0 Läs mer >>
Fint väder
Bondemarknad på byn
Kalas för Saga 
Släkten på besök

Bra va? :) På bondemarknaden köpte vi ko-ost och två 25kg-säckar potatis. Kul att få möjlighet att köpa lokalproducerat. Hoppas på mera liknande tillställningar! Vi anmälde intresse för biodlarkurs så till våren hoppas jag det blir :) Tjejerna fick rida häst, så de var helnöjda. Pelle däremot tyckte inte det var så roligt.... Men hur mycket som man gör med mamma är kul när man är 13 år och negativ?

Recept på en perfekt ...

0 Läs mer >>

Helghandlade på Konsum i fredags. Där har de minsan ekologisk paprika :) Överhuvudtaget bra utbud av ekologiska varor tyckte jag. Bland annat mycket från Saltåkvarn. Jag träffade på en väldigt trevlig person som jobbade där och pratade mejeriprodukter med. Bad dem även ta hem miljömärkt tvål i refill-förpackning, hoppas de kommer att ha det framöver. Jag vill inte behöva åka till Bollnäs för att veckohandla så det blir ett försök att handla på Konsum nu, ICA tog hem det jag bad om EN gång - sen har det inte funnits varken ekologisk paprika, aubergine eller skinka. Tråkigt tycker jag. Men jag får jämföra nu ett tag så får vi se vilken affär jag väljer...

Byta affär.

0 Läs mer >>
Köpte plommon på ICA idag....svenska. Tyvärr just ingen smak. Konstaterar snabbt att jag ska åka till min storasyster i Trönö och gräva upp några plantor av hennes plommon. På dem blir det små men söta och goda, lila plommon :D Tur att vi fyller jämt nästa år båda två, så ska vi önska oss presentkort på Mobackes och köpa fruktträd och bärbuskar för alltihopa ;D

Plommon

0 Läs mer >>

"Det är inte viktigt ...

2 Läs mer >>
Det finns ingen annan yrkeskår som jag respekterar så mycket som bönderna, och särskilt då mjölkbönderna. Dessa livsviktiga lantbrukare som ser till att vi får mat på bordet är numera en utrotningshotad nyckelart. Jag blir så ledsen när jag läser i tidningen om att de blir tvugna att lägga ner eller byta inrikting, eftersom lönsamheten är för dålig. Snart har vi inga mjölkbönder kvar här i Hälsingland! Köttproduktionen är visserligen också viktig och håller våra landskap öppna men jag blir bekymmrad om det ska vara det enda vi har kvar här. Jag vill kunna gå till närmaste affär och köpa lokalt producerade lantbruksprodukter, mjölk, ägg, smör och grönsaker. Just nu är vi på väg åt helt fel håll! Milko äts upp av Arla och allt centraliseras mer och mer, när vi borde gå åt andra hållet. Vi vet alla att priset på olja och därigenom transporter kommer att siga radikalt inom de närmaste åren. När vi inte har råd att importera billig mat från andra länder eller ens från andra delar av Sverige, vem ska då se till att vi har mjölk åt våra barn? Eller smör, grönsaker, mjöl, kött, ägg?

Vari ligger då felet? Bonden vill sälja sina produkter och jag (vi konsumenter) vill köpa dem. Någonstans i distrubutionskedjan felar det. Nu vet jag mycket väl att vissa konsumenter bara tittar på priset och köper det som är billigast. Men jag är vet också att vi blir fler och fler som är beredda att betala mer för en produkt som är fri från bekämpningmedel och producerad i vår närhet. Det är vi, just du och jag, som väljer vilken väg vi ska gå. Världen kommer att förändras, det kan vi inte göra något åt. Valet vi har är att förbereda oss så att vi står rustade för att klara förändringen eller att stoppa huvudet i sanden och köra på som vanligt.

Det jag vill säga är att tillsammans kan vi! Börja med att köpa den lokalt producerade mat du kan komma över och fråga efter lokalproducerat där du brukar handla. Konsumentmakten är stor! Just nu behöver hälsinge-bonden oss och för vår egen skull måste vi hjälpa honom, så att han finns kvar den dagen vi inser hur mycket vi behöver honom.

Det här har jag skickat in till Hälsinge-tidningarna (i något förkortad version eftersom insändare bara får vara 2000 tecken) så får vi se om de väljer att publicera den.

Den livsviktiga bonde...

0 Läs mer >>
Provsmakning av kålrot = HURRA!
Den var mycket god och inte alls träig :D
Jag gjorde rotsaksgratäng på egenodlad kålrot och gul lök igår, plus potatis från Knåda, morötterna och palsternackan hade jag köpt på ICA. Morötterna var svenska och ekologiska medan palsternackan var bara svensk. "Rom byggndes inte på en dag" men resan är påbörjad i alla fall....

Kålrot