0 Läs mer >>
Höns och tuppar som inte håller sig på sin plats kan ställa till med en hel del ofog... Den här synen möttes jag av en dag i veckan när jag kom hem:
 
 
Alltså; hela gänget ute på promenad.
 
De hade hunnit ställa till en del också. Mina stackars kålrötter var inte glada.
 
 
Men hönsen var jätteglada och det syns att de har haft fest här. Som tur är har jag en stor pallkrage till med kålrötter, där de dessutom är större. Tur att de inte varit där och härjat :) De hade hunnit vara på fler ställen men inte ställt till med någon stor skada någon annanstans.
 
 
Frosten har också hunnit hälsa på under den gångna veckan, överdrivet tidigt tycker jag. Men inte jättestor skada i det stora hela. Hoppas det dröjer innan näsat köldknäpp kommer!! Nu när mina alltför sena luktärter äntligen blommar och doftar underbart :D
 
 
Vore ju kul om Såpnejlikan som skymtas i bakgrunden också hinner blomma :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Kålrötter och fjäderf...

1 Läs mer >>
Om man är beredd på att anstränga sig lite så finns det ett rätt bra sortiment av ekologiska varor här i Edsbyn. Ekologisk turkisk yoghurt på ICA. Ekologisk paprika på Konsum. Tyvärr finns det inte ekologisk aubergin och zucchini på någon av affärerna.... För tillfället har jag egen zucchini men annars är det mycket irriterande, jag menar - jag kan ju inte åka till ICA i Bollnäs bara för att få tag på ekologisk aubergin.....
 
Men jag är i alla fall glad för att det finns stora KRAV-märkta Bregottförpackningar på Konsum nu mera (tidigare hade de bara små) och ett gott te på ICA som är både KRAV- och rättvisemärkt. Det kräver en del planering för att få det att stämma men, som sagt, det mesta går att få tag på i ekologisk form här i Edsbyn. I alla fall om du (som jag) inte äter kött. Vill du köpa eko-kött så får du välja mellan köttfärs och lövbiff. PUNKT. En eko-kyckling finns väl knappt att få tag på i hela Sverige och jag kan inte påminna mig om att jag någonsin sett något KRAV-märkt griskött säljas här i krokarna.
 
Men på Konsum finns många bönor och linser från Saltå Kvarn och det är jag tacksam för. En annan bra grej med Konsum är att där kan jag köpa lokalproducerad ko-ost plus att de säljer ut gårdagens bröd för halva priset medan ICA slänger allt butiksbakat bröd som inte sålts under dagen.
 
Det blir bättre mina vänner, det kommer fler och fler varor för oss KRAV-krävande konsumenter. Nu återstår att kämpa för fler lokalproducerade, (helst även de ekologiska) varor. Dels för vår egen skull, ju mer lokalproducerd mat vi har tillgång till - ju tryggare kan vi känna oss. Dels för att främja våra lokala bönder, vi behöver dem (förutom för det mest uppenbara att vi behöver äta) för samhällets resiliens, för att håla landskapen öppna och för den biologiska mångfaldens skull. Jag längtar till den dag jag kan köpa lokalproducerad mjölk i våra butiker här i byn, jag skulle lätt betala dubbla priset mot för Arlas.

Att handla mat i Edsb...

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka -12
 
Har glömt bort att redovisa att jag gav tillbaka den där bruna jackan jag fick i vintras (jag trivdes inte i den) så den får hänga med den här veckan trots att det var ett tag sen jag gav tillbaka den. -1
 
Sålde en kjol som jag aldrig använder -1.
 
Köpte sex stycken dricksglas av Återbrukshyttan på Rättvisefesten (planerat inköp) +6.
 
Veckans saldo -8.
 
 
 
 

IN/UT v34

1 Läs mer >>
Radio Gävleborg var ut till odlingen i Alfta igår och gjorde ett reportage inför Rättvisefesten. Vi var ett stort gäng där och tog emot dem :)
 
 
 
Kristin Rehnqvist (reporter), jag och Patrik Eriksson (RättvisAlfta) och Anders Persson (Omställning Söderhamn och allmän omställningsguru ;)). Foto Sven Jansson (RättvisAlfta)
 
Lyssna på programmet här:
 
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=282
 
Det är kul när det rör sig :D
 

Radio Gävleborg

2 Läs mer >>
Bättre sent än aldrig heter det ju. Potatisen växer fint nu :)
 
 
Hoppas på många potatisar så vi klarar oss från att köpa ett tag. Vi kommer inte att klara oss hela året, vi har inte tillräckligt stor potatisodling för det. Men vi utökar den väl med tiden...
 
Odlingen i pallkragen "Odling för omställning" är också helt ok. Där har ölfällan fått förstärning med kaffesump eftersom sniglarna envisas med att äta på zucchinin. Annars växer det bra i den :)
 
 
Har gjort gratäng med egen zucchini, köpt västerbottenost och grädde samt egna ägg - gott för både magen och själen.

Nu växer det :)

2 Läs mer >>
Jaha, det blev inget nytt jobb. I alla fall inte den här gången. Lite tråkigt förstås men får väl tänka på att jag slipper längre resväg och att det säkert dyker upp nya möjligheter.
 
Arbete med min biodling stog på schemat idag, min lilla bisyssla ;)
Idag har jag matat bin :) Gjorde sockerlösning på 5 kg socker och 5 liter vatten, en till varje kupa. Sen var det på med utrustningen och fixa. Kändes som att jag hade kunnat göra det utan utrustning också, eftersom bina var så lugna idag...
 
 
Här ser ni foderlådan där sockerlösningen (som finns i hinken) ska hällas. Den ställde jag sen på kupan, under taket - den är konstruerad så att bina kommer åt sockret innifrån kupan så att ingen annan liten skurk ska kunna ta det :)
 
 
Det färdiga resultatet. Foderlådan syns nästan inte, den skymtas bara där under taket.
 
Allt skräp ni ser i bakgrunden är sånt som Pär har städat ihop efter de som bott här förut, det ska köras till återvinningsstationen vid tillfälle....
 
 

Inget jobb men väl en...

3 Läs mer >>
Nu har jag fått bilder av Sven, han har satt upp skylten vid sitt fina hus :)
 
 
 
Odling för omställning - ett växande fenomen i Ovanåkers kommun :)

Skylt nr 3

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka -12.
 
Det enda jag har köpt åt mig själv den här veckan är mat så jag ligger kvar på -12.
 
Heja mig :)

IN/UT v. 33

1 Läs mer >>
Jag har gått och funderat på en sak de senaste dagarna. För några år sen var det prat om att bygga en by/ett samhälle för elöverkänsliga här i trakterna. Någonstans i skogen där strålningen från alla master var obefintlig, ja det var ett par år sen så en sån plats kanske inte längre finns....? Jag tror det var frågan om att det skulle vara ett samarbete mellan Bollnäs och Ovanåker - eller om det var någon organisation som drev det? Det tråkiga i historien är ju att det aldrig blev av. Det har varit helt tyst om detta, trots att problemet med elöverkänslighet knappast minskat med åren. Nu undrar jag om det finns någon som vet vad som hände, finns det fortfarande planer på detta eller har det bara runnit ut i sanden? Jag tycker i alla fall att det låter som ett jättespännande projekt och naturligtvis otroligt viktigt. Vad jag förstår så är det i runda slängar 300 000 svenskar som lider av elöverkänslighet i varierande grad. Hur bär de värst drabbade sig åt egentligen? Finns det någonstans i vårt land som de kan bo utan att bli dåliga?

För elöverkänsliga?

1 Läs mer >>
Nu har vi varit ute och ränt i flera dagar....
 
Onsdagkväll var vi till en kompis och hälsade på. Jag passade på att stjäla lite röda vinbär medan han och Pär kollade in akumulatortanken som han köpt :)
 
I tordags var vi till Fullen och hälsade på i en stuga som släktingar till Pär äger. Det var en mysig dag med
strålande sol och trevligt sällskap. En riktig sommardag :)
 
Igår var vi till syrran i Söderala och gratulerade hennes flicka som fyllde nio år. Trevligt och kul att träffa dem. Goa unge som blir glad när hon får kläder :) Sen på kvällen var vi på kräftskiva/30-årsfest hos kompisar, också mycket trevligt, klockan var tre innan vi kom i säng...
 
Idag har vi faktiskt varit hemma, sov till tolv, och sen har mellansonen varit hem en sväng och fikat med sin mamma <3 Sen har jag poat lite ute i trädgården, rensat och bundit upp... Mer än så har det inte hunnit bli av den här dagen, ikväll får vi främmande och ska kolla på film.
 
Ops! Kolla! Ett helt inlägg utan relation till miljö eller rättvisa....

Det är mycket nu...

1 Läs mer >>
Även höns och tuppar vill sitta ståndsmässigt :)
 

Fint ska det vara...

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka -12
 
Köpte ett nytt armbandsur eftersom mitt gamla var trasigt. Var till affären och skulle byta batteri men då visade det sig att det var klockan som var trasig. Lämnade den gamla och gick hem med en ny :( +/-0.
 
Mer än så har det inte hänt på den här fronten under veckan. Så fortsatt saldo alltså -12.
 
 

IN/UT v. 32