Resa genom roundup ready-land 1

Tjuvarnas marknad eller bondens livförsäkring.
 
 
Inne i Chicago Board of Trade Building pågår något mycket märkligt....
Därinne spekuleras det i råvaror som majs, vete, havre, soja, grisar och mejeriprodukter. Vilket i förlängningen påverkar alla oss som köper mat, de fattigaste drabbas som vanligt mest.
 
"Spekulation i jordbruksvaror har kritiserats från mänga håll och har utmålats som en stark orsak till stigande priser som framför allt drabbar människor i fattiga länder. Successivt högre priser är en förutsättning för ett mer ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart jordbruk. Men det är något helt annat än de snabba prisfluktuationer som sker på börsen därför att man handlar och spekulerar med mat som om det vore vilka varor som helst. När priset åker bergochdalbana finns det alltför många förlorare."
 
En av de mest anmärkningsvärda konstigheterna med med detta spekulerande är att exempelvis handeln med majskontrakt är, i runda slängar, tio gånger större än hela världsproduktionen av majs. Vilken i och för sig har att göra med att majsen förädlas i kedjan mellan bonde och kund men ändå... Mat är för viktigt för att spekuleras med tycker jag. Eller som författarna uttrycker det:
 
"Det här är inget annat än att leka med maten och vi vet ju alla innerst inne att det är fel."
 
 
 
 

Kommentera här: