3 Läs mer >>

Jag blev glad häromdagen när jag hittade MSC-märkt lax på ICA. Köpte några paket och idag lagade jag till dem. Räknar med att ha kul ikväll så vi är nog rätt sega imorgon och på måndag är det ju jobb igen och då ska vi ha matlåda med oss. Men tillbaka till laxen. Som sagt först blir man glad :)Sen blir man trött...Det står visserligen på förpackning att det är tre portionsbitar. Men är inte det här LITE överdrivet? Jag blir i alla fall både trött och matt. Pär fick en idé om att vi skulle erbjuda pojkarna pengar om de fiskar och tar hem fisk som vi kan äta. Betala dem per kilo fisk de tar hem alltså. Låter som en strålande idé i mina öron, hoppas bara att de tycker det också...

GOTT NYTT ÅR PÅ ER :D

Först blir man glad, ...

0 Läs mer >>

Vi åkte en sväng till Roteberg idag för att titta på ett skogsstall som Marie vill bli av med. Eventuellt ska vi ha det som hönshus. Om det nu går att flytta på det, det ser ut att vara rätt nedsjunket i marken...Men om det håller ihop när vi drar loss det och kör det hem till oss så hoppas jag att det blir ett bra hönshus efter lite fix :) Laga och lappa lite, skura med såpa och sen måla med vit linoljefärg inne och falurött ute. Naturligtvis in med någon sittpinne och några redan också. Blir som nytt...

Sen tog vi en tur i skogen :)

 

Blivande hönshus?

4 Läs mer >>
Funderar över vårt införskaffande av höns till våren. Klurar på om jag ska ha Rashöns, nån Lantras, och troligen då Hedemorahöns eftersom de verkar vara den mest lokala rasen som finns, eller om jag ska ha vilka höns som helst och strunta i ras och avel. Å ena sidan skulle det vara roligt att hjälpa till att bevara en ras och avla på den, det skulle även vara roligt att ha en svensk gammal lantras.... Å andra sidan skulle det vara lämpligt att inte ha det ansvaret och bara ha blandrashöns som man kan ta kycklingar av, slakta och äta upp hur man vill. Jag har lite svårt att bestämma mig, tur att det är långt kvar till våren :) Hedemorahöns är i alla fall ett mycket lockande alternativ, de är den ras som är mest anpassad till att leva här i våra trakter och är en bra ras att ha som hushållshöns vad jag kan förstå - de har också ett varierande utseende inom rasen vilket jag gillar. Troligen blir det sådana till slut men jag ska tänka någon runda till innan jag bestämmer mig definitivt :)

hedemorahons.jpg - 24,31 kb

Fina hönor :) Eller hur?

Rashöns eller inte?

0 Läs mer >>
Idag har det varit en härlig dag, varmt och soligt - kändes som en vårdag. I natt däremot var stormen Dagmar här och busade. Det blev lite dåligt med sömn för oss i natt på grund av allt oväsen. Strömavbrott så att både Pelle och Tomas gick och la sig i tid, ingen idé att vara vaken hela natten när man ändå inte kan sitta vid datorn. Efter frukosten gick vi ut och plockade ihop på gården, det var en hel del kringspritt efter stormen... Sen gick vi till lekparken och hade det mysigt :)

När tjejerna fått leka en stund så gick vi till Pärs bror Peter och hans fru för att hämta Pelles jacka som han så klart glömde när vi var där sist. Vimsigare unge får man då leta efter. På väg dit såg vi fler bevis för Dagmars härjningar.

   

Det var en rejäl gran som trillat. I och för sig hade Dagmar fått hjälp av hästmyror med just den här granen men vi såg flera andra också. Bland annat en som lagt sig rakt över vägen som Peter varit ut och sågat upp i natt.Klättra på stenar är ju alltid kul :)

Dagmar har varit på b...

0 Läs mer >>
Jaha, fyller 39 år idag... Alla barnen är hemma så det är toppenbra :) Har haft fint främmande från Mariefred på förmiddagen, min kusin och hennes man - av dem fick jag torkad svart trumpetsvamp :) Sen kom mamma och Olle, fick fina pannlappar och presentkort på Lisas handarbetsbod. Anar att mamma fösöker lura iväg mig till Söderhamn av någon anledning ;) Storasyster med familj kom senare på kvällen med ett presentkort på Mobackes. Alltså en bra dag med trevligt umgänge och fina presenter. Lillasyster vims kommer en annan dag eftersom de hade fullt upp idag, ser framemot att få träffa dem. Fick även present av Pär som jag ska göra av med på Mobackes, blir äppelträd eller bärbuskar skulle jag tro :D 

Nu när det mesta av julen över ska jag sätta mig med frökatalogen från Impecta och fundera över vad jag ska så till våren. Kronärtskocka, chili och paprika ska sås tidigt inne så de måste beställas snart. Längtar tills jag får börja arbeta i trädgården och försöka få den som jag vill ha den. Det kommer att ta tid och mycket slit, men va kul!

Fylla år

0 Läs mer >>
Jag hade en röd liten bricka efter min moster som jag ville använda i jul. Samtidigt som jag tänkte över alla ischokladformar, knäckpapper och kapsyler som brukar ligga och skräpa överallt under julhelgen. Efter lite inventering i gömmorna och funderingar kom jag fram till det här...Det enda som är nytt här är ljuset, återbruk är det bästa jag vet. Var det någon som sa att det är tråkigt och besvärligt med återvinning? Jag är helnöjd i alla fall. Nu är det bara att hoppas att det mesta småskräpet hittar hit också, så jag slipper gå omkring och plocka upp det :) 

GOD JUL ALLA GLADA MÄNNISKOR!
Ja just ja, god jul alla andra också :)

Återvinning med julst...

0 Läs mer >>
Vi håller ju som bekant på att byta uppvärmning. Går mot strömmen, tar bort luftvattenvärmepump och sätter in vedpanna... Vi har kopplat bort pumpen och sålt den. Just nu värmer vi vårt vatten med el och huset med hjälp av två kaminer och oljefylda elelemnt, inte så bra men en tillfällig lösning, medan Pär drar rör och fixar nere i pannrummet... Så vi är tacksamma för att den här vintern inte är lika kall som den ifjol, i alla fall hittills :) Men vi hoppas att det inte dröjer alltför länge nu, inom någon vecka så borde vi kunna börja elda i vedpannan och få både varmvatten och värme av VEDEN. Jag har ingenting emot att elda i kaminerna men det blir väldigt skräpigt av att hantera ved på två ställen i huset och det är inte så kul. Även om det är trevligt när det brinner i kaminen i TV-rummet så blir det lämpligt att ha det i källaren istället och slippa allt skräp. Så kan vi elda bara när vi känner för att mysa :) Vi konstaterade senast idag på fikarasen på jobbet att vi oftare sitter och tittar in i elden än TVn.

Går mot strömmen och ...

0 Läs mer >>
Läser om Göran Hådén (Talesperson för En köpfri dag i Sverige) på Supermiljöbloggen och gillar verkligen hans syn på det här med att köpa prylar :) Kopierar helt fräckt hans tips och tänker använda dem på mig själv nästa gång jag får lust att köpa nåt...

Göran sex tips inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant, lokalproducerad eller fair trade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Det är sällan jag verkligen behöver en ny sak, i alla fall till mig själv- det är ju skillnad med barnen, de behöver ju nya kläder och skor för jämnan tycker jag. Men ibland känner jag ju för att köpa något, ändå, och ofta kommer jag då fram till att jag faktiskt inte alls behöver den där grejen som jag så gärna ville ha. Efter nyår ska jag i alla fall börja med en IN- och UT-lista, en mycket bra idé som jag ramlade över igår. Tyvärr kommer jag inte riktigt ihåg var... Det går i alla fall ut på att kolla nettot på vad som kommit in i mitt ägo och vad som gått ut, köper jag något så hamnar det på plusskontot och om jag gör mig av med något, lämnar till Erikshjälpen eller återvinning till exempel, så hamnar det på minuskontot. Målet är att varje vecka ska sluta med minus, eller i alla fall på noll...

Köp mindre - lev mera...

0 Läs mer >>

dsc08986 (MMS)

Hittade de här i kyldisken på Konsum. Suck....

Man blir ju ledsen

0 Läs mer >>
Idag hämtade jag Saga hos hennes pappa och åkte (faktiskt tog jag bilen, vi skulle ju ha en massa prylar med oss) till Mobackes i Bollnäs. Vi skulle träffa mamma och Susanne där, mysa lite och byta julklappar. Det bli ju ungefär att träffas på halva vägen... Trevligt fika på Lilla K´s trädgårdskök, Saga var lyrisk eftersom de bjöd på ischoklad :) Jättefin Amaryllisutställning, jag blir så lugn och glad av att gå där och titta på alla växter. Så till det absolut roligaste! Återbruket! Fantastiskt fina saker och så otroligt miljösmart :) Följ länken och läs mer.

http://www.aterbruket.com/start


Jag har lånat den här bilden från Återbruket, tänkte inte på att knäppa en egen när jag var där. Vi börjar få dåligt med dricksglas här hemma och nu vet jag var jag ska köpa nya när det blir nödvändigt :) Skönt! Då behöver jag inte svära över att det känns fel och jobbigt att köpa nya saker, jag kan köpa återbruk...

Mys på Mobackes :)

1 Läs mer >>
Igår blev jag glad :) Var på Konsum och kollade läget inför inköp av julskinka... De hade färdigkokt ekologisk skinka men jag tycker inte att den brukar vara nå´ vidare, den färdigkokta. Så jag frågade om de skulle få hem okokt och -JA, imorgon blev svaret. Så bra, den här veckan ska jag gå på Konsum och köpa ekologisk julskinka :) Änglamark. Svensk. Helt ok.

Jag tror jag blir galen på att de alltid måste visa bilder på isbjörnar när det talas om klimatfrågan på TV! Tror de att det är bara isbjörnar som kommer att drabbas av detta eller vaddå? De kunde lika gärna visa trokans offer på Afrikas horn eller översvämmningsdrabbade på någon annan plats i världen. Vågar de inte det eller vad är problemet? Så länge det målas upp en bild av att det "bara" är isbjörnar som drabbas så förstår man ju att viljan till förändrad livsstil och tuffa beslut kan vara lite sviktande.

Julskinka och irritat...

0 Läs mer >>

Något att titta på och reflektera över i skuggan av misslyckandet i Durban.

 

http://clikr.co/k78bs

 

Transporter