0 Läs mer >>

Ute kan man hitta både det ena och det andra den här årstiden. Det kommer gärna fram trasiga, bortblåsta hinkar och överkörda spadar, plastbitar och flaskor - fattar inte var allt skräp kommer ifrån.... Men man kan även göra trevliga fynd, vi är ju relativt nya i vår trädgård eftersom vi flyttade in i maj ifjol och då missade den tidigaste våren. Jag har hittat fina, blåa vårblommor. Scilla, Blåsippa och rysk blåstjärna :)

   

Och så något lite mera matnyttigt ;)Brännässla, kan vi koka soppa på bara det blir ett gäng till. Kanske får ta och odla några sådana också, de är ju rätt anspråkslösa. Men väldigt nyttiga :)

Inne i köket har jag fått lite vårkänsla aldeles gratis, utsläppsfritt och väldigt trevligt :)Alris får så gulliga, bulliga knoppar och söta blad med fint mönster på. Mamma har virkat duken :)

Vårfynd :D

2 Läs mer >>
Pär håller på och gräver en grop, vi tänker se om det kommer upp vatten där eftersom det är så blött :)Som ni ser så är det mest lera här... Därför blir det också odling i djupsäng och pallkrage. Tungt att gräva och svårt att få det bra, så det blir upphöjda odlingbäddar istället :)

  

Det är (som synes här ovanför) ganska stor skillnas på pelargonerna nu. Några veckor i ljuset med vatten och näring gör underverk. Planen är att ha fina pelargoner i sommar, ifjol var de ganska usla av brist på omsorg. Snart ska jag sätta om dem och klippa dem, det blir säkert skott över om någon är intresserad :)

Lite bilder på mina sådder också :D

    

Tomaterna växer, som alltid, som ogräs - precis som Basilikan. Tacksamma lättodlade växter som jag gillar...

Lerjord och pelargone...

0 Läs mer >>
När jag kom hem idag gick jag omkring och tittade efter vårblommor, krokusarna har ju tittat upp ordentligt på baksidan av huset - där blommar de för fullt. I rabatten på framsidan tittar de bara upp lite försiktigt, inga blommor i sikte än på ett tag. Påskliljorna börjar kika upp de också men bara lite. Gullvivorna verkar ha överlevt vintern, vi får väl se om de blommar i år. Jag satte ner dem i höstas, hade haft dem i krukor innan.

Rabarnbern (båda två förresten) har börjat spira så smått, de köpte jag ju ifjol och i år vågar man nog ta lite och göra paj av :) Planterade vitlök i höstas men de har inte kommit upp än, vi får väl se om det blir något. Brukar ju vara lättodlat men säker kan man aldrig vara. Jordgubbsplantorna har revat ohämmat så med dem har jag en hel del pyssel framför mig. Men det blir kul, tror de får bo i pallkragar så de inte sprider sig så vilt i landet.... Sådden inne växer och frodas, utom några som inte vågat sig upp än men hoppas de kommer. Snart dags för mera sådd :)

Försiktig vår

0 Läs mer >>

Här om dagen fick jag frågan: - Vad är hållbar utveckling för dig? och personen som frågade bad om ett snabbt och kort svar. Hållbar utveckling är så himla mycket för mig, något som mina tankat kretsar kring väldigt ofta och mycket. Det var oväntat svårt att svara kort. Därför tänker jag göra en längre utläggning i ämnet här :)

Hållbar utveckling för mig innebär att vi måste stanna upp. Vi måste sluta med vår förbrukande livsstil, vår överkonsumtion. Vi måste ta tillbaka makten över våra liv från "marknaden". Denna "marknad" som vill att hjulen ska snurra fortare hela tiden, att vi ska köpa mer saker som vi inte behöver och att vi ska låna pengar till påhittade behov. Många av oss lyder snällt "marknaden", trots att vi alla vet att den inslagna vägen leder rakt in i en återvändsgränd. Det viktigaste är kanske att ta tillbaka makten över maten vi äter. Vi måste få äta mat som vi vet var den kommer ifrån, möjligheten att odla själv - eller i alla fall att kunna se odlingar och djur i vår närhet är  något som vi människor mår bra av och behöver. Vi måste låta jordens ekosystem fungera, vi får inte fortsätta exploatera och överutnyttja naturtillgångarna. Kort sagt vi måste sluta såga i den gren vi sitter på!

Själv kommer jag att storsatsa på min "Odling för omställning" i år, smygstartade lite ifjol :) Planerna är stora men långsiktiga, vi får se hur långt vi kommer denna sommar. För er som inte känner mig men som har vägarna förbi Edsbyn ibland, håll ögonen öppna efter min skylt - ODLING FÖR OMSTÄLLNING - vi kommer att sättA upp den under våren. Titta in och prata lite hållbar utveckling med mig om du vill :)

Hållbar utveckling

3 Läs mer >>
Idag firar jag en månad som vegetarian :) Jag kan inte annat än att säga -Varför har jag väntat så länge med det här? Jag är piggare och mår allmänt mycket bättre (förutom att jag just nu har influensa.....) Även min mage som alltid varit rätt bråkig av sig är mycket lugnare :D Nu beror allt det här kanske inte bara på att jag slutat äta kött, jag tänker ju mer på vad jag äter också, är mer noga så att jag ska få i mig allt jag behöver. Knasigt, det borde jag ju ha tänkt lika mycket på innan.... Lustigt också egentligen, när man är vegetarian så frågar folk gärna; Men hur är du säker på att du får i dig allting då? Inte en enda människa frågade mig det så länge jag åt kött....men frågan är faktiskt relevant då också. Jag menar - man behöver mer än bara kött för att må bra. Jag tänker i alla fall fortsätta att leva utan kött, av alla anledningar som jag hade från början plus den nya - att jag mår så bra av det :)

En månad som vegetari...

0 Läs mer >>
Läste jag på startsidan när jag skulle logga in här på min blogg.... Allstå, med risk att bli idiotförklarad här men....byta väska varje vår? Jag har redan vårens populäraste väska, det har jag haft i flera år. Jag har tre handväskor som jag skiftar mellan, de har jag haft lääääänge. Den ena har jag ärvt av min kusin för ungefär tusen år sen men den är skitsnygg :) Den andra fick jag av Sagas pappa för minst sex år sen och den tredje har jag köpt av en kompis som sytt den själv. Så nu har jag sagt åt mig själv att jag inte får ha några fler, tre är ju egentligen aldeles för många redan det men de är olika stora och det är ju praktiskt. Så jag är nöjd på väskfronten och vill inte alls vinna någon ny. Men jag är väl en rätt tråkig figur också.... Säger jag samtidigt som jag sitter i en minimal rosa klänning med svarta prickar, rosa diadem med musse pigg öron och krona på väg ut på fest ;)

Vinn vårens populäras...

0 Läs mer >>
Kryddtimjan och Basilika har redan grott :)Öriga sorter låter däremot vänta på sig, men det var ju inte många dagar sen jag sådde heller så än är det ingen brådska :) Längtar tills jag får göra min lasange med egen basilika, det blir så himla mycket godare än med köpt!

För vissa går det for...

1 Läs mer >>
Idag har jag fnulat med miljöutredningen i stort sett hela dagen på jobbet, blev lite slut i huvudet så jag var tvungen att 5S:a lite på slutet.... Många tankar blir det. Just nu känns det spretigt och lite yrt men det blir säkert bättre, vi är bra på återvinning i alla fall - även om allt naturligtvis kan bli ännu bättre.

Här hemma har bestämt oss för att börja hålla ögonen öppna för gamla kök, gärna 50-tals kök för min del :) Kan ju bara bra att hålla utkik trots att det antagligen kommer att dröja ett tag innan vi gör om något i köket. Det vi har nu är ju ett rätt rackligt IKEA-kök så vi vet att det inte kommer att hålla, förr eller senare så blir vi tvungna att byta ut det. Bäst att vara förberedda alltså :) Kan ju ta ett tag att hitta ett kök vi vill ha också eftersom vi inte vill köpa ett nytt. Vidare drömmer vi om en vedspis i köket och ett jordkylt kylskåp (eller kallt skafferi om man så vill) Jag får spunk på vårt kylskåp som skramlar och går, fattar inte att ett så nytt kylskåp ska behöva väsnas så mycket. Jag är lite allergisk mot ljud så det är säkert inte så farligt egentligen, bara jag som är känslig ;)

På fredag ska vi hälsa på skolorna som vi ska välja mellan till skruttungen. Vill se och känna hur det verkar på båda ställena innan något blir bestämt. Själv har jag ingen uppfattning alls så det ska bli intressant.

Dags att ta en tur ner till källaren och kolla om det finns varmvatten, vill gärna ta en dusch innan vi går och hälsar på svärmor som stukat foten.

Ha det bra :)

Jobb och annat strunt

0 Läs mer >>
Äntligen har det blivit av :D Nu har jag sått tomater, chili (bara en sort eftersom jag har ett gäng som övervintrat), aubergin, kronärtskocka, oregano, kryddtimjan och basilika. Hittade några gamla gräslöksfrön också som jag petatde ner, får väl se om det blir nåt av dem...

I den stora lådan har jag kryddorna och två kronärtskockor eftersom det blev plats över :)I de två mindre får tomater och övriga bo.De får samsas om utrymmet i fönstret med krukväxterna.

   

Längre fram blir det tre olika sorters squash, pumpa (som bekant är det Sagas idé) och tagetes. Troligen dyker det upp något mera också.... Till våren så klart sådd ute, nån som har tips på god potatis? Jag har tänkt Folva och Inova för det är goda potatisar och så Blå Kongo, bara för att det är kul med en blå potatis - men skulle gärna ha flera sorter. 

Sen har jag idag bestämt mig för att se det här med odling av grönsaker som något viktigt istället för att se det som en hobby. Menar jag allvar med mitt "Odling för omställning" så måste jag ta mig själv på allvar när jag håller på med det också. Det är ju faktiskt inte någon hobby-odling jag vill bygga upp, jag vill odla så mycket som möjligt av den mat vi ska äta och det funkar inte så länge jag ser på det som en rolig grej. Visst, det ska fortfarande vara kul men det viktiga är att jag producerar mat till min familj :) Fatta känslan!!!!

Första sådden 2012 :)

0 Läs mer >>
Idag står planering av sådder på agendan :) Kanske det blir lite skissande över trädgården också.... Mycket funderande på vilka ytterligare fröer jag ska beställa blir det absolut. Jag har bestämt mig (tror jag) för att inte åka på trädgårdsmässan i år, jag ska lägga de pengarna på träd och buskar istället - även om det är väldigt roligt att åka dit så känns det viktigare att få lite fart på odlandet :)

Planeringsdag

3 Läs mer >>

Svar till Marie, och eventuellt andra intresserade :) Med biokol menas oftast vanilgt träkol. Jag gör eget i en kakburk i vår kamin :) Se tidigare inlägg (Biokol). Grejen är vad man gör med det när det är klart. Jag ska gräva ner mitt kol i marken som jordförbättring och då lagras det kol som är bunet i det i marken - samtidigt som det förbättrar strukturen och bördigheten i jorden. Helst ska det blandas med urin eller gödsel. Vanligt organiskt material (trä till exempel) bryts ner relativt snabbt i jorden, det tar från några dagar till några decenier, medan kolet kan finnas kvar i tusentals år efterrsom det är mer stabilt. Alltså binds det kol som annars skulle släpts ut i atmosfären istället till jorden. Detta är en princip som ett folk i Amazonas använde sig av under några tusen år kring kristi födelse, effekten syns än idag. Den här jorden kallas Terra preta och är mycket bördig.

Ja men jordförbättringen då?
Jo - kolet förbättrar förmågan att binda vatten och näringsämnen, men de är ändå lättillgängliga för växterna. Därför minskar läckaget av kväve, fosfor och övriga näringsämnen. Maskar och mikroorganismer gynnas. Marken blir mer lättarbetad (mer "luftig" eller hur man ska uttrycka det) och genom det ökar rötternas utbredning och därmed förbättras växtens näringsupptag. Ju sämre jorden är från början ju påtagligare är effekten. 

Slutsats: Jag får bättre jord för mina grönsaker samtidigt som jag gör en liten insats för klimatet genom att lagra koldioxid i marken. Alla borde gräva ner kol i sin trädgård, man måste inte göra egen - det funkar lika bra med vanligt grillkol :) Så länge man inte hällt tändvätska på det så klart....

Det här skulle förhoppningsvis kunna användas i stor skala, man skulle då kunna ta tillvara gasen som bildas vid pyrolysen (betyder ungefär förbränning med liten eller ingen tillförsel av syre) och värmen så klart,man använder sen kolen som jordförbättring och får ökade skördar samtidigt som man motverkar klimatförändringar. Ding, ding, ding ;)

Biokol igen

1 Läs mer >>
Det har varit en mycket trevlig dag idag. Vi har varit ute och grillat korv och pinnbröd, till och med Pelle var med :) Härligt med solsken och en lat dag. Kompenserar lite med att tvätta och myselda lite, jag tänkte göra en laddning biokol till sen. Jag behöver ju en del om jag ska använda det som jordförbättring :) Annars har det inte blivit några frön sådda den här helgen heller men det är ingen direkt panik, även om det känns som att det verkligen är dags nu. Kanske nästa helg....

Vårvinterdag