jag mig nöjd med dagen och tänker sätta mig vid brasan och virka en stund :)
 
 

Jobb, jobb och jobb.....

0 Läs mer >>
Idag har jag gjort en "man-tager-vad-man-haver-paj"....
Vi hade så mycket ägg hemma så jag tyckte det var en bra idé att göra en stor paj med äggstanning. Började så rota i köksskåpen. Hittade spenat, broccoli och riven ost i frysen. Hade, förutom ovan nämnda ägg, en liten bit koost och en skätt grädde i kylen. I skafferiet fanns torkad svamp som jag fått av en arbetskamrat och i uterummet några tomater och gul lök. Jag gjorde en deg och vips så har vi en supergod paj i långpanna som räcker i flera dagar :)
 
Jag tittade till mina bin häromdagen. Jag är lite bekymmrad över det ena samhället, de åt väldigt lite förra gången jag matade dem och den senaste har de inte ätit något av.... Så jag funderade på om något hänt med drottningen. Men jag letade och hon fanns där :) De har dock inte börjat bygga ut något i den övre lådan så nu ska jag byta plats på lådorna så att den de bor i hamnar överst, närmast foderlådan. Ska försöka mata dem mera, hoppas de drar ner lite sockerlösning då... Bina i den andra kupan verkar må finfint. De har full aktivitet även i den övre lådan och har glatt tuggat i sig all mat men de ska också få lite till. Jag har gjort iordning sockerlösningen idag och ska ge dem imorgon. Hoppas på skapligt väder då, har tänkt mig att jag ska skörda det sista ute i trädgården också. Jag har lite potatis, morötter och rödbetor kvar. Ja, just ja - kålrot också :D

Paj

1 Läs mer >>
Ingående saldo -4
 
Gav bort tre stycken akvariefiskar plus växter, räknar växterna som en - de var flera men jag vet inte hur många - 4
 
Köpte ett par leggings från Blingo +1
 
Sålde en tvål och en burk på loppisen -2
 
Fick två potatishackor av min nyaste vän +2
Fick en spis av Micke som vi ska ha när vi gör om längst upp i vårt hus så vi kan hyra ut där +1
 
Sålde ett miniatyrglasljus och ett paket votivljus på Edsbyn/Alfta köp&sälj -2
 
Veckans saldo -4
 
Vilket ger ett totalt saldo på -8 :)

IN/UT v 38

0 Läs mer >>
Så här såg min krasse ut i morse när jag gick för att släppa ut hönsen...
 
 
Det frasade under fötterna när jag gick i gräset och tranorna skrek vemodigt, tolkade det som att ja - nu är det höst. Det känns på något vis alltid lite vemodigt med höst, men på samma gång infinner sig ett stort lugn i min själ. Jag gillar årstidsväxlingarna och är tacksam för att vi har dem.
 
 

Frostigt...

4 Läs mer >>
Vi hann med en skogstur den här helgen också, trots allt kalasande :)
Saga fyllde ju sex år igår så vi hade kalas hela dagen då...

Men idag gav vi oss ut :) Till "Ångbåtarna"
 
Först när vi kom fram blev jag ganska ledsen...
 
       
Svenskt skogsbruk när det är som bäst!
 
Men stenarna var STORA och vi hittade väldigt mycket lingon, samt en halvliter blåbär.
 
       
 
Det blev som sagt mycket lingon och jag rensade dem hos hönsen i vanlig ordning och de blev, som alltid, väldigt glada för det. Imorgon ska jag koka sylt på dem, lingonen alltså - inte hönsen ;)
 
 
Vi har också hunnit ta upp potatisen ur djupsängen, gjorde middag på en del av dem. De var goda :) Resten ligger nere i källaren. Fick besök av svägerskan och hennes dotter, bra så blev det mesta av tårtan uppäten....
 
Jag fick äpplen av svärmor igår (som hon fått av någon annan) och de har jag gjort äppelkompott av ikväll.
 
 
Vi fick plommon också men dem har vi mumsat i oss som de var...
 
 
 

Helgens skörd

0 Läs mer >>
Ingående saldo från föregående vecka -5.
 
Köpte begangnade muffinsformar på Edsbyn/Alfta köp&sälj +5.
Ha, ha låter helknasigt med begangnade muffinsformar men de är i porslin :)
 
Har sålt två nyckelringar, en kruka och en tupperwareburk på loppisen -4.
 
Veckans saldo alltså -4.

IN/UT v 37

2 Läs mer >>
Nu har svamparna torkat färdigt och jag har stoppat in dem i en burk :)
 
  +     +   TID  =
 
 
Det räcker väl till någon måltid men jag ska ut mer i skogen, det behövs mycket svamp om det ska räcka hela vintern och helst ända till nästa höst :) Det går åt mer nu sen jag blev vegetarian också...
 
Jag hittade ett gott te, påste visserligen men det får duga på jobbet, på ICA för nån vecka sen. Det är både KRAV- och Rättvisemärkt och jag var helnöjd. Nu när jag var dit och handlade så låg detta te i en kundvagn märkt med "Utgående varor" 15 kronor styck.... SUCK! Jag vill ju fortsätta köpa det. Men jag köpte i alla fall alla kvarvarande paket så nu har jag tid på mig att hitta ett nytt te som är gott både för munnen och för själen.
 
 
 
Så nu har jag hamstrat både svamp och te ;)

Hamstring...