0 Läs mer >>
Tänkte jag skulle försöka säga någonting om den gångna helgens Rättvisefest....

Kan inte säga annat än att det var en fantastisk helg :) Trots alla ångestframkallande tankar så kändes det positivt ändå. När man får träffa andra som har samma tankar och som också vill göra något för att komma vidare. Fredagen var otroligt givande och jag lärde känna många nya trevliga och kunniga människor. Hoppas få se mer av dem framöver.

Lördagen då... Strålande sol och varmt, marknad med lokalt producerad mat och andra produkter, second hand, djurhage, god mat, intressanta seminarium och goda vänner. Lägg till lite rättvisemärkt choklad på det så förstår ni att det var underbart! Kul också att träffa Stefan, det var minst 15 år sen vi sågs, och på helt olika vägar har vi råkat få samma syn på det här med omställning och livsstil... Vi hade omkring 300 besökare på Forsparken och det får väl anses som godkänt när det är första gången, hoppas på repris nästa år!

Idag fick jag höra att jag är så extremt miljövänlig... Så klart i fikarummet på jobbet, där det troligen anses som miljövänligt att sortera ur glödlampor från soporna....men det kändes rätt bra i alla fall. Då märks ju tydligen mitt engagemang och kanske får jag någon att börja fundera ett varv extra :)

Helgen som var

0 Läs mer >>
Våra samhällen kommer att förändras, vi kan inte stoppa förändringen - det enda vi kan göra är att påverka dess riktning och anpassa våra liv till ett nytt sätt att leva.

http://www.ted.com/talks/view/lang/eng//id/696


TED

0 Läs mer >>
Efter gårdagens gråa (eller svarta) känsla som till viss mån dröjt sig kvar idag vill jag påminna mig själv om hur fantastiskt bra jag har det. Se möjligheter istället för svårigheter! Det är bra att göra en sån här lista och fylla på efterhand, efter ett tag kommer insikten om hur mycket det finns att vara glad över - även om vissa saker är svåra och ångestskapande :D

Jag är glad och tacksam för att:
jag har fått möjligheten att leva ett bra liv
jag är medveten
jag har fyra underbara barn
Pär finns i mitt liv
jag kan välja hur jag vill leva
jag är frisk
jag kan läsa
jag lever i ett land där jag får tycka som jag vill
jag insett att det är jag och ingen annan som har ansvar över mitt liv
jag har ett jobb
jag har syskon och föräldrar

Ingen rangordning, bara skrev ner det som poppade upp i huvudet. Ska jag rangordna så hamnar så klart barnen högst upp på listan ♥

Påminnelse till mig s...

3 Läs mer >>
Jag känner för att skriva men jag vet inte om vad. Det känns tråkigt att skriva när jag känner så här men det är kanske bra att göra det ändå. Även jag drabbas imellanåt av klimatångest (eller vad jag nu ska kalla det). Oroas över  hur det ska bli för mina barn och eventuella barnbarn....det blir svårt för den generationen som ser överflöd som något självklart när överflödet i bästa fall försvinner och i värsta fall byts ut till en kamp för överlevnad..... Ibland känns det bara så hopplöst när jag pratar med folk i min omgivning om miljö, klimat och omställningsfrågor. Ja, man borde ju...... och Jag är ju så lat, jag orkar inte, hinner inte..... det är ingen idé att jag....politikerna borde.... Ni vet - ursäkterna är många. Problemet är kanske att många inte kan/vill inse allvaret, de flesta vill inte förstå hur nödvändigt det är att ändra riktning om det inte ska bli riktigt åt helvete på den här planeten. Förr har det känts som att det har funnits tid kvar, men nu befinner vi oss verkligen i den sista minuten och att så många är i det närmaste likgiltiga över hur det ska bli är frustrerande.

Därför är det skönt att träffa likasinnade människor, som folket i RättvisAlfta och inom Omställning Sverige. Jag ser framemot helgen som blir full av sådana aktiviteter men lyckas ändå inte riktigt höja mig själv till den positiva grundsyn som jag normalt har. Nu har jag precis börjat läsa "The Great Turning" av David C. Korten och den ska vara riktigt bra har jag hört... Hoppingivande om jag förstått saken rätt...

.......

0 Läs mer >>
Tog med yngste sonen en sväng på ICA ikväll :) Han behövde en deodorant och tycker inte om parfymer. Han får, liksom sin mamma, ont i huvudet av för starka (eller kanske snarare fel) lukter. Så var det så klart slut på mjölk, det är det alltid när han är hemma... Vi hittade sagda mjölk och den luktfria deodoranten visade sig vara märkt med ecocert, jag har ingen riktig koll på hur pålitlig den märkningen är och när jag sökte på den hamnade jag på en fransk sida. Jag kan inte ett ord franska så jag fattade just ingenting.... Nåja, den innehöll i alla fall inget aluminiumklorid och ingen lukt och det kändes ju viktigast. Får gräva mer i ecocert-frågan framöver. I alla fall så köpte vi ekologisk skinka att ha på smörgåsen så nu kan jag bocka av en vara till på listan jag lämnade dit :D Känns bra!

Lite mera tjat om ICA...

0 Läs mer >>

dsc08921 (MMS)

Mitt senaste fynd på Erikshjälpen. Bytte kontakt så nu fungerar den fint :)

Mitt senaste fynd på ...

1 Läs mer >>
Igår när jag var på väg hem från affären med veckans mat så kändes det faktiskt lite jobbigt. Det blev oväntat tungt eftersom det fanns femkilospåsar med potatis från Knåda...jag blev ju glad så klart, för även om den inte är ekologisk så är den i allra högsta grad lokalt odlad :) Men som sagt, det blev tungt. Muttrade (för mig själv inne i huvudet) om att "alla andra" minsan åker bil och handlar och vad är det för mening att jag.... Precis de tankar jag inte vill tänka, jag menar; inte vill jag göra som alla andra och att just jag ska är ju för min egen skull. Så jag började fundera över vad en fattig kvinna i Somalia skulle känna om hon kunde få släpa hem den mängden mat till sin familj...inte skulle hon då klaga över att det var tungt i alla fall!! Då fick jag lite perspektiv på det hela och talade om för mig själv att som bortskämd svensk så har jag ingenting att klaga över. Vilket jag VET men ibland förblindas jag av vardagen och glömmer bort att vara glad över det jag har och att vara tacksamma över att jag kan välja hur jag tar mig till affären, istället för att undra över om jag ska få tag på mat åt mina barn just idag...

Jag vet ju också att det finns många andra som bryr sig och försöker göra något, det är precis det som är vitsen...att många gör lite. Ibland blir man trött bara och det känns som att ingen bryr sig, särskilt tycker jag att det är tråkigt att mina barn är så ointresserade. Men det kanske kommer när de blir lite äldre :)

Ingen kan göra allt men alla kan göra något...

Ibland blir man trött...

0 Läs mer >>
Det tycks som att det är en (eller möjligen flera) lökflugor som lagt ägg bland mina lökar, och så kalasar larverna på löken. Tydligen så övervintrar de som puppor i jorden så nästa år blir det lökodling någon annanstans. Fast det hade jag ju tänkt ändå, jag vill vara noga med växtföljden :)

Lökfluga

0 Läs mer >>
Tog upp lökar idag. Två tredjedelar var hur fina som helst och resten hade dumma vita larver bosatt sig i... Det tycker jag var irriternade. Måste ta reda på vad det är för typer, jag vill inte ha dem igen nästa år! Men annars är det skitkul att odla lök :) Gul, röd och vit blev det i år. De röda var mer utsatta för larverna än de andra. Återkommer i ärendet....

Irriterande

2 Läs mer >>
Tittade på "Kampen om Arktis" (del 3 av 4) igår.... Mycket bra och tänkvärt program. Jag har mest tänkt på de miljömässiga aspekterna av vårt oljeberoende och det är absolut illa nog, men jag har inte funderat så mycket över de politiska aspekterna....den säkerhetsrisk det utgör. Vi här i väst vill ju gärna kalla oss FRIA. Vi är inte ett dugg fria! Så länge vi bygger vår välfärd på olja är vi helt i händerna på de oljeproducernade länderna....de flesta av dem är diktaturer, många av dess ledare är religiösa fundamentalister. I dessa länder förtryckes kvinnor och folket lever i fattigdom medan ett fåtal rika lever i ofattbar lyx. Om du inte tycker att miljöhänsyn är ett tillräckligt skäl för att göra oss kvitt oljan så kan du fundera på om du vill fylla deras fickor med ännu mera pengar och ge dem ännu mera makt - för det är just det vi gör, i princip varje gång vi handlar mat, tankar bilen eller köper plastgrejor etc. Svårt att välja bort? Jo, omöjligt.... I alla fall just nu. Men det är precis där VI kommer in i bilden, du och jag. Det är de val vi gör NU som avgör åt vilket håll vi ska, vill vi fortsätta längre in i den återvändsgränd som vi befinner oss i eller vill vi ta tillbaka makten över våra liv och välja en hållbar framtid?

Vad tycker du?

Olja och vems välfärd...

2 Läs mer >>
Kallt i luften och det börjar kännas som höst även om det kan komma några varma dagar än... De svenska äpplena finns i alla fall att köpa nu :D Så goda... Hittade dessutom KRAV-märkt honung från Järvsö på ICA i Bollnäs när jag var där igår. Undrar hur kriterierna för KRAV-märkt honung ser ut? Det går ju liksom inte att kontrollera var bina flyger iväg och samlar nektar... Nåja, jag köpte en burk i alla fall :)

I helgen ska jag skörda mina kålrötter och rödbetor, ser framemot det. Sen hoppas jag att de är goda och inte träiga. Jag har aldrig odlat sådana förut och har ingen riktig koll, men blir det tokigt får jag försöka igen nästa år.

Funderar lite grand på det här med vad som egetnligen är nödvändigt... Är det bara sådant som vi behöver för att överleva som kan anses som nödvändigt? Eller hur ska man tänka? Är te onödigt? Det känns verkligen inte så för mig. Jag skulle inte dö av att inte få te men livet skulle bli bra mycket tristare. Jag är så glad nu när jag kan köpa gott, ekologiskt te på Havannas Deli i Bollnäs :D

Höstkänning

0 Läs mer >>
Bjöd glada barn på Sockerärt idag, även om Pelle tyckte att det kändes lite väl nyttigt så åt han ändå glatt :)

Sockerärt och Rosenböna 'Painted Lady' Gråärt och lite tomat...

Skördade den sista spenaten och tog upp några rödbetor.

'Chioggia' och 'Bolivar' 'Brora' Små betongfötter växer inte men är trivsamma ändå :)

Känner mig rätt nöjd med den första odlingen här...

Jag tycker att det blev rätt bra i år, särskilt med tanke på att jag kom igån rätt sent :D Nöjd med mig själv...

Nu känns det härligt ...

0 Läs mer >>
Någon äter på min Pelargon...

Någon äter på min pelargon...

Och så vänder vi på bladet och vad hittar vi väl där.....?



Nån där ute som vet vem "någon" är eller ska bli när han blir stor?

Fint besök

2 Läs mer >>
Det åker SÅ många bilar förbi vårt hus.... Jag kan inte låta bli att undra: Var ska alla människor hela tiden? Och måste de verkligen ta bilen dit de ska allihopa? Idag när vi gick över bron så sa Saga, snart fem år: De bara åker och åker... Nu är det naturligtvis väldigt många olika människor som far förbi här men ändå, när kommer förändringen? Var går gränsen för hur dyr bensinen kan bli innan det märks en minskning av biltrafiken? Änn så länge gnäller folk bara att det har blivit så dyrt att man "snart" inte har råd att köra bil längre.... Men när är snart? Och är det bara när det blir för dyrt som vi ska sluta åka bil? Det finns bättre anledningar tycker jag.

Vi åker buss till och från jobbet trots att det blir dyrare för oss än om vi skulle ta bilen. Dels för det egna miljösamvetets skull men också för att det är så skönt att slippa köra bil (tycker jag i alla fall). Och på vintern är det hur skönt som helst att slippa skotta fram en kall bil, bara att klä på sig ordentligt och gå till bussen :) Ett till pluss är ju att man kan slumra till en liten stund på vägen hem, då orkar man lättare med kvällens alla bestyr. Annars är ju att cykla eller att gå för den delen två utmärkta alternativ till bilen när man inte ska så långt. Inte nog med att man värnar miljön, man får en rejäl hälsovinst också :D Dessutom är det härligt att vara ute...

En sak som jag tycker är rätt lustig (eller hur jag ska uttrycka det) är att många tycker att ekologisk mat är för dyr....men de tar glatt bilen till affären när de ska köpa två liter mjölk och en limpa trots att det kanske tar fem minuter att gå dit, utan att ens reflektera över vad den (fullständigt onödiga) bilturen kostar.... Något som, förutom att vara onödigt ur miljösynpunkt, faktiskt kostar både pengar och hälsa för dem själva. Det enda som skulle krävas är att folk ville tänka efter en smula och inse att vi mår inte bra av att vara lata, vi mår bra av att engagera oss och göra det som känns rätt. Och nu menar inte jag att alla ska göra lika som mig, var och en måste ju själv komma fram till vad de brinner för och vad som känns rätt för dem. Men alla har något de är intresserade av och alla kan göra en insats för miljön eller för sina medmänniskor. Prova själv!!

Jag kan inte låta bli...

2 Läs mer >>
Var och veckohandlade idag. Blev glad av två saker :)
Jag hittade KRAV-märkt kaviar, trevligt att två anledningar - dels det mest uppenbara att den är ekologisk och sen så slipper vi få i oss alla fåniga tillsatser som finns i vanlig kaviar.
På grönsaksavdelningen blev jag faktiskt inte bara glad utan väldigt glad eftersom de har tagit hem både aubergine och zuchini, ekologisk, som jag bad om. Det kan hjälpa att säga till!

Det får mig att fundera på en sak som jag hörde på radion i våras... Det var en kille/man (vet inte hur gammal han var) som ringde in och tyckte att det var helt meningslöst att själv göra något för att minska utsläpp, klimatförändringar odyl. Han menade att det enda som betydde något var sånt som har betydelse i hela den STORA världen.... Vilken fruktansvärt deprimerande inställning! Då är det ju lika bra att bara lägga sig ner och ge upp direkt.... Och så dumt! Den absolut viktigaste kuggen i all form av förändring är JAG. Om det inte finns en massa jag som tycker saker, säger ifrån och gör något, så förändras ju INGENTING. Det kan räcka med att en enda JAG säger eller gör något för att inspirera andra och få folk att börja tänka efter.... Eller som när lilla Petra i lilla Edsbyn får ICA att ta hem ekologiska grönsaker, det har ingen som helst betydelse i den stora världen, men för mig betyder det att jag slipper äta bestprutad aubergine i min lasange....och förhoppningsvis väljer fler det ekologiska alternativet nu när det finns....bonden som odlar den får sälja.....ringar på vattnet, små saker som tillsammans med andra lika små saker i längden får betydelse i den stora världen.

Handling på ICA idag ...

0 Läs mer >>
Jag har ju helt glömt bort att berätta om en sak som gjorde mig så glad häromdagen. När jag stog på ICA (för ovanlighetens skull) och tittade på alla miljoner olika sorters tandkräm, jag vet aldrig vilken jag ska välja och blir så trött på att det inte finns någon miljömärkt.....muttrade jag inne i huvudet, eller på sin höjd kanske lite tyst. Dröm om min förvåning när jag plötsligt såg lösningen på mitt eviga velande angående tandkräm! Det finns en som är Svanenmärkt! Jag vet inte hur länge det funnits men jag har då aldrig sett det förut. Så hädanefter behöver jag inte fundera när jag ska köpa tandkräm :) ACTA:s Svanenmärkta blir det. Plötsligt händer det...

Tandkräm