1 Läs mer >>
Den första lilla tomaten börjar synas nu, det är "Tiny Tim" som ståtar med den :)
 
 
Chiliplantorna både blommar och bär frukt, dock ingen mogen än...
 
 
 
Måste vattna en hel del ute nu, spenaten såg aldeles ledsen ut idag när solen sken på den så den fick rejält med vatten nu ikväll. Även salladen och sockerärten var törstiga. Bondbönorna som jag fick av Stefan har precis börjat kika upp, lika så den tidiga potatisen.
 
Sist ut idag är några av de blommor som aldrig vissnar. De som ser ut att trivas rätt bra i sommarvärmen.
 

Mina fjäderklädda små blommor som gör så mycket nytta bara genom att finnas, sen får jag ägg och gödsel av dem också. Det är lycka för själen att titta på dem när de sprättar runt...

De första frukterna

3 Läs mer >>
Nu när jag är sjukskriven funderar jag rätt mycket på det här med jobb och pengar. Det känns troligt att det kommer att dröja läääänge innan jag kan börja jobba heltid igen, om jag kommer att kunna jobba heltid igen och om jag överhuvudtaget kommer att kunna jobba med det jag gör idag. Allt är mycket osäkert. Det får mig att tänka över vår ekonomiska situation, hur beroende är vi av att båda kan jobba heltid? Skulle vi kunna få det att fungera på en mindre inkomst? Kanske det skulle funka rätt bra när vi fått igång trädgården så att den ger mer mat? Ju mer självförsörjande vi är, ju mindre pengar behöver vi... Men å andra sidan så är maten inte den största utgiften i vårt hushåll. Den största utgiftsposten är ju ändå lånen på huset och de är det svårt att komma runt. Måste räkna lite på det här och fundera över hur mycket pengar som behövs eller egentligen är den stora frågan:
 
Hur mycket måste vi jobba för att det ska gå runt?
 
För man jobbar ju faktiskt i första hand för att kunna betala sina räkningar, köpa mat och betala av lånen på huset. Sen är det trevligt med alla arbetskamrater (dem saknar jag!) och det känns bra med rutinen och vardagen. Men det vore kanske roligt att ha mera tid över till annat? Just nu när jag inte KAN göra allt jag vill tänker jag på hur det är annars när jag jobbar och är frisk. Då HINNER jag inte göra det jag vill. Tokigt är det i alla ändar just nu...

Det här med jobb och ...

0 Läs mer >>
Ibland får jag lite för bråttom.
Som när jag skulle sätta purjolök.
Den hamnade där jag planerat att sätta vintersquash.
Nu får jag hitta på ett annat ställe till den.
 
Tror det får bli i den nya rundeln mitt på gräsmattan.
Där kan den få bo med gråärt och bondbönor.
Det blir trevligt med något stort och frodigt där.
Som vi kan titta på när vi sitter och fikar :)

Tänka om

1 Läs mer >>
 
Ibland när man gräver gör man riktiga fynd :)
 
 

Världens bästa hjälpr...

0 Läs mer >>
Jag bestämde ju att vi skulle ha kvar uterummet och använda det som växthus ett år till eftersom vi inte kommer ha möjlighet att få klart nåt växthus i år heller. Det ser ganska eländigt ut både invändigt och utvändigt men det går ju att leva med bara det går att odla där :)
 
 
Auberergin "Udumalapet"
Jag vet inte om den kommer att trivas med att bo i en hink men jag provar väl :)
 
 
Mycket mumsigt här...
 
 
Många gurkor hoppas vi på.
Grodan köpte jag på Erikshjälpen i helgen, den var så himla söt och ful så jag kunde inte låta bli.
 
 
Oregano blir så fantastiskt fint i lerkruka tycker jag.

Uterum som växthus

2 Läs mer >>
Just nu händer det rätt mycket i trädgården. Jag har sån tur att jag har hjälp med sånt som jag inte fixar att göra själv för tillfället. I "Odling för omställning"-kragen växer jordärtskockan troget trots att jag inte brytt mig ett dugg om den. Det är ju det som är den största fördelen med den, växer och frodas bara av sig själv liksom.
 
 
Nu har den fått sällskap av några potatisar, de brukar ju växa bra de också :)
 
Purjolöken är avhärdad och har fått flytta ut i en stor pallkrage. Hoppas de ska trivas bra där. Den ser liten och rätt eländig ut just nu men ska förhoppningsvis bli stora och goda framåt hösten.
 
 
Kruxet är att jag har lika många till som jag ska försöka få plats för någonstans. Men det är ett angenämt problem i och för sig. Jag har ju den stora djupsängen kvar så det ska nog gå :)
 
Pärs imporviserade potatisland.
 
 
Pär grävde lite där sandhögen har legat, det är inte mycket sand kvar nu eftersom det mesta har flyttat till olika platser i trädgården, och gjorde fåror. Vi har massor med potatis som vi tänkte peka ner lite här och där och det här var ju en bra idé för här skulle det bara ha vuxit gräs annars. Får ha på lite hönsbajs och gräsklipp sen så växer det fint sen.
 
Här håller Tomas på och fyller mitt senaste projekt åt mig. Som jag berättat tidigare så hjälper han mig nu när jag inte kan ta i så mycket själv. Här ska jag odla gråärt och bondbönor i år har jag tänkt.
 
 
Tillsammans har vi hunnit en hel del idag :D

Mycket på gång nu

1 Läs mer >>

Titt ut!

2 Läs mer >>
Eftersom jag inte kan gräva själv just nu så lejer jag mellansonen till sådana jobb. Det blir lite dyrt men kan man inte så kan man inte. Här håller han på och gräver rundlar i det som en gång i framtiden ska bli en äng.
 
 
Vi började med att mäta ut ringen så att den blev ungefär en kvadratmeter. Till det använde vi två pinnar med ett snöre mellan, vi satte ner en pinne i gräsmattan och drog runt med den andra så pass att det syntes var han skulle gräva. Bort med grässvålen så att en massa näring och gräsrötter försvinner så är det större chans att ängsväxterna trivs och mår bra.
 
 
Gräva, gräva, gräva...
 
 
Fylla på med sand.
 
 
Sen är det bara det roliga jobbet kvar, att så ängsväxter. Jag har en hel massa, både insamlade och köpta :) Just nu regnar det och det är ju bra så är det fuktigt i jorden sen när jag ska så...
 
Jag gör det här av tre anledningar:
1. för att gynna den biologiska mångfalden.
2. för att mina bin, humlorna och fjärilarna samt andra insekter ska få mera mat.
3. för att en äng är mycket finare än en gräsmatta.
 
Som en bonus slipper vi klippa gräset :)
 

Äng i blivande

0 Läs mer >>
Idag när jag kom ut till hönshuset höll Agda på att lära sina kycklingar att äta :)
 
 
Hon pratade rätt mycket med dem och visade hur man gör som en riktig höna. Som ni ser är det tre ljusgula, en svart och en lite mörkare gul kyckling. De åt duktigt allihopa.

Mamma Agda

2 Läs mer >>
Igår pep det under Agda och när vi tittade hittade vi den här lilla sötnosen :)
 
 
En väldigt liten kyckling som är lite vit på vingspetsaran och under hakan. Idag hade den fått syskon. Fyra stycken, något större, gula kycklingar.
 
 
Det går ju inte att bli annat än lycklig av dessa fantastiska små dunbollar :)

Lycka i ett litet ägg

3 Läs mer >>
Idag har vi stängt om så att hönsen har fått mycket större gård. Det är så roligt att jobba med sådana saker tillsammns :) Extra kul blir det förstårs att titta på när hönsen upptäcker sin nya omgivning som är lite mera varierande nu än tidigare förutom att den är större. Mer öppen yta samt några träd till att gå och sprätta omkring bland. Sånt som höns gillar :)
 
 
Katten Nemo är så klart med och kollar så det blir riktigt gjort.
 
 
Stort fick de i alla fall. Nu kommer de att hitta mycket mat själva för att inte tala om hur kul de kommer få.
 
 
Nu börjar det även dra ihop sig till kläckning, i slutet på kommande vecka borde det vara dags. Hoppas det blir några kycklingar. Spännande!
 
Så här slut blev i alla fall Nemo av att hålla ordning på oss...
 

Utökad hönsgård

0 Läs mer >>
Det roligaste med att odla blommor är att insekter kommer och äter. Särskilt då humlor.
 
 
 
Jag älskar dem!

Humlor :)