0 Läs mer >>
Jag virkade en häst till min dotter....
Men mamma, varför har den inga vingar? sa Sagan.
Ja, varför?
Så jag gjorde ett par vingar åt den, så blev det en sago-häst till den vackraste Sagan på jorden.
Guld-vingar, så klart...
 
 
Vi föddes för att älska.

GOTT NYTT ÅR!!

2 Läs mer >>
Nu är det dags :)
Julen är över och det är snart ett nytt år. Vad kan vara en bättre start på ett år än att börja fundera på vad som ska odlas kommande sommar? Jag kan inte komma på något...
 
 
Sitter här med en oöppnad, aldeles ny frökatalog från Impecta. Ser verkligen framemot att studera den! Återkommer med vidare betraktelser :D

Impectas frökatalog 2...

1 Läs mer >>
Vi har börjat riva tapeter i sovrummet. De var trasiga och fula redan så vi tyckte det var lika bra att riva bort dem.
Det syns inte så bra på bilden men det var en tråkig brun färg.
 
 
Det blev betydligt ljusare i rummet men nu återstår mycket arbete innan vi kan börja tänka på att tapetsera om. slipa och spackla, det är rätt ojämt...
 
 
Ganska eländigt faktiskt.
 
 
Före/Efter
 
 
Arbetet påbörjat i alla fall :)
.

Riva lite tapet...

0 Läs mer >>
Tjuvarnas marknad eller bondens livförsäkring.
 
 
Inne i Chicago Board of Trade Building pågår något mycket märkligt....
Därinne spekuleras det i råvaror som majs, vete, havre, soja, grisar och mejeriprodukter. Vilket i förlängningen påverkar alla oss som köper mat, de fattigaste drabbas som vanligt mest.
 
"Spekulation i jordbruksvaror har kritiserats från mänga håll och har utmålats som en stark orsak till stigande priser som framför allt drabbar människor i fattiga länder. Successivt högre priser är en förutsättning för ett mer ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart jordbruk. Men det är något helt annat än de snabba prisfluktuationer som sker på börsen därför att man handlar och spekulerar med mat som om det vore vilka varor som helst. När priset åker bergochdalbana finns det alltför många förlorare."
 
En av de mest anmärkningsvärda konstigheterna med med detta spekulerande är att exempelvis handeln med majskontrakt är, i runda slängar, tio gånger större än hela världsproduktionen av majs. Vilken i och för sig har att göra med att majsen förädlas i kedjan mellan bonde och kund men ändå... Mat är för viktigt för att spekuleras med tycker jag. Eller som författarna uttrycker det:
 
"Det här är inget annat än att leka med maten och vi vet ju alla innerst inne att det är fel."
 
 
 
 

Resa genom roundup re...

3 Läs mer >>
Vi har två mycket tråkiga lampor på våra sängbord. Biege och ful är de....
Jag fick en idé i en bok jag lånade av mamma för ett tag sen och har virkat några mormorsrutor från och till sen dess. Jag är inte framme än men tänkte bjuda på en liten tjuvkikning ;)
 
Då här ser nämnda lampa ut (vi har alltså två likadana).
 
 
Jag tänker göra dem fina med hjälp av vit linoljefärg och de här mormorsrutorna :)
 
 
 
Nåja, det kommer att behövas fler rutor. Men det blir säkert färdigt någon gång :)

Mormorsrutor och fula...

0 Läs mer >>
Nu har jag läst det första kapitlet i "Jorden vi äter".
Lärde mig nåt nytt:
"Uppemot en tredjedel av all mark som en svensk behöver för sin matförsärjning finns i andra länder."
Jag viste ju att vi var beroende av utländsk mark men inte hur mycket.
 
Annars var det mycket som jag redan hade koll på. Men intressant ändå och det finns ju alltid någon ny tanke när det är något man inte läst förut :)
 
Lite tankar:
Nästan en miljard människor går hungriga medan 1,5 miljarder är överviktiga. Uppenbarligen är något väldigt fel! Problemet är inte brist på mat. Problemet är brist på rättvisa!
 
Ett ekologiskt jordbruk i stor skala är både möjligt och nödvändigt. Vi behöver ett jordbruk där ketsloppen fungerar, ett jordbruk som inte utarmar jorden och som inte behöver bekämpningsmedel. Vilken mat vill vi äta och till vilket pris? Vi måste utgå från de lokala förutsättningarna och hushålla med våra resurser...
 
Känns resonemanget igen?

Vid vägs ände

0 Läs mer >>
Jag beställde Naturskyddsföreningens årsbok 2013 och fick hem den strax före jul. Nu har efter-jul-friden infunnit sig och jag känner för att börja läsa den...
 
 
På baksidan beskrivs den så här:
 
"Vi köper på kredit och tecknar in jordens resurser för framtiden. Vi har skapat ett jordvruk som tär så hårt på planeten att det håller på att utplåna sin egen förmåga att producera mat. Aldrig förr har vi haft så mycket och så billig mat i världen, trots detta går nästan en miljard människor hungriga till sängs varje kväll.
 
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har på uppdrag av Naturskyddsföreningen besökt byar i Indien som hotas av jorderosion, deltagit i köpfesten på spannmålsbörsen i Chicago, följt sojans och biffdjurens framfart i Amazonas, rest genom den döende landsbygden i Illinois och vandrat i monokulturernas majsfält i Zambia. De visar hur våra matvanor sätter avtryck i landskapet, precis som jordbruksteknink och globala marknader syns i våra kylskåp. Kostnaderna för miljön är stora och vår mat blir alltmer enfaldig, samtidigt som få bönder får det hela att gå runt.
 
Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill vi se i framtiden?"
 
Ska bli mycket intressant att läsa denna. Hoppas på lite nya kunskaper och infallsvinklar, gärna några lösningar också.... Ljusglimtar i matfrågans mörker mottages även tacksamt. Fortsättning följer....

Jorden vi äter

2 Läs mer >>
Här står den ute och väntar på att få komma in.
 
 
Lokalt inköpt så klart ;)
 
Nu är den naturligtvis inne, klädd och jättefin :)
 
 
Jag kör samma pynt år efter år, gillar att känna igen och ha minnen i de saker jag hänger i granen. Många av prylarna påminner mig om personer som funnits (och vissa som fortfarande finns) i mitt liv. Det ger lite mera mening åt julgranen för mig.
 
Lägg märke till ölburken som hänger i granen.... Den har Pär hängt dit, otroligt "fint", återbruk hävdar han och vilka argument ska jag komma med då?

Årets Julgran 2012

0 Läs mer >>
Jaha, nu börjar det lugna ner sig...
 
Julafton igår, dock en lugn sådan. Bara Pär och jag hemma på förmiddagen så vi hade en mycket stillsam sådan. Var till hans mamma och fikade, sen lite förberedelser inför maten före Kalle Anka. Flickorna kom strax innan det började och pojkarna lite senare. Efter maten kom tomten. Alla var nöjda och glada med sina julklappar. Jag fick ullstrumpor av Pär, toppenbra eftersom mina gamla sjunger på sista versen. Det bästa var så klart att få ha alla barn hemma :D
 
Idag fyller jag 40 år. Firar med familjen. Har fått flera presentkort på Mobackes som till våren ska förvandlas till fruktträd :D Just nu är det lugnt här. Niklas och Tomas har åkt till sin pappa, de hade fått STORA dataskärmar där som de var ivriga efter att få använda. Pelle sitter vid sin dator, flickorna är ute och provar sina nya stjärtlappar, Pär skottar snö så att han kan ta in mera ved framöver. Jag känner mig mycket nöjd med årets julhelg, även om den inte är riktigt slut än.
 
Snart ska jag börja bläddra i frökatalogerna och planera årets sådder... Snart dags att så chilin ;)

Här firar vi...

1 Läs mer >>
Idag har vi bakat pepparkakor :)
Både små.....
 
 
.....och stora.
 
 
Älska mångfalden!
 
 
Sambons dotter har bakat de tre pepparkaksgubbarna :)

Pepparkaksbak

0 Läs mer >>
Det känns som att jag går lite på tomgång just nu...
Med livet i allmänhet, jobbet och omställningen i synnerhet.
Jag bara tuffar på i mina gamla hjulspår.
Inga nya projekt eller planer, de ligger liksom och slumrar för tillfället.
Jag väntar kanske på att julen ska stökas över, inte vet jag.
 
För jag planerar faktiskt att sitta med frökatalogerna och drömma mellan jul och nyår.
Då ska vårens sådder planeras.
Och kanske jag börjar skissa på ett litet växthus.
Medan jag drömmer om mitt stora orangeri.
Planer och drömmar men inget konkret.
 
Livet går på sparlåga.
Men det är kanske så det ska vara den här tiden på året.
Jag vägrar julstressen.
Är nöjd om jag har knäck och julgran.
Det viktigaste är i alla fall att jag får träffa mina älsklingar.
 
Och elda lite i kaminen...
 

Denna dagen ett liv.....

0 Läs mer >>

Vår vackra tall i vin...