4 Läs mer >>
Visst är man väl lite trött på vintern nu?
Nu när det blev slask och tråkigt så längtar jag lite till vår, sommar och glada höns :)
 
 
Jag kan sitta och titta på dem hur länge som helst när de går omkring och pickar, sprätter och pratar med varandra. Har du någon gång gett dig tid att sitta ner och bara titta på höns som får gå omkring fritt ute så vet du att jag har rätt när jag säger att de pratar med varandra :)
 

Lite trött...

1 Läs mer >>
Jag pysslar om alla blommor. Utom orkidéerna. Det är ingen idé, för då dör de. Pär sköter om dem och de blommar om ideligen. Så de trivs bra tror jag, ett plus naturligtvis att det inte finns något element under deras förnster så att de får ha det svalt och skönt :)
 

Pärs orkidéer

2 Läs mer >>
Saga köpte en ko när vi var till Erikshjälpen sist :)
 
 
Alltså ett mjukisdjur. Som skulle få vara mamma åt den lilla kossan som brukar låna kläder av barbiedockorna...
 
Men mamma, den har ju inge hår! sa Sagan. Kan du sy dit hår på den?
 
Så klart :)
 
 
Den blev rätt skön tycker jag. Nu är det bara tillverkning av kläder kvar, för den här kossan kan inte låna kläder av barbie...

Att frisera en ko

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +/-0.
 
Sålde en grej på loppisen. -1
 
Mer än så har det inte hänt på den här fronten den gångna veckan.
 
Nytt saldo alltså -1 :)

IN/UT v4.

2 Läs mer >>
Idag blev det äntligen av att så chili och paprika :) Jag tror det var två veckor sen jag tänkte göra det.... Men huvudsaken är ju att det blev av till slut :) Jag sådde tre sorters chili "Sweet Banana", "Hungarian Yellow Wax Hot" och "De Cayenne". En gul paprika "Golden Calwonder", jag ska så mer paprika sen men hade bara en sort hemma nu.
 
 
Det blev två rader (alltså åtta plantor om alla gror) av "Sweet Banana", den är inte så stark men mycket god.
 
 
Nu är det bara att vänta :)
 

Första sådden 2013

2 Läs mer >>
Jag tjatar en del om ekologisk mat och senast igår pratade jag om det med några arbetskamrater. Vi konstaterade att det, förutom att det är bättre för alla inblandade med ekologisk mat, även skiljer mycket på smaken - särskilt på bananer. Det finns många anledningar till att köpa ekologisk mat, miljöhänsyn är bara en av dem. Om du tycker att det är svårt att köpa all din mat ekologisk så har naturskyddsföreningen listat de fem värstingarna som du absolut ska köpa ekologiska.
  • Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

 

Det är sanslöst att människor ska bli sjuka och dö för att vi ska få betala några ören mindre per kaffekopp!

  • Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

 

De flesta barn gillar bananer och vindruvor. Vem vill ge sina barn bekämpningsmedel?

  • Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

 

Ekologisk mjölk har en bättre sammansättning av fettsyror eftersom korna äter mera gräs plus att korna får vara ute mera.

  • Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. 

 

Det här dilemmat löste jag genom att bli vegitarian, jag menar inte att alla ska bli det men det funkar för mig :)

  • Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!

 

Potatis är nog den gröda som är absolut enklast och mest tacksam att odla själv, så till våren vill jag se potatisland i allas trädgårdar ;)

 

Var rädda om varandra - tillsammans kan vi förändra världen.

 

 

Fem i topp på eko-lis...

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +/-0
 
Råkade slå sönder min TRÖNÖ-mugg :( -1
 
Köpte en påse med restgarn på Erikshjälpen +1
 
Mitt roligaste pyssel just nu är att virka mössor. Jag har gjort en och en halv, tänker skicka dem till Hjälpstickan så att de kommer till någon som verkligen behöver en mössa :)
 
 
Tror jag ska göra en halsduk också innan jag skickar iväg det.
 
Fortsatt saldo på +/-0.

IN/UT v3

0 Läs mer >>
Appropå det här med återvinning.... Riktigt snyggt!
 
 
Bilden kommer från: http://smäm.se/2013/january/here-we-go-again.html

Pelargoner och roliga...

1 Läs mer >>
Det är barnhjärtmånader nu i januari-februari.
 
Min lillasyster har startat en insmaling i Julians namn (hennes son) där alla pengar går till forskning kring hjärtebarnens trasiga små hjärtan och hur man på bästa sätt ska kunna laga dom :) 
Allt fixas med ett sms om man följer länken nedan.
 
 
Tusen tack till alla fina människor som redan skänkt pengar via denna länk <3
 
Hon säljer även hjärtepins för 40 kr styck och sätter in alla pengar oavkortat till forskningen. 
 
 
 
I år är det prins Carl-Philip som designat hjärtana som finns i två utföranden. Hojta till om ni vill köpa av henne så fixar jag det :) 
 
 
Med hjälp av forkningens framsteg har hennes lille kille fått en chans till ett bra liv!
 
 
Idag efter många stora hjärtoperationer mår Julian riktigt bra och är som vilken 4,5 åring som helst, förutom en massa ärr, lite mindre ork och att han är lite kortväxt och lätt ;) 

Hjälp ett hjärtebarn ...

1 Läs mer >>
Påstod ju att jag fick ett totalt saldo på +3 förra veckan....
Det är inte alls sant.
Jag har sålt tre saker på loppisen -3
Som jag aldeles glömde bort at redovisa.
Så nytt totalt saldo är NOLL :)

IN/UT v2 IGEN!

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka var +4 men efter att flera stycken har haft bestämda åsikter om att jag "faktiskt inte kan räkna presenter" på min lista så kommer jag att ändra detta. Vilket leder till att saldo från föregående vecka slutar på -1 :)
 
Men nu till v.2
Köpte två garn-nystan i tisdags, ett till tjejernas halsdukar:
 
 
och ett som troligen ska bli en sjal:
 
 
- till mig eller någon annan återstår att se. Hur som helst +2
 
I lördags köpte jag även ett nystan med  vitt virkgarn till mormorsrutorna som ska sitta på lamporna eftersom det gamla tagit slut. +1
 
Jag kommer inte att räkna saker som jag får längre (efter kloka åsikter från mina vänner) men jag tänker ändå redovisa dem. Särskilt det här fina bokmärket som jag fick av min lilla mamma :)
 
 
Köpte en sprayflaska som jag ska använda till mina sådder. Det blir så lätt för mycket vatten annars när man sår små frön eller ska vattna pyttesmå plantor. +1
 
Veckans saldo alltså +4 vilket ger ett totalt saldo på +3.
 
 

IN/UT v.2

2 Läs mer >>
Håller ju på och virkar ihop lite fikabröd för att lämna till försäljning på Södran.... Det går sakta men säkert framåt :)
 
 
    
 
Jag är lite stolt över chokladcigarrerna eftersom jag hittat på det mönstret själv :)
 
Jag har även virkat vidare på mormorsrutorna. Kom på att jag ville blanda in lite blått också, hade från början tänkt att det skulle bli bara vitt, rosa och grönt men det är bra med fler färger att variera med.
 

Fikabröd och Mormorsr...