1 Läs mer >>
När ens gamla hemtrevnad börjar se ut så här vet man att det är dags att skaffa en ny...
 
Jaha, och hur gör man då? Går och köper en?
Nej, inte jag i alla fall. Jag gör så här:
 
Ta några "strån" (eller vad man ska kalla det) från den gamla blomman.
 
Sätt ner dem i en kruka med blomjord.
 
Så en plastpåse med några hål i över, sätts fast med ett gummiband.
 
Sen är det bara att ha lite tålamod. Efter ett tag är den så här fin :)
 
Så här brukade mormor och mamma göra, på den tiden man inte kunde köpa nytt hela tiden. Enkelt, smart, miljövänligt och gratis :)
 
Dessutom är det så mycket roligare med blommar man har dragit upp själv jämfört med en som man köpt färdig. Tycker jag i alla fall, men det vet ni ju...

Hemtrevnad

0 Läs mer >>
Första gången ute för våra små dunbollar :)
 
 
Jag skyndade mig att plocka de sista häggmispelbären åt dem så de fick något gott att äta när de var ute. Sen sa mamma Agda att det var dags för en middagslur och alla barnen följde snällt med in. Kycklingar är mycket lydiga små barn...

Utepremiär

1 Läs mer >>
Jag har ju tjatat en del om det här med biokol som ni kanske minns :) Kul att tillverka och bra att använda. För er nya läsare så har jag skrivit om det här; biokol och här; biokol igen.
I alla fall så tyckte många som jag pratade med då att det lät lite flummigt, som flower power eller liknande. Nu gör Rörlunda reklam för sitt biokol i "Allt om Trädgård". Lite kul tycker jag.
 
 
Men det är lite onödigt att köpa biokol när det är så enkelt att göra det själv :)
 
Helst ska man ju också mätta sitt biokol med gödning innan man gräver ner det. Har man höns eller tillgång till annan gödsel så använder man ju det, men annars går det bra att kissa på det också. Kisset tränger in i porerna på kolet och näringsämnena släpps sedan sakta ut i jorden. Långtidsverkande jordförbättring. Risken för urlakning minimeras. Kiss är ett fantastiskt gödningsmedel som är väldigt underskattat. Gratis och miljövänligt. Man kan även använda det som flytande gödsel och vattna med det, bara man ser till att späda ut det för det är starkt. 1 del kiss och 10 delar vatten tror jag är lagom. Flytande gödning funkar på växande gröda men gödslat biokol kan du gräva ner när du vill, till exempel på hösten när landen ändå ligger där tomma och tråkiga. Hamnade kanske lite på avvägar nu men tänk er, gratis, miljövänlig jordförbättring! Egen biokol, mättat med eget kiss... Vi sluter kretsloppen ;)
 
 

Roligt med biokol

1 Läs mer >>
Om pengars och människors värde
 
Jag har läst en mycket läsvärd och inspirerande bok.
 
 
 
Här ett av mina favoritavsnitt:
"Så här är läget: luftföroreningarna ökar, dicksvatten förorenas, regnskogar förstörs, den biologiska mångfalden minskar, tusentals arter utrotas, jodens resurser utarmas, sopberg och kärnavfall ökar, de kemikaliska tillsatserna i maten ökar liksom gifterna vi lagrar i våra kroppar, grödor genmanipuleras, världen blir varmare och polarisarna smälter. Borde vi inte fråga oss: Vad fan ska vi göra? Borde vi inte förskräckas, inse att någonting är fundamentalt fel i vårt sätt att leva? Borde vi inte ställa oss väldigt öppna för grundläggande systemförändingar?"
 
"Borde eller borde inte. Vi ställer inga sådana frågor. För vi vet redan svaret: vi ska vara någonting som kallas realistiska och som innebär att vi ska göra samma sak som vi har gjort de senaste tvåhundra till trehundra åren. Vi ska skapa arbeten, vi ska skapa efterfrågan, vi ska hålla hjulen snurrande och tillväxten hög och högre och högre och högre igen. Trots att denna realism kräver fler jordklot än ett finns det inget annat sätt."

Ninna Björk vänder på varje sten, tar upp avigsidor med vårt ekonomiska tänkande och det system vi alla är slavar under. Hon lyckas blanda in alla viktiga aspekter på ett mycket skickligt sätt och hon ställer relevanta frågor. Hon diskuterar även mellanmänskliga relationer och att hon vågar säga "Jag tycker" är ett stort plus. Alla som vågar få sin världsbild ifrågasatt borde läsa den här boken!

Lyckliga i alla sina ...

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +37.
 
Sålde nio saker på Lilla Häbret. -9
 
Sålde sex saker på loppisen. -6
 
Köpte fyra flata tallrikar, som jag gjorde kakfat av, på Erikshjälpen. +4
 
Köpte fem djupa tallrikar (också på Erikshjälpen) men de tänker jag inte räkna eftersom sonen slagit sönder morsvarande antal, därför blir det +/-0
 
Köpte en jättefin rosa klänning på Buy my outfit +1
Köpte en kofta från Blingo +1
 
Veckans saldo -9
 
Vilket ger ett totalt saldo på +28
 
Nu känns det i alla fall något bättre...
 

IN/UT v34

2 Läs mer >>
 
Kycklingarna mår fint, är söta, äter, växer och piper. Precis som kycklingar ska :)
 
 
 
Första målet med att ha höns har vi uppnått, vi är självförsörjande på ägg. Vi vill också kunna sälja lite ägg till vänner och bekanta så det är bra att flocken växer. Förra kullen (i våras) hade vi ju tur med, tre höns och två tuppar, vi får väl se hur det går den här gången. Gruvar mig rejält inför tuppslaken, även om det känns logiskt att vi ska äta upp dem. Antar att man vänjer sig...
 

Rapport från hönshuse...

2 Läs mer >>
Fick för mig att det skulle vara kul att tillverka några kakfat. Först ville jag göra ett av min mosters fina guldkantade proslin som jag ärvt. Det blev jättefint :)
 

Vi var till Erikshjälpen idag och tittade efter proslin till flera och hittade några med hjärtan på som jag tyckte om.
 
 
Och så här gör man: Tejpa med maskeringstejp och mät ut mitten på tallriken.
 
 
Borra hål. Eller gör som jag och ge tallriken till en borrande sambo och få tillbaka dem med hål i ;)
 
 
Sen är det bara att skruva ihop. Lite trixigt att få dem helt raka men roligt var det :)
 
 
 
Fick sätta möbeltassar under de här eftersom skruvarna inte var försänkta men det spelar ju ingen roll. Jag kommer absolut att göra fler, bra sätt att ge gammla tallrikar nytt liv...
 
Nu har jag tyvärr inte användning för alla kakfat själv, så vi får väl se om jag ger bort några i present eller om jag kanske säljer nåt.
 
 
 
 

Lite pyssel

1 Läs mer >>
Min trädgård är en ständig källa till glädje för mig :) Även om många andra säkert tycker att den är för vildvuxen och ovårdad så gör den mig lycklig. Vi har massor av insekter av alla de slag och det får gärna vara vilt och busigt.
Då trivs jag. Just nu är det solrosor och luktärt som är höjdpunkerna.
 
 
 
Även ätbara saker är roliga. Zucchinin växer så det knakar, det bli hur många som helst tror jag.
Och STORA!
 
 
Nu är min fot i och för sig en liten fot (storlek 36) men ändå, zucchini växer fort. Man hinner bara se att oj då, den där bör skördas så gör man inte det på en gång och sen är den gigantisk... Men kul är det i alla fall :)
 
 

Glädjekällan

0 Läs mer >>
 

En bukett lycka :)

1 Läs mer >>
Säger en hel del om vad det innebär att vara människa. Vi vet att vi är en del av en grupp och vi kan, utan egenintresse, verka för att alla i gruppen ska ha det bra. Förmågan att känna för andra och vilja att de också ska ha det bra är central och oerhört viktig. Utan SOLIDARITET får vi ett samhälle där alla slåss för egen vinning och där vi trampar på de som redan ligger ner.
 
I nästa val vill jag att vi ska glömma vår egen plånbok och tänka solidariskt när vi väljer vilket parti vi ska rösta på. Det är inte mer pengar vi behöver. Vi behöver trygghet, bra skolor, fungerande vård och omsorg. Det uppnår vi inte genom sänkta skatter. Vi behöver prata om vad som är viktigt istället för hur mycket pengar vi vill ha och hur många nya prylar vi har köpt. Ingen vill att sjuka ska hamna på gatan. Ingen vill att utsatta barn ska bli utan hjälp i skolan. Ingen vill att barngrupperna i förskolan ska vara så stora att barn tappas bort. Ändå är det så i dagens rika Sverige. Varför då?
 
Vi matas hela tiden med hur viktigt det är att äga, att bygga om, skaffa nytt, byta ut, att lyckas och att vara bäst. Som lydiga samhällsmedborgare gör vi precis så och strävar efter just det. Men livet är inte så, alla kan inte lyckas. Vi föds med olika förutsättningar. Vi blir inte lyckligare av ett nytt kök eller en ny telefon. Ingen kan vara bäst hela tiden. Vi blir stressade och utbrända. Ändå lyder vi.
Varför då?
 
Alla tycker att SOLIDARITET är viktigt och ingen vill att klyftorna i samhället ska öka. Ändå gör de det.
Varför då?

Dagens ord: SOLIDARIT...

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +34
 
Köpte pysselmaterial från Kakfateriet som jag ska göra presenter av. Kanske jag säljer något också :) +8
 
Köpte fyra nystan virkgarn till mitt evighetsprojekt lampskärmar. +4
 
Sålde 7 saker på loppisen. -7
 
Gav bort en blomma och en kruka. -2
 
Veckans saldo +3, bättre än förra veckan men inte bra.
 
Viket ger ett totalt saldo på +37
 
 
 

IN/UT v 33

3 Läs mer >>
Nu har vi åtta alldeles nya små dunbollar ute i hönshuset :)
 
 
Agda är en duktig mamma och lär sina kycklingar att äta.
 
 
 
 
Hoppas på många höns, behöver fler ägg ;)
 
 
 

Tillökning