Fem i topp på eko-listan

Jag tjatar en del om ekologisk mat och senast igår pratade jag om det med några arbetskamrater. Vi konstaterade att det, förutom att det är bättre för alla inblandade med ekologisk mat, även skiljer mycket på smaken - särskilt på bananer. Det finns många anledningar till att köpa ekologisk mat, miljöhänsyn är bara en av dem. Om du tycker att det är svårt att köpa all din mat ekologisk så har naturskyddsföreningen listat de fem värstingarna som du absolut ska köpa ekologiska.
  • Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

 

Det är sanslöst att människor ska bli sjuka och dö för att vi ska få betala några ören mindre per kaffekopp!

  • Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

 

De flesta barn gillar bananer och vindruvor. Vem vill ge sina barn bekämpningsmedel?

  • Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

 

Ekologisk mjölk har en bättre sammansättning av fettsyror eftersom korna äter mera gräs plus att korna får vara ute mera.

  • Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. 

 

Det här dilemmat löste jag genom att bli vegitarian, jag menar inte att alla ska bli det men det funkar för mig :)

  • Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!

 

Potatis är nog den gröda som är absolut enklast och mest tacksam att odla själv, så till våren vill jag se potatisland i allas trädgårdar ;)

 

Var rädda om varandra - tillsammans kan vi förändra världen.

 

 

Kommentarer:

1 Anna Fläckman:

skriven

Du som har koll på läget, är "Rainforest alliance" ett ekomärke eller ett litet grönt märke bara, med en fin groda på?

Svar: Det är inget eko-märke, de tillåter både konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. Även om de förespråkar ekologisk odling så har de det inte som krav. De har lite krav på arbetarnas villkor och de förbjuder GMO men det är inget som kan jämföras med KRAV, Fairtrade eller Bra Miljöval.
Petra

2 Anonym:

skriven

OK tack!

Kommentera här: