Lyckliga i alla sina dagar

Om pengars och människors värde
 
Jag har läst en mycket läsvärd och inspirerande bok.
 
 
 
Här ett av mina favoritavsnitt:
"Så här är läget: luftföroreningarna ökar, dicksvatten förorenas, regnskogar förstörs, den biologiska mångfalden minskar, tusentals arter utrotas, jodens resurser utarmas, sopberg och kärnavfall ökar, de kemikaliska tillsatserna i maten ökar liksom gifterna vi lagrar i våra kroppar, grödor genmanipuleras, världen blir varmare och polarisarna smälter. Borde vi inte fråga oss: Vad fan ska vi göra? Borde vi inte förskräckas, inse att någonting är fundamentalt fel i vårt sätt att leva? Borde vi inte ställa oss väldigt öppna för grundläggande systemförändingar?"
 
"Borde eller borde inte. Vi ställer inga sådana frågor. För vi vet redan svaret: vi ska vara någonting som kallas realistiska och som innebär att vi ska göra samma sak som vi har gjort de senaste tvåhundra till trehundra åren. Vi ska skapa arbeten, vi ska skapa efterfrågan, vi ska hålla hjulen snurrande och tillväxten hög och högre och högre och högre igen. Trots att denna realism kräver fler jordklot än ett finns det inget annat sätt."

Ninna Björk vänder på varje sten, tar upp avigsidor med vårt ekonomiska tänkande och det system vi alla är slavar under. Hon lyckas blanda in alla viktiga aspekter på ett mycket skickligt sätt och hon ställer relevanta frågor. Hon diskuterar även mellanmänskliga relationer och att hon vågar säga "Jag tycker" är ett stort plus. Alla som vågar få sin världsbild ifrågasatt borde läsa den här boken!

Kommentarer:

1 Sanna:

skriven

Åh låter som en läsvärd bok!

SV: Mmm något skoj skall jag allt hitta på med min "Nya" cykel.. ;)

Svar: Japp, tokbra.
Petra

Kommentera här: