After work

Farväl till arbetslinjen.
 
 
I den här boken diskuteras vad som bör/kan/kommer att inträffa vad gäller arbete. Synen på arbete. Vikten av att fördela det arbete som finns i en framtid där det mest troliga är att mängden arbete som behövs kommer att minska. Vad färre arbetstimmar kan innebära för individen. Och för samhället i stort. Vad den tillväxtbaserade ekonomin har för inverkan på människor och miljö. Vad har vi för allternativ?
 
"För att lösa de problem som jobb- och tillväxtsamhället skapat går det inte bara att mildra konsekvenserna. Det krävs att man bryter med föreställningen om att det hela tiden ska bli mer av allt. Det krävs att vi lämnar tillväxtsamhället bakom oss"
 
"Det finns inget naturligt med ekonomiska system: de är skapade av människan. De kan förändras av människan på samma sätt som systemet förändrar människan."
 
Pierre Gilly
 
"Separationen av produktion från reproduktion och konsumtion gör att vi ofta ignorerar under vilka villkor det vi äter, har på oss eller arbetar med har producerats. Det döljer de sociala och miljömässiga kostnaderna, och det skymmer förhållandena för den befolkning på vilken vårt producerade avfall dumpas. Skapandet av liv för vissa innebär ofrånkomligen död för andra. Vi behöver komma ifrån ansvarslösheten inför konsekvenserna av våra handlingar; den är ett resultat av hur den sociala arbetsdelningen är organiserad under kapitalismen.....globaliseringen har förvärrat denna kris och ökat avståndet mellan vad som produceras och vad som konsumeras. Trots att globaliseringen på ett yttre plan ser ut som att vi har kommit varandra närmare, har den i själva verkat ökat vår blindhet för blodet i maten vi äter, oljan vi använder, kläderna vi har på oss och datorerna vi kommunicerar med."
 
Samira Ariadad
 
Mycket intressant och tänkvärt står det i den här boken. Jag funderar ibland över varför vi ska ha det som vi har det nu. När en del i det närmaste jobbar ihjäl sig medan andra inte får något arbete överhuvudtaget. Vilket resulterar i sjukskrivna människor. Utbrända. Psykiskt sjuka. Fysiskt sjuka. Det är inte rimligt.
 
Då är det stärkande att veta att det finns de som funderar på andra sätt att förhålla sig. På en annan lösning. Ett annat typ av samhälle är möjligt. Det handlar mest om vilja, egentligen.
 
 
 
 
 

Kommentera här: