2 Läs mer >>
När jag var på Konsum igår blev jag lite glad.
 
 
Änglamarks svanenmärkta ljus med 100% stearin.
 
 
Jag köpte Kronljus eftersom jag tycker att de är snyggast. Jag använder en hel del ljus och då känns det bra att kunna köpa dem någolunda miljövänligt. Dessutom kan det vara bra att ha ett litet lager hemma ifall det skulle bli strömavbrott.
 
 
Det finns blockljus också. Ska prova dem sen...
 
En annan sak som gör mig glad med vår Konsumbutik här i byn är att de tar hem det man ber dem om :) Jag gav dem en lista på saker jag saknat i deras ekologiska sortiment (keso, turkisk yoghurt bla) och nu har de det hemma. Igår tackade en i personalen mig för att jag tipsat dem för många hade köpt just dessa ekologiska varor så de tagit slut. "Om ingen frågar så tänker vi inte på att ta hem" Just det, fråga!

Änglamarksnyhet

2 Läs mer >>
Eftersom jag har varit rätt eländig de senaste dagarna så var vi till skogen igår. Inte för att jag blev bättre av det men det var roligt i alla fall :)
 
 
 
 
 
 

Skogen

1 Läs mer >>
Det ligger något meditativt i att laga kläder. Precis som i odling och annat handarbete. Det tar den tid det tar och det är ingen idé att försöka skynda på det. Skönt och befriande. Jag har länge haft ett par mycket slitna fingervantar liggande i lådan. Jag gillar dem eftersom det är lite ull i dem och brukade använda dem under lovikkavantarna innan de blev jättetrasiga. Tänkte slänga dem men ville inte. Förutom ett par småhål som var lätta att sy ihop så fanns det ett stort hål på tummen...
 
 
Jag tänkte att det lättaste sättet att laga dem på vore att köra en "stoppa-strumpa-lagning". För er som inte vet hur en sån går till: Man syr först runt hålet och sen gör man som en väv över hålet. 
 
 
Det blev inte jättesnyggt men vad gör väl det? Jag kan använda mina slitna vantar ett tag till och slipper köpa nya :)
 
Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på det vi har. Att laga saker är ett viktigt steg i den riktningen. Att köpa bra saker som håller länge och som faktiskt GÅR att laga om de ändå går sönder, är ett annat.

Slitna vantar

0 Läs mer >>
 
Den här bilden tog Saga i lördags när vi satt på bussen och skulle åka till mormor :)
 

Höstbild

0 Läs mer >>
Igår var vi till skogen :)
 
 
Vatten är kul.
 
 
 
 
 
 
Vilovy...
 

Skogsutflykt

0 Läs mer >>
 
Eller är det en barbapappa?

Ogiftig badanka :)

0 Läs mer >>
Aktuellt saldo +15
 
Köpte en klänning och en kjol på Buymyoutfit +2
 
Gav bort ett mammalinne och en skötväska till min lillasyster -2
 
Plus/minus noll den här veckan alltså.
 
Samma saldo +15

IN/UT v40

2 Läs mer >>
För ungefär ett år sedan var författaren till den här boken, David Jonstad, hit till Edsbyn och pratade om kollapsande civilisationer. Ända sen dess har jag tänkt läsa hans bok och nu har det äntligen blivit av.
 
 
Han resonerar här om civilisationers uppgång och fall genom tiderna. Genomgående likheter finns.
 
"Att samhällen hanterar problem genom att växa sig större och mer komplexa och sedan faller ihop när den egna samhällskroppen blir för tung att bära är ett fenomen som inte bara omfattar romerska riket och den klassiska mayacivilisationen. Många samhällen har gått samma öde tillmötes."
 
Vi har väl adrig haft ett mer komplext samhälle än det vi har nu...
 
David berättar om den rysk-amerikanske författaren Dmitry Orlov som refererar till Sovjetunionens kollaps, om hur människors solidaritet kommer fram under pressade lägen.
 
"Förtvivlan hängde i luften... Folk försökte sälja allt de hade för att få ihop till lite mat. Även medelklassen rotade i soporna. Bara de med utländsk valuta på fickan hade en fördel. Orlov berättar om ett tillfälle då han försökte utnyttja denna fördel. Utsvulten efter en tågresa gick han fram till en kvinna som sålde bullar från en vagn. Kön för att få köpa bullarna sträckte sig runt hela kvarteret. Han tog fram några dollarsedlar och bad att få köpa hela vagnen men kvinnan sa nej: Vad skulle i så fall alla de andra äta?"
 
Det är klart att det alltid finns människor som drar nytta av kriser för att roffa åt sig allt de kan. Men de allra flesta vill hjälpa varandra och vi människor har en fantastisk altruistisk förmåga. Vi hjälper varandra i krislägen.
En bekymmersam sak när ett samhälle kollapsar är så klart maten. Vi måste få våra grundläggande behov tillfredställda. Vad händer hos oss när oljepriset stiger?
 
"I Sverige är omkring hälften av all mat importerad - lågt räknat. Dessutom importeras en stor mänd foder till djuren inom mejeri- och köttindustrin. Och för att odlingarna ska kunna skötas behövs stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel, liksom bränsle till maskinparken."
 
Kostnaderna för att hålla civilisationen vid liv vilar på böndernas ryggar. Visst är det väl då väldigt märkligt att i så gott som alla civilisationer efter jordbrukets inträde så har bönder setts som lägre stående? Jag kan inte tänka mig en viktigare funktion i ett samhälle än att producera mat. Kan du?
 
Jaha. Men om vårt samhälle nu håller på att kollapsa, vad ska vi göra då? I slutet av boken finns handfasta tips om detta. Bland annat pratar David om resilens, om att bygga ett samhälle som är mera okänsligt för störningar utifrån. Ett samhälle som är mer självförsörjande, där vi har många kontakter med varandra och känner oss trygga. Det farligaste som kan hända är att rädslan och misstänksamheten tar över. En annan viktig sak är att prata om kriser. Att ha funderat runt vad som kan hända är ett sätt att förbereda sig.
 
Vi har nu under en längre tid levt i en lågkonjunktur och vi kan anta att det kommer att förvärras. I slutet av boken kommer några konkreta tips på hur du själv kan förbereda dig inför stundande, mer turbulenta tider. Men de tycker jag att du ska få läsa själv.
 
Ska du läsa EN bok för att motivera dig själv till omställning så är det den här.

Kollaps