1 Läs mer >>
Jag virkar lite mat som ska bli julklappar till små barn :)
 
 
Spagetti, korv och köttbullar. Det var Sagas idé att vi skulle göra spagetti (hon kom även på HUR vi skulle göra), hon har hjälpt till att virka spagetti till kusin Julian.
 
    

Julklappstillverkning

0 Läs mer >>
 
I ett mycket intressant avsnitt berättar författaren om hur vi kan ta reda på hur viktigt ett visst beteende är för ett djur. Först undersöker man hur hårt de kämpar för att få tillgång till något livsviktigt, som mat eller vatten. Sen tittar man på hur hårt de kämpar för andra saker, till exempel hur hårt en höna anstränger sig för att få sova på en pinne. Det visar sig då att hon anstränger sig nästan lika hårt för att få sova på sin pinne som för att få mat, alltså är detta MYCKET viktigt för en höna. Hur många ägg av de man kan köpa i affären har värpts av en höna som får sova på en pinne?
 
Efter att ha läst avsnittet om hur slakten går till kan jag säga att jag är väldigt glad för att jag är vegetarian. Annars är den här boken mycket bra på det sättet att den inte ger några pekpinnar. Per Jensen har verkligen lyckats i sitt försök att förmedla fakta utan att tala om för människor vad de ska tycka eller göra. Tycker jag.
 
För att ge er en bild av hur många djur som slaktas bara i Sverige varje år kommer följande citat:
"I juni månad 2010 fanns det drygt 900 000 slaktsvin och 6,5 miljoner slaktkycklingar i landet. Statistiken ger en ögonblicksbild, man den totala omfattningen av djurhållningen framgår inte, eftersom kycklingar slaktas efter bara några veckors uppfödning och grisar efter omkring fyra månader. Därefter fylls stallen med nya omgångar. En mer illustrativ siffra är det totala antalet slaktade djur under hela 2010. För kycklingarnas del handlar det om nära 80 miljoner och för slaktsvinen om ca 3 miljoner."
Lägg sen till alla importerade djur. Jag vet inte hur du känner men jag får ont i magen av de här siffrorna. Man får verkligen en förståelse för hur automatiserad slakten måste vara, allt går efter löpandebandsprincipen, hur humant kan det vara?
 
Ur kapitlet "Djuren, miljön och klimatet":
"Kanske är ett ansvarstagande miljöarbete helt enkelt oförenligt med en köttkonsumtion på den nivå vi ägnar oss åt i dag. Sett till hela världen äter vi ungefär 100 gram kött per dag. Men variationen är enorm. I den industrialliserade världen sätter vi i oss nästan 250 gram om dagen, medan u-ländernas befolkning får nöja sig med knappt 50 gram. Ett sätt att reducera miljöpåverkan är naturligtvis att minska det totala köttintaget och om vi samtidigt kan fördela konsumtionen jämnare över jorden har vi uppnätt sociala effekter som inte kan överskattas."
Jag vet inte om jag behöver orda så mycket om det här. Mer maträttvisa åt folket!!!
 
Per Jensen tycks dela min vurm för kor.
"Jag har alltid haft ett särskilt gott öga till kor. Deras lugna uppsyn och sävliga temperament är ett säkert recept mot vardagens stress. Dag efter dag leverar de sin mjölk som ger oss smör och ost av olika slag och de gör det med vad som förefaller vara ett stoiskt lugn och en upphöjd harmoni. Det är såklart förmänskligande tankar, men sådana kan ibland hjälpa oss att minnas att det finns ett levande, kännande djur bakom mjölkpaketen i kyldisken."
 
Efter att ha läst den här boken känner jag mig stärkt i min övertygelse att det här med att vara vegitarian är rätt för mig. Däremot så säger jag inte att det är rätt för alla. Det är nödvändigt att några fortsätter äta kött, betande djur behövs för den biologiska mångfaldens skull och vad ska vi göra med tjurkalvarna om vi inte föder upp dem som köttdjur? Mjölkproduktionen kräver ju att korna kalvar med jämna mellanrum. Men en mycket viktig aspekt på köttätande är dels att tänka på att vi inte behöver så mycket kött, dels att vara noga med sitt val när man köper köttet. Naturbeteskött är bäst ur klimatsynpunkt om du ska äta nöt. Svenskt för djurhållningens skull, KRAV-märkt för allas skull - oavsett vilket djurslag du vill äta. Det är inte lätt att vara konsument idag...
 
 

Hur mår maten?

2 Läs mer >>
Ingående saldo +13.
 
Jag har inte köpt en pinal den här veckan :)
 
Sålde fem saker på loppisen -5
 
Gav bort två kakburkar -2
 
Nytt saldo + 6
 
 

IN/UT v 47

1 Läs mer >>
Idag har vi bakat pepparkakor i traditionell stil :) Mamma och min storasyster var med, lillasyster pysslade om hästar istället men hennes barn var med i alla fall. Så idag var familjen större än vanligt :)
 
        
 
Tomas var inte med men Niklas hade sin tjej med sig. Pelle var hemma men ville inte baka. Roligt var det i alla fall, barnen bakade länge och var glada.
 
 
Många fina, goda pepparkakor blev det. Garanterat fria från palmoja (bara riktigt KRAV-märkt smör) och annat joll. Ekologiska råvaror så när som på bikarbonat, nejlika och ingefära (fanns inte eko av dem).
 
 
 

Pepparkakor!

2 Läs mer >>
Det är ju väldigt gott med ärtskott. Här om dagen kom jag på att jag skulle prova att odla sådana själv. I fönstret. Hur svårt kan det va´, tänkte jag. Onödigt att köpa skott som åkt långt...och som jag dessutom inte har en aning om hur de odlats.
 
 
Jord och ärtor på en tallrik.
 
 
På med lite mera jord och duscha med vatten.
 
 
En påse över och så väntar vi :)
 
Återkommer med en rapport om hur det gick...
 

Ärtskott

1 Läs mer >>
Ingående saldo från v 40 +15
 
Har ju hoppat över några veckor men nu kör jag igång igen.
 
Sålde sju saker på loppisen -7
 
Köpte en ny spishäll eftersom vår gamla gett upp +/- 0
 
Köpte fem dragkedjor på Erikshjälpen +5
Ska försöka sy några väskor framöver, troligen efter nyår.
 
Veckans resultat alltså -2
 
Nytt saldo +13
 
 

IN/UT v 46

1 Läs mer >>
Jag går omkring med en känsla av att det inte händer så mycket på omställningsfronten i mitt liv just nu. Därför tänkte jag försöka göra en liten sammanställning på vad jag gjort, i den riktningen, den senaste tiden för att se hur välgrundad den känslan är. I och för sig är det ju så att nu när det nästan är vinter så är det inge odling på gång, vilket är ett mycket viktigt inslag i min omställning.
 
På den positiva sidan:
 
Det senaste vi gjort är att göra en extra ammortering på billånet. Vi sålde den dyra bilen och har köpt en larvigt billig gammal bil. Eftersom vi använder bilen så lite är det onödigt att ha en som kostar mycket pengar. Pär ville även ha en med dragkrok för att kunna hämta sånt som kan fås gratis bara man forslar bort det. Den förra hade ingen dragkrok och hade även behövt lagas för en hel massa pengar... Det här att minska på lånen (och för all del alla fasta utgifter) är ett viktigt steg mot ett mindre oljeberoende liv. Mindre fasta utgifter = mindre sårbarhet för förändringar. Tillexempel vad gäller jobb på en svajig arbetsmarknad, vi som har våra anställningar på samma företag också...
 
Vi har börjat ha torrvaror på "2-binge" här hemma. Det innebär att vi alltid har ett eller två (beroende på hur mycket som går åt) oöppnade paket av torrvaror. Exempelvis vetemjöl, socker, havregryn, pasta - ja ni fattar. Även ljus och tändstickor ingår. Jag vet inte riktigt om det kan räknas som omställning, kanske är det mer en katastrof-försäkring, men det känns som ett naturligt steg ändå. Kan ju komma till pass om vi får lite ont om pengar om inte annat. Lämpligt är det också för saker tar aldrig slut här hemma längre :)
 
Jag har sålt en hel del på loppisen. Inte för några stora summor men det blir mindre prylar hemma hos mig i alla fall. Igår var jag dit med två kassar fulla med prylar och kläder.
 
Jag har ordnat en föreläsning på biblioteket här i byn. Anders Persson från Söderhamn kommer och pratar om omställningens betydelse inför kommande kriser. Det ska bli intressant och jag hoppas på bra diskussioner. Nu på tisdag klockan 19 om någon vill komma :)
 
På den negativa sidan:
 
IN/UT-listan har spårat ur igen. Jag har svårt att hitta inspirationen. Märker faktiskt av när jag inte skriver den, det är mycket lättare att köpa halvonödiga saker då... Så det är nog bäst att jag tar tag i den igen!
 
Jaha, nä. Den var nog inte så välgrundad den där känslan ändå för det händer ju en hel del. Den beror nog på sagda frånvaro av odling...

Detta har hänt.

0 Läs mer >>
Jag har läst en mycket trevlig och lättsam bok om att skaffa höns.
 
 
Alla som någon gång funderat på att skaffa höns eller bara vill veta lite mer om höns borde läsa den här boken. Jag blev i alla fall glad av att läsa den även om den inte innehöll någon direkt nyhet för mig. Men en trivsam stund var det :)
 

Börja med höns

0 Läs mer >>
Idag har jag pysslat en del ute i trädgården. Jag som skröt för ett tag sen att jag fick ner blomsterlökarna i tid i år... Idag har jag planterat vitlök. Ganska sent men just den här hösten spelar det nog inte så stor roll eftersom det fortfarande är varmt och ingen tjäle alls. Utöver vitlöksplantering har jag fixat årets fågelmatning så nu kan kylan och snön komma när den vill. Helst snart :)
 
 
Fåglarna var snabba med att hitta hit. Först kom förstås talgoxarna, tätt följda av blåmesar och sen nötväcka. Sidensvansara hoppade omkring i buskarna längre ner men vågade sig inte fram för att kolla vad som bjöds. Jag har havre, solrosfrön, hampfrön och jordnötter här....
 
...och talgbollar i ett sånt här nätrör för annars drar skatorna iväg med hela bollar och det blir lite tjatigt i längden tycker jag. Även om de också måste äta så får de dela med sig till småfåglarna också.
 
 
I växthuset har det också blivit vinter, jag har tagit bort alla vissna växter däriftån och sen fyllt på med löv där för att öka mullhalten. Senare ska jag lägga in hönsbajs där, så kommer det att växa så det knakar nästa sommar :)
 
 
 

Nu kan vintern få kom...

0 Läs mer >>
När Tomas var hemma sist passade han på att pyssla lite med flickorna. Några av Sagas prydnadspumpor förvandlades till ljuslyktor a´ la halloween.
 
 
Saga och Enja har gjort fina ljuslyktor också, av saker som vi hade hemma.
 
 
De kom på det helt själva. Det är många idéer som förverkligas i deras pysselrum :)
 

Kreativa barn :)

1 Läs mer >>
Jag har en kompis som brukar handla på Willys i Bollnäs. Där såg hon en skylt som fick henne att tänka på mig. Den hängde vid hårfärgen...
 
 
Hon tänkte att jag skulle bli glad över att de skrev så här och det hade hon rätt i. Jag önskar att fler tänkte på detta. Tack Helena :)
 

Heja Willys

2 Läs mer >>
Gårdagens biblioteksbesök resulterade i ett antal böcker, innehållande höns, bin och te. Mina absoluta favoritämnen som gör att jag mår bra :) Den här boken får mig att le lyriskt, underbara bilder och en massa trevliga recept.
 
 
"Skillnaden mellan te och kaffe handlar inte bara om innehållet i koppen. Medan man får energi när man dicker kaffe, så slappnar man av när man dricker te. Att rusa runt på stan med en takeaway-mugg med tee känns väldigt främmande. När du dricker te så sätter du dig ned.
Och när du sitter där med din kopp i ena handen så växer det ut en bok i den andra.
Att sjunka ner i sin favoritfotölj och dricka te och läsa en bok tillhör livets höjdpunkter. Man tycker uppriktigt synd om dem som inte tar sig tid att uppleva det"
 
Instämmer! Det bästa som finns (i alla fall vintertid) är att sitta vid brasan, dricka te och läsa en bra bok. Ska jag någonsin frångå min princip att inte flyga så ska jag åka till England och åka runt där för att dricka te och besöka trädgårdar. I och för sig kan man ju faktiskt ta både båten och tåget till England så den resan kanske kan bli av utan att några principer behöver frångås. Men en bra ände att börja i är väl att bjuda hem några vänner på Afternoon tea...
 

Afternoon tea