Grönsaker v/s kött.
De flesta miljögifter är bioackumulerande och lagras i kroppen fortare än de bryts ner. I princip kan man förklara det så här: Gröda växer och tar upp gifter ur marken. Lite grand finns i varje växt. Om jag nu äter växten får jag i mig den mängd gift som finns i just den växten.
Om jag istället matar min ko med växten, plus en massa jättemånga fler växter (kor äter ju som bekant en ansenlig mängd mat), får kon i sig gifterna från alla dessa växter. De här gifter lagras då i kons fettvävnad. De flesta miljögifter är fettlösliga. När jag sen slaktar och äter upp min ko får jag i mig gifterna från (nästan) alla växter som kon ätit under sitt liv.
Hoppas jag lyckats förklara det någorlunda, säg till annars så ska jag försöka rita en förklarande skiss och lägga ut. Om du vill läsa mer om miljögifter så kan jag rekommendera:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/