0 Läs mer >>
Vår lilla omställningskamp rullar vidare. En familj till har nu en likadan skylt "Odling för omställning" som jag, Veronica och Sven. Äntligen har skylt nr 4 fått ett nytt hem :) Den bor hos min vän Krimskramsan och så här fint är det där.
 
 
Jag har en skylt till som står och väntar på att få komma till ett eget hem. Hoppas den hittar dit innan sommaren är slut...

Skylt nr 4

0 Läs mer >>
Det är inte så konstigt att det är svårt att upptäcka vilda djur ute i naturen.... Jag menar, här VET jag att det finns fyra hönor, fem kycklingar och två tuppar. Någon som ser dem?
 
 
Båda tupparna gol ikapp när jag tog den här bilden, men jag såg inte ett spår av dem.
 

Upptäcka djur?

1 Läs mer >>
Till slut vågade sig Agda ut med sina små.
 
 
Nu går de omkring och sprätter och hittar mat precis som de vuxna hönsen och tupparna. Jag kan sitta och titta på dem i timmar...
 
 
 
 
 

Kycklingar på grön...

1 Läs mer >>
 
Tomas fixar med Hallonbuskarna
 
 
Svartvinbär på gång. Blir förhoppningsvis mycket marmelad i höst.
 
 
Bondböna.
 
 
Sockerärt.
 
 
Tidig potatis. "Biotica"
 
 
Här trivs Humlorna och jag med dem <3
 
 
Vi chansade och köpte en vindruvsplanta, får se om den klarar sig över vintern.

Lite odlingsbilder

2 Läs mer >>
Vi har äntligen köpt ett äppelträd. Det blev dock bara ett den här gången eftersom det var så kallt och blåsigt när vi var på Mobackes. Det var inte läge för att gå omkring och titta och fundera vad vi skulle köpa mer så vi slog till på ett Bergviksäpple som jag redan bestämt att vi ville ha :)
 
 
Vi har inte planterat trädet i sand, oroa er inte, bara blandat i lite :) Hur äpplena smakar har jag ingen aning om, det får bli en överraksning. Tycker bara att det är kul med ett äpple från vårt eget landskap. Det ska bli fler äppelträd med lite olika mognadstid så att vi har egna äpplen under lång tid, det här är ett vinteräpple som måste lagras ett tag innan det är riktigt moget. Tips på gott sommaräpple mottages tacksamt.
 
Bergviksäpple är Hälsinglands landskapsäpple.
 
 
 

Berergviksäpple

2 Läs mer >>
Tycks vara en allmänt accepterad ursäkt i våra dagar. Jag tycker att det är dumt. Att inte ha tid betyder egentligen att man inte prioriterar just det man påstår sig inte ha tid med...
 
"Att vara medveten är att vara mogen och ta ansvar för varje enskilt val man gör i livet. När man väljer något, väljer man bort något annat. Och det priset måste man betala."
                                                                                      Gitte Jörgensen
 
"Det är helt enkelt omoget att gnälla över att man inte har tid med sina barn om man valt ett arbete som kräver att man jobbar 45 timmar i veckan. Det är omoget att gnälla över brist på livsenergi om man bälgar i sig kaffe, röker som en borstbindare eller äter choklad till lunch. Och att påstå att man aldrig har tid är direkt löjligt om man leker grönsak i timmar framför tv:n varje kväll. Faktum är att svenska folket tillbringar i snitt 25 hela dygn framför tv:n varje år - på den tiden skulle man hinna med en hel del annat om man verkligen ville."
                                                                                      Giséla Linde i "Lev enklare"
 
Något att fundera på...
 

"Jag har inte tid"

1 Läs mer >>
Just nu är jag inne i en period när jag vill läsa inspirerande böcker och tidningar istället för fakta (som jag vanligtvis proppar huvudet fullt av). Jag behöver lite positiva exempel för att väga upp allt elände tror jag. Den här har jag nyss läst ut, det är en bok jag blev glad och imponerad av.
 
 
Modiga människor som verkligen genomför det de drömmer om. Eller vad sägs om att under en hel månad låta hela familjen leva på endast sådant man odlat själv? De hade en försvinnande liten budget som de köpte vissa basvaror för men annars levde de utestlutande som självförsörjande. Respekt!
 
Lider du av klimatångest, eller någon annan typ av existensiell ångest för den delen, rekommenderar jag dig att läsa den här som motvikt. Lite praktiska exempel och "så-här-gjorde-vi-inspiration". Det behöver vi.
 
Finns att låna på biblioteket :)

Lev mer på mindre

0 Läs mer >>
Jag hade tänkt ha luktärt i djupsängen bland grönsakerna. Därför gjorde jag ett stöd av björkris.
 
 
Kanske inte så vackert men funktionsdugligt :) Nu tyckte jag att det blev så stort så jag ångrade mig angående luktärtorna och sådde gråärt här istället. Passar ju bra bland grönsaker... Jag tror jag har sått klart allting nu, har lite plantor som vill komma ner i jorden bara. 
 
Nej, just ja! Har ju massor av rundlar som ska sås med ängsblommor också. Men det är ingen panik.
 

Risigt stöd

1 Läs mer >>
Vad händer då med matpriset när oljepriset stiger?
 
(Bilden tagen 2012)

Hälften av all olj...