Ambassadören

Jag fick en bok med posten.
 
 
Historien börjar med att huvudpersonen, Mikael, tar livet av sig - vilket ju är lite ovanligt...
Men efter döden erbjuds Mikael att återfödas och bli Ambassadören, Altan Storm. Han accepterar erbjudandet och hans otacksamma uppgift är att rädda människorna. Lite med kniven mot strupen, om vi inte slutar förstöra vår planet (och varandra) så kommer de som styr universum att utplåna oss och ersätta oss med nya humanoider.
 
"Planeter med möjlighet att hysa livsformer baserade på DNA är extremt sällsynta i universum och ingen har rätt att förstöra en sådan planet."
 
Det kan vi väl skriva under på? Ingen har rätt att förstöra en sådan planet.
 
Mikael funderar över sina möjligheter att lyckas och får till svar att:
 
"Det mest troliga scenariot är att miljöförstöringen kommer att orsaka så stor resursbrist att krig kommer att utbryta om de kvarvarande tillgångarna."
 
Inte så långt från sanningen det heller.
 
Vi rör oss i allt från världsrymnden till den lilla familjen. Jag får lite Stargate känsla när jag läser den. Känns som verklighetsbaserad scinece fiction, på ett bra sätt. De regler som gäller i bokens universum, borde inte vara särskilt svåra att följa. Även om vi misslyckas ganska totalt...
 
"Första Imperativet
Handla så att planetens förmåga att föda liv inte hotas.
 
Andra Imperativet
Handla så att humanoidrasens överlevnad inte hotas såvida det inte bryter mot första Imperativet.
 
Tredje Imperativet
Handla på ett sätt som inte vållar skada eller begränsar frihet för någon humanoid såvida det inte bryter mot det Första eller Andra Imperativet."

Det viktigaste är alltså att planetens förmåga att föda liv bibehålls. Något att tänka på i vår värld där pengar och kortsiktig vinning ofta tillåts stå över liv. Som väntat har vår hjälte vissa svårigheter med att bli trodd när han säger sig representera en större makt, men som han säger:
 
"Jag förstår att den historia jag beskriver är svår att ta till sig. Men även om den inte skulle vara sann så ställ er frågorna. Vad skulle världen förlora på en bättre miljö? Vad skulle världen förlora på mindre aggressivitet mellan nationerna?"

Huruvida han lyckas eller inte får vi inte svar på i den här boken. Fortsättning följer, två böcker till är planerade. Ser fram emot fortsättningen...

Kommentera här: