0 Läs mer >>

Johan Rockström målar upp en del av de utmaningar världen står inför i sitt Vinterprogram i Sveriges Radio: 
1. Vi måste inse att hålla världen under 1,5 grad är helt i linje med forskningen, nödvändigt och bra men det kräver en global mobilisering. Det handlar om en transformation till en fossilfri värld till 2040 och negativa utsläpp av växthusgaser efter 2050.
2. Vi måste satsa storskaligt på kolinlagring, att använda fotosyntesen i våra växter för att ta upp koldioxid. Vi måste också satsa på kolinlagring från kolkraftverk, vi måste detta för att det är så bråttom.
3. Vi måste se till att 1,5 grad översätts till en slutgiltig global kolbudget som ska fördelas rättvist mellan alla människor på jorden. Vi svenskar kan inte fortsätta släppa ut 10 ton koldioxid, vi har max 1 ton. Vi måste börja kolbanta. 
4. Vi måste omedelbart ta bort de 600 miljarder dollar som subventionerar olja, kol och naturgas årligen. Annars har vi inte en chans att klara 1,5 grad. Och de här pengarna kan användas till något annat. Varför inte till de 1,3 miljarder fattiga som inte har någon energi alls? Med 230 miljarder kan de få modern solenergi. 
5. Inför ett globalt pris på kol på minst 50 euro per ton koldioxid, vilket är hälften av Sveriges framgångsrika kolskatt sedan 1991. 
6. Vi måste satsa allt på nya affärsmodeller. På cirkulär ekonomi och delad ekonomi istället för att äga prylar som vi sen slänger. Det är helt nödvändigt i en omvandling till en ny livsstil.
7. Vi måste ha nya pengar. Stora pengar. Vi bråkar om 100 miljarder till FN:s klimatfonden. Men betänk att USA:s senaste 8 extrema stormar har kostat landat 160 miljarder dollar ensamt. Alltså mycket mer än klimatfonden. Det är patetiskt. 
8. Vi måste ta alla planetens gränser på allvar. Det behövs ett systemtänkande.

Johan Rockström, vår ...

0 Läs mer >>
Det är ett himla liv om vargdödade hundar nu igen....
Alltså, jag har full förståelse för att det är fruktansvärt att förlora sin hund på ett sådant brutalt sätt. Men faktiskt så dödas betydligt fler hundar av människor än av vargar. Många blir påkörda av bilar till exempel.
När en varg försvarar sitt revir mot en hund (märk väl att vargen inte kan välja, den reagerar instinktivt) och hunden dödas ropas det högt om att vargar borde utrotas. Ska vi då utrota alla människor också?
Vargen kan inte hjälpa att den är en varg.
 
Grisar är inte så olik hundar.
Ändå tycker vi att det är helt okej att slakta miljontals grisar varje åt för att vi ska äta upp dem.
Dessutom har de ofta fått leva miserabla liv innan de slaktas.
De flesta väljer att blunda och fortsätta äta dessa kännande individer.
Att vi tycker att det är okej att döda (och äta) grisar, men inte hundar, är egentligen bara kulturellt betingat.
Det är ingen större skillnad på dem som djur, det vet alla som någon gång känt en gris.
 
Vi som människor kan välja.
 
Vem är det då som är ond?
Vi eller vargarna?
 

Vargar, hundar och gr...