Kollaps

För ungefär ett år sedan var författaren till den här boken, David Jonstad, hit till Edsbyn och pratade om kollapsande civilisationer. Ända sen dess har jag tänkt läsa hans bok och nu har det äntligen blivit av.
 
 
Han resonerar här om civilisationers uppgång och fall genom tiderna. Genomgående likheter finns.
 
"Att samhällen hanterar problem genom att växa sig större och mer komplexa och sedan faller ihop när den egna samhällskroppen blir för tung att bära är ett fenomen som inte bara omfattar romerska riket och den klassiska mayacivilisationen. Många samhällen har gått samma öde tillmötes."
 
Vi har väl adrig haft ett mer komplext samhälle än det vi har nu...
 
David berättar om den rysk-amerikanske författaren Dmitry Orlov som refererar till Sovjetunionens kollaps, om hur människors solidaritet kommer fram under pressade lägen.
 
"Förtvivlan hängde i luften... Folk försökte sälja allt de hade för att få ihop till lite mat. Även medelklassen rotade i soporna. Bara de med utländsk valuta på fickan hade en fördel. Orlov berättar om ett tillfälle då han försökte utnyttja denna fördel. Utsvulten efter en tågresa gick han fram till en kvinna som sålde bullar från en vagn. Kön för att få köpa bullarna sträckte sig runt hela kvarteret. Han tog fram några dollarsedlar och bad att få köpa hela vagnen men kvinnan sa nej: Vad skulle i så fall alla de andra äta?"
 
Det är klart att det alltid finns människor som drar nytta av kriser för att roffa åt sig allt de kan. Men de allra flesta vill hjälpa varandra och vi människor har en fantastisk altruistisk förmåga. Vi hjälper varandra i krislägen.
En bekymmersam sak när ett samhälle kollapsar är så klart maten. Vi måste få våra grundläggande behov tillfredställda. Vad händer hos oss när oljepriset stiger?
 
"I Sverige är omkring hälften av all mat importerad - lågt räknat. Dessutom importeras en stor mänd foder till djuren inom mejeri- och köttindustrin. Och för att odlingarna ska kunna skötas behövs stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel, liksom bränsle till maskinparken."
 
Kostnaderna för att hålla civilisationen vid liv vilar på böndernas ryggar. Visst är det väl då väldigt märkligt att i så gott som alla civilisationer efter jordbrukets inträde så har bönder setts som lägre stående? Jag kan inte tänka mig en viktigare funktion i ett samhälle än att producera mat. Kan du?
 
Jaha. Men om vårt samhälle nu håller på att kollapsa, vad ska vi göra då? I slutet av boken finns handfasta tips om detta. Bland annat pratar David om resilens, om att bygga ett samhälle som är mera okänsligt för störningar utifrån. Ett samhälle som är mer självförsörjande, där vi har många kontakter med varandra och känner oss trygga. Det farligaste som kan hända är att rädslan och misstänksamheten tar över. En annan viktig sak är att prata om kriser. Att ha funderat runt vad som kan hända är ett sätt att förbereda sig.
 
Vi har nu under en längre tid levt i en lågkonjunktur och vi kan anta att det kommer att förvärras. I slutet av boken kommer några konkreta tips på hur du själv kan förbereda dig inför stundande, mer turbulenta tider. Men de tycker jag att du ska få läsa själv.
 
Ska du läsa EN bok för att motivera dig själv till omställning så är det den här.

Kommentarer:

1 Marina:

skriven

Bra att du tipsar om boken!!Och när jag brukar prata om att vara lite förberedd på saker och försöker prata med min omgivning om hur viktigt det är att kunna odla lite själv,spara/bunkra,eventuella kriser osv då tycker de bara att jag är helt galen!tråkigt nog.Men tänk tanken solstormar och att all el slås ut i tex en månad.tänk vilket kaos det blir då!Men jag kanske bara oroar mig i onödan :)de flesta tror ju att kommun och stat hjälper oss med allt och vem vet....de kanske gör det?eller inte....?men de flesta kanske vet hur det är att ha lite mat och pengar?Blir man arbetslös är ju det också en kris,som kräver kanske lite extra hemma?ja detta går ju att diskutera hur mycket som helst egentligen:)Men som sagt var,bra att du tipsar om viktiga böcker!

Svar: Det är intressant att tänka på. Vi här i Sverige är ju inte så vana vid kriser, här brukar det vara ganska lugnt på den fronten. Förr hade staten stora mobiliseringsförråd med mat, filtar osv men de är borta nu, Någon sådan krisberedskap finns inte längre. Så jag vet inte hur mycket hjälp vi kan vänta oss därifrån. Om vi tänker oss ett längre stopp i oljeimporten så är vi rätt rökta... Maten i våra butiker räcker inte många dagar om det inte fylls på via lastbilar. Den här boken är intressant för alla som tänker lite längre och bra för oss som har klimatångest eftersom den innehåller konkreta tips på hur vi kan förbereda oss :)
Petra

2 Birgitta Ohlsson:

skriven

Vet inte varför jag har hamnat här - kanske för att jag tidigare har kommenterat på denna blogg och rekommenderat boken Kollaps. Köpte den av författaren när han var i Edsbyn. Den är så kollossalt läsvärd - inte bara förmaningar utan man får många aha-upplevelser - en av de viktigaste är nog beskrivning av hur tidigare (av oss kända) civilisationer kollapsat. Vår egen är definitivt på "god väg" men så sanningsenlig får (eller bör)man visst inte vara.

Svar: Vi behöver nog prata mer och högre om de här frågorna. Det är annars lätt att inbilla sig att det räcker med att köpa lite ekologisk mat och sen bara låta allt rulla på som vanligt.
Petra

Kommentera här: