3 Läs mer >>
Nu har jag planterat i pallkragen "Odling för omställning". Det ser väl lite ynkligt ut för tillfället, men det reder sig :) Gräslöken är ju hyfsad redan nu i alla fall...



Det som man med lite god vilja kan se bakom gräslöken är en liten jordärtskocka som tittar upp. Den har jag fått av Veronica (som fått skylt nr 2 av mig). I framkant, närmast, har jag satt en Zucchini "Genovese" och bakom den har jag sått Gråärt. Tror det blir kanon bara det får växa till sig lite :)



Skyddar zucchinin med ett litet hus av fiberduk eftersom den inte är riktigt avhärdad, dessutom vet jag inte hur känslig den är för frost - risken för nattfrost är inte över riktigt än... För övrigt så var Birgitta hit och hämtade skylt 4 igår och nu hoppas jag att jag ska kunna lägga upp bilder på någon annan än min egen snart ;)

Odling i pallkragen :...

0 Läs mer >>

Nu har även äppelblommorna fattat att det är dags att blomma :)



Fantastiskt vackra är de tycker jag.



Även Förgätmigej är en stor favorit :)



Jag gillar särskilt att de bara blir fler och fler och fler.....

Äppelblom

0 Läs mer >>

Idag har jag flyttat ut dem. Aubergine och tomater :) Hoppas att det håller sig över nollan nu så att det inte blir någon riktig köldknäpp nån natt.... Men jag tror att det går bra.



Det ska bli spännande och se vad de tycker om att växa i sand och hästbajs. Jag har aldrig odlat i den kombinationen förut med det känns som att det borde funka. Hoppas på mycket Aubergine så vi kan äta MYCKET, det är ju så himla gott :D Har två sorter:

   

Tomater har jag tre sorter i växthuset; Garderners Delight, Yellow Pear och Red Fig. Jag har Tiny Tim också men det är en busktomat så den ska jag ha i krukor - den blir ju fin samtidigt som den ger tomater :)



Annars har vi kalasat idag. En av våra prinsessor blir 5 år :D

Utflyttad

0 Läs mer >>
Jag har ju helt glömt bort att berätta att skylt nummer tre nu är levererad. Jag hade med mig den till mötet (RättvisAlfta) i onsdags och lämnade den till Sven. Han har lovat mig en bild senare, lägger ut den när jag får den :) Skylt 2, hoppas jag att jag berättat, hämtades för någon vecka sedan och vad jag förstår väntar den på ett växthus innan den kommer upp. Jag har två skyltar kvar här hemma, varav den ena ska hämtas under helgen. Den sista tror jag att jag ska släpa med mig gubben och åka iväg med själv, kanske nästa helg...

Glömde... Skylt 3

0 Läs mer >>


Det gäller att passa på att njuta av den under de få dagar den blommar :)

Även körsbärsträdet blommar





Under vår stora fina tall tittar skogsviolerna fram, de är SÅ fina! Violer är nog mina favoritblommor...



Äppelblommen har inte kommit lika långt, men är vackra ändå :)

Nu blommar häggen

0 Läs mer >>
Jo, den här helgen har vi hunnit mycket. Trots att jag var dålig på förmiddagen i lördags... Ost och kex med två glas vin på fredagkvällen var mer än min nyss-hämtat-sig-från-magkatarr-mage klarade av. Så jag låg i soffan och mådde illa fram till två. Men sen har vi slitit och släpat :)

Pär har gjort klart det "lilla växthuset"



Det har vi nu fyllt med sand och hästbajs :) Hästbajset hämtade vi nu i kväll hos Peter.

Just ja, i torsdags tog Pär och Tomas ner den hemska "Totempålen" som stog mitt på gården.

      

Det känns väldigt bra att den är nere. Nu ska jag odla bondbönor runt den, jag hoppas det blir fint :) "Painted Lady" blir det och den har mycket fina blommor. Niklas har byggt åt sin mamma också...



Jag ska måla den röd och odla luktärt i den, jag har en ställning som jag ska sätta fast på stubben som de ska klättra i. Niklas ska få bygga en till sån här, fast större som jag ska ha runt det som är kvar av "Totempålen". Jag hoppas det bli nästa helg :) Själv har jag kärrat sand och annat skrums till mina pallkragar, de som jag ska odla blommor i. Där har jag satt ner några nejlikor som jag hade kvar sen ifjol och sått slingerkrasse som ska få hänga ut över kanten om det blir som jag har tänkt mig. Så har jag sått lite sallad och rädisor också.

Direkt import från Trönö :) Vitsippor från syrrans tomt.



Hittade även Kabbeleka som jag tog med mig hem :)

 

Blev snyggt i vårt blöt-hål som vi har på gräsmattan, där den eventuella dammen kommer att vara i framtiden. Just det, jag köpte ju en pion i förmiddags också :) Den har jag planterat på en hedersplats.



Vidare så har vi fått hem kycklingarnas sommarstuga också. Där kommer de att få tillbringa sommaren, vi ska ha hjul på den så att vi kan dra omkring den och ha en portabel hönsgård till :)

I helgen har det hänt...

0 Läs mer >>
Besök på Granngården står på agendan idag igen. Vi ska köpa mera nät för att bygga en hönsgård, kycklingarna börjar ju bli stora nu :) Jag tänker även köpa en pion, en Sara Bernhard. För att den är vacker och luktar så himla gott! Jag vill ha ett Löjtnandshjärta också men sist jag var dit så såg de se bleka och eländiga ut att jag avstod från att köpa en. Får se hur de ser ut idag, annars får jag åka på Mobackes och köpa en sådan. Åh, va jobbigt att åka dit ;)

Sara Bernhard

0 Läs mer >>
Jag tittade in på Naturskyddsföreningens blogg och blev lite inspirerad :)

http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mona/2012/05/10/det-surrar-pa-kontoret/

Jag har länge tänkt att jag ska sprida ut lite gamla fröer jag har haft liggande. Det är ängsförer och bifoderblandningar som jag köpt och samlat vid olika tillfällen genom åren (ja, faktiskt - åren). Nu när jag läste deras tips om vad vi kan göra för bina så kanske jag äntligen kommer mig för. Det är ju inte alls jobbigt och kostar ingenting heller, det ska helt enkelt bara bli av... Det är lite lustigt hur man kan behöva en liten puff i rätt riktning för att komma sig för med saker. Jag har ju faktiskt alltid, i alla trädgårdar jag haft, tänkt på insekterna i mitt val av växter. Särskilt humlor och fjärilar i och för sig, eftersom fjärilar är vackra och jag blir så lycklig av att se humlor. De är så klumpigt söta och underbara så jag ler alltid när jag ser dem :) Men vi vet ju hur mycket nytta bin gör, de är livsviktiga och därför vill man så klart hjälpa dem!

Jag vill gärna dela med mig av snf:s tips så att du också kan hjälpa till ;)

  • Skapa gröna tak genom att så gräs på taket. Det kommer snart vara gult av fetknopp som blommar.
  • Sprida ut blomsterfröer
  • Sätta ut bikupor
  • Plantera kryddväxter som timjan, mynta, salvia och lavendel.
  • Bygga vildbihotell

  • Vi ska gå biodlarkurs snart, Vi anmälde intresse i höstas och häromdagen ringde han som ska hålla i den och frågade om vi fortfarande är intresserade. Så klart vi är! Ska bli kul :) Även om själva handhavandet av bina känns lite läskigt. Men jag vänjer mig och det vore trevligt med egen honung i självhushållningens namn. Men jag ska i alla fall börja med att hjälpa våra vilda vänner. Nu när jag börjar känna mig skapligt frisk så blir det nog en ganska lagom sysselsättning att gå ut och sprida lite frön omkring sig. Sen får vi se vad som gror och var - det blir spännande :)

    Bi-inspirerad :)

    0 Läs mer >>
    Min näsa har runnit oavbrutet idag, ögonen började nyss. Allmänt eländig alltså. Pär hotar med att byta ut mig mot någon yngre och friskare om jag inte blir frisk snart ;) Men förutom det så går det framåt, släpade mig ut och pysslade lite med mitt evighetsprojekt en stund....



    Det tar förvånadsvärt lång tid och är rätt pilligt, men det gör inget - det är bara att poa på :)

    Sen har jag målat lite också, Falurött. Kasserade lådor som ska få nytt liv.





    Tror att det blir fin-fint med lite blommor i :) Ska så massor.... Sen var min ork slut och jag gick in för att tycka synd om mig själv en stund innan jag tvingade mig själv att laga mat. Tur att Pär har ork så det räcker. Han bygger ett litet hus åt tomaterna, växthuset dröjer det lite med men det kommer få plats många här också....





    Nu ska jag göra något ovanligt..... Sätta mig och glo på TV, oavsett om det är något intressant eller inte.

    Rinnande näsa och Fal...

    0 Läs mer >>
    Riktig blåsdag tycks det bli idag. Men här har vi bestämt att gården ska städas. Det ska i alla fall återupptas. Tidigare ägare verkar ha använt baksidan av uthuset som skrotupplag, plus att det finns diverse skrot kvarlämnat både här och där. Mycket skrammel och skräp blir det. Ifjol slängde vi en hel del men långt ifrån allt hanns med så det är bara att fortsätta nu så att vi sedan kan koncentrera oss på att göra fint här och någon gång i framtiden få en trevlig och fin trädgård.

    Vinden busar lite...

    3 Läs mer >>
    Det är inte konstigt att folk köper saker de inte behöver. Det är faktiskt svårare att låta bli än att köpa. Bindningstiden på mitt telefonabonnemang har gått ut, vilket resulterar i att det minst en gång i veckan ringer en snubbe från Telia och vill ge mig fantastiska erbjudanden som jag (underförstått) är en idiot om jag tackar nej till. Senaste var igår, när vi konstaterat att jag inte surfar med mobilen och har en räkning på ungefär 300 kr/mån så säger karln:
    - Det bästa nya abonnemanget för dig är "blabla" (minns inte vad det hette), det kostar 399 kr/mån och då ingår 1000 fria samtalsminuter och 1000 fria sms samt fri surf och en ny smartphone, Samsung av någon modell.
    - Men det blir ju dyrare än det jag har nu, svarar jag.
    - Ja, men då ingår ju allt och du får en ny telefon också.
    - Jag vill inte ha någon ny telefon. (Kärringen mot strömmen, som alltid)
    - Men grejen är ju att med den här telefonen kan du göra ALLT.
    - Allt som jag inte behöver, jag är inte intresserad av ett nytt abonnemang som är dyrare än det jag har nu och jag vill inte ha någon ny telefon.
    Han tjatar lite till för att jag ska inse att det är smartare att betala mer pengar för något som jag inte vill ha än vara nöjd med det jag har. Men han inser ändå rätt snabbt att det är dags att ge upp.
    - Jaha, då förstår jag. Tack för din tid då.

    Nu är det ju lätt för mig att avstå, eftersom jag tagit ett principiellt beslut att INTE köpa saker om jag inte absolut behöver dem. Ja, ja. Det kan väl hända att jag köper någon onödig blomma då och då, så det är inte helt vattentätt än det här...jobbar fortfarande på det. Men det är väldigt lätt att falla för det där snacket om att "med den här telefonen kan du göra ALLT". Trots att man vid närmare eftertanke inser att det är onödigt (och dessutom omöjligt, man kan faktiskt inte göra allt med en telefon - hur avancerad den än är)och att det slutar med att man betalar en massa pengar för något som man från början inte alls ville ha, bara för att man träffat på en slipad försäljare. Jag är allergisk mot den här hetsen, att vi hela tiden måste värja oss mot alla nya prylar. Varför skulle vi behöva alla dess prylar - gärna elektronik, telefoner till exempel, den ena smartare än den andra. Nyttan av dem är väldigt begränsad jämfört med vad de kostar.

    KÖP EN TULPAN, ANNARS FÅR DU EN SNYTING.

    KOM OCH KÖP, KONSERVERAD GRÖT.

    ALLT KAN SÄLJAS MED MÖRDANDE REKLAM.........?

    Jag känner för att säga som Anton Svensson i Katthult; Köp och köp, jag hör aldrig annat!

    Telefonförsäljare

    0 Läs mer >>
    När man är sjuk så orkar man inte göra så mycket men att sitta ner och virka går hyfsat, i alla fall en stund.
    Därför har det blivit några nya alster idag.

    Chokladbollar :)

    0 Läs mer >>

    Jag följer Stefan Sundströms råd och fyller pallkragar och djupsängar med "what ever" och biokol :) Enligt honom kan man även slänga i grannen men eftersom jag inte har något otalt med mina grannar så nöjer jag mig med lite vad som helst (bara det är organiskt) ;) I botten har jag pinnar, sand, gammalt gräs och löv.

    Gammalt boss och träbitar från fjolårets vedkapning.



    Nytillverkad biokol.



    Så här ser det då ut just nu.



    Pallkragen "Odling för omställning" är bara halvfull än, men jag fortsätter fylla den när jag piggnat till. Magkatarr gör tyvärr att man inte orkar göra så mycket.... Just nu sitter jag vid kaminen och vilar, men lite biokol orkar jag tillverka i alla fall - det är ju inte särskilt ansträngande och det är en passande sysselsättning en så här gråmulen dag :) Jag planerar att må bättre till helgen så jag orkar vara ute och härja i trädgården då. Absolut, bestämt!


    Att fylla en pallkrag...

    0 Läs mer >>
    Lyckades låta bli att köpa några blommor när jag var till Granngården, men det fick med mig några fröpåsar hem... Honungsört (bifoder och gröngödsling), prydnadspumpa och nån rolig sorts kalebass (som barnen ska få så). Kycklingburen blev i alla fall väldigt bra och de små liven verkade mycket nöjda med sitt nya, större utrymme. De sprallade omkring och var allmänt ystra...



    Här är de, sötnosarna :)



    Vi har nu insett att två av de stora är tuppar, den gråa och den svarta i mitten (den närmast är en höna). De små vet jag inte än, hoppas på bättre uttdelning där - kanske två hönor av tre istället för två tuppar av tre. "Kabeln" som hänger ner är termometern, måste ju hålla koll så de inte fryser :)

    Så klart blev det någ...

    0 Läs mer >>
    Det finns vissa ekonomiska risker med att gå till Granngården så här års.... Det är väldigt lätt att komma hem med mer än man tänkt sig när det finns en massa trevliga perenner att köpa. Meningen är att jag ska gå dit och köpa kycklingnät och jag ska göra mitt bästa för att inte köpa något mer. Undrar om perenner egentligen ingår i kategorin onödiga inköp eller inte??? De finns ju kvar lääääääänge och kanske ska betraktas som en hållbar investering? Även om det naturligtvis är bättre (ur miljösynpunkt) att dela med sig åt varandra, av de man har i sin trädgård, än att köpa nya....

    Granngården

    0 Läs mer >>
    Kycklingarna har vuxit ur sin bur. Jag tycker att de har det på tok för trångt nu. Så Pär bygger en större bur åt dem av begagnat virke. Den är nästan klar :) Det är bara gallret som fattas, det måste vi köpa.



    Tur att Granngården har öppet imorgon. Jag ska gå dit och köpa kycklingnät då. Här kommer de få gott om plats och eftersom själva nätdelen är löstagbar så kan jag lyfta ut den på gräset när det är fint väder ute så att kycklingarna får gå ute och sprätta lite och vänja sig vid utelivet innan de ska flytta ut på riktigt :)

    Annars så härjar magkatarren fortfarande men jag mår i alla fall bättre än i fredags. Har varit till Bollnäs och firat äldste sonen som fyllt 19, han var ju på kryssning med kompisar när han fyllde så vi firade honom hos hans pappa idag. Saga var också med och sen ville hon hem och träffa kycklingarna så klart :) Nu har jag skjutsat ut Pär till stugan där han ska festa med sin kusin och hans kompisar. Jag och Pelle har planerat ett StarWars-maraton med de tre gamla filmerna. Vi får väl se om jag orkar vara vaken så länge men annars får vi fortsätta imorgon. Sådd av squash står på agendan före filmerna, i senaste laget kanske men det brukar gå bra med dem ändå :)

    Nytt av gammalt