0 Läs mer >>
Nu har äntligen Bondbönorna fått någonstans att bo :) Det blev nästan lite desperat här ett tag... Det är ju länge sen jag sådde dem så de har fått bo i sina rullar för länge.
 
 
Lägg märke till att de redan har börjag blomma! Jag vet tyvärr inte vad sorten heter. Jag köpte dem på trädgårdsmässan i fjol, det var någon från POM (Programmet för Odlad mångfald) som var där och sålde dessa tillsammans med gråärt.
 
Deras nya hem:
 
 
Jag la kartong i botten sen lite sand, skrums från vedbacken, hönsbajs blandat med papperspellts (vi har det som strö i hönshuset) och sen sand igen. Vi får väl se hur det går för dem. Spaljen, eller vad man nu ska kalla det, är en rostig grej som vi hittade här när vi flyttade hit - blir säkert ganska fint när bönorna klättrar på det :)
 
 
Nu syns det inte så bra på den här bilden eftersom jag la dit en massa gräs som täckning men bönorna fick i alla fall sällskap av flickornas pumpa-plantor :) Hoppas de ska trivas tillsammans.

Minipojekt

2 Läs mer >>
Nu är den äntligen på plats, skylt nummer två :) Odling för omställning! Mina vänner Veronica och Daniel har slitit som djur med växthus och odlingar och trots det eviga regnandet är de klara nu.
 
 
Det ser verkligen fint ut :) Mycket bättre än hos mig, där större delen av odlingarna ligger på andra sidan huset så att de inte syns från vägen i samband med skylten.
 
 
 
 
 
 

Skylt nr 2

0 Läs mer >>
....så måste jag avsolut lära mig att göra eget te.....

Appropå dubbelmoral.....

0 Läs mer >>
I landet där jag bor....

är det socialt accepterat att röka mitt bland alla människor,
men råkar du släppa väder tittar folk anklagande på dig.

betalar vi pengar till Världsnaturfonden för att rädda tigern,
men nåde den som säger att vi ska ha vargar i vår egen skog!

anser vi att det är fruktansvärt att det finns uteliggare i det rika landet USA,
uteliggarna i vårt eget land får skylla sig själva.

oroar vi oss över skövlingen av regnskogar på andra sidan jorden,
skövlingen av våra egna skogar skiter vi i.

är det helt ok att ignorera allergiker så länge du röker eller bär parfym,
men fan ta dig om du är så hänsynslös att du har katt eller hund hemma.
 
blir vi förbannade på grannen om han inte klipper gräsmattan,
att den andra grannen dumpar miljöfarligt avfall i skogen är däremot helt ok.

tycker vi synd om tiggare i fattiga länder,
att vi har tiggare på våra egna gator väljer vi att blunda för.

anser vi att alla i Kina borde fatta att de inte kan ha en varsin bil,
att vi själva har två per hushåll anses som helt naturligt.
 
blir vi arga när vilda djur dödar vår boskap,
att vi sen slaktar dem i industrialiserade djurfabriker under stort lidande är helt ovidkommande.
 
Appropå miljö och rättvisa alltså.....
 
 
 

Fundering kring vår s...

0 Läs mer >>
Dottern har fått vattkoppor... Hon är pigg ändå men det kliar så klart. Vi använder den gamla huskuren potatismjöl, funkar fint. Eftersom vi nu blir hemma några dagar så blir det lite trädgårdspyssel för mig. Jordgubbslandet ska rensas och gödslas till exempel :)

Sjukstuga...

0 Läs mer >>
Nu när djupsängen äntligen blev klar så kunde vi få potatisen i jorden :) Det är verkligen i senaste laget men det får gå ändå, det brukar hinna bli potatis i alla fall. Det är tacksamt att odla potatis.
 
 
Tjejerna tyckte att det var jättekul att sätta potatis. Det blev Mandelpotatis och en sort som heter "Rocket", den sista har jag aldrig smakat men det var de två sorterna som fanns kvar så vi fick ta dem. Är man sent ute så får man ta det som bjuds :) Men potatis är gott, oavsett sort - jag har då aldrig smakat någon som varit äcklig...utom möjligen den de serverade i skolan, men då var jag så kinkig med maten så det var kanske inte något fel på den egentligen heller :)
 
 
Nu är det bara att vänta.... Potatis är ju verkligen något som är värt att odla för omställning, av flera anledningar. Dels för att det är så enkelt och givande, men i första hand för att den konventionellt odlade potatisen är så besprutad. Jag vill gärna ha giftfri potatis i min mage.
 
 
De två damerna i hönsgården har kommit igång med värpandet igen, de la ju ner ett tag efter att de flyttat hit men nu får vi mellan ett och två ägg om dagen. Så nu behöver vi troligen inte köpa ägg alls, ett steg taget på vår väg mot självhushållning ;) Duktiga små hönor :)
 
 
Avslutar med en bild på finaste tuppen Awesome.
 

Potatissättning i sis...

0 Läs mer >>
Risigt men förhoppnigsvis fint bara bönorna får växa till sig lite....
 
Bondböna, Panited Lady. Superfina blommor och sen goda bönor...
 
Blir spännande att se om det står kvar efter nästa blåsväder.... Har försökt, med hjälp av Pär, att slå ner dem rejält. Men annars får jag väl stötta upp det på något vis då, tror i alla fall att det blir läckert så småningom :)

Risiga bönor så här p...

0 Läs mer >>
Tanken är att vårt hiskeliga uterum ska förvandlas till en vanlig traditionell altan. Denna förvandling kommer dock att få vänta till nästa år (minst) eftersom många andra projekt står högre upp på prio-listan. Så som hönshus, djupsäng (som för övrigt är klar nu :)), växthus, odling osv. Men istället för att det ska få stå där och bara vara ett eländigt, fult och övergivet uterum så använder jag det nu som växthus för tomater och chili. Som odlas i krukor då så klart ;) De stortrivs i alla fall där. Små körsbärstomater på gång redan, Tiny Tim.
 
 
 
Chili har vi faktiskt skördat några redan :) Jag tror vi kommer att få en hyfsad skörd i år, särskilt med tanke på att det står ett gäng tomatplantor i det lilla växthuset ute också. Det var väldigt dragit där upptäckte jag för någon dag sen så nu har jag tätat bakifrån och hoppas att de (aubergin och tomater) ska trivas bättre. Nu skiner solen igen så jag ska skynda mig ut en stund innan regnet kommer tillbaka.

I vårt hemska uterum

5 Läs mer >>

Tänk om...

alla svenska villaägare gör om halva tomten - från välklippt gräsmatta till vild blomsteräng. Då skulle vi

  • minska koldioxidutsläppen från gräsklippningen med över 17 000 ton per år.
  • få 5 timmar om året över för att ligga i hängmattan.
  • få fler fjärliar och bin i våra trädgårdar.

Urklipp från Naturskyddsföreningens sida :)

Våga vägra gräsklippn...

0 Läs mer >>
Tog en kvällspromenad med Pelle och Saga för att hon skulle få cykla och han behöver komma ut och röra lite på sig. Data-fjortis som han är. Det var en sån där underbar kväll när svalorna skriker, solen skiner och blommorna doftar :) En kväll att tänka tillbaka på när det är november, grått och kallt...Imorgon är det midsommarafton...

En härlig kväll :)

0 Läs mer >>
Nu har mina pojkar sommarlov, nåja - den äldsta jobbar men ändå :) Vi andra firade med en sommarlovsbakelse igår. Vanlig gammaldags muffins med grädde och jordgubbe. Mumsigt...

Sommarlov för pojkarn...

1 Läs mer >>
"Min" favoritmugg har gått sönder... Den var egentligen inte alls min, mellansonen fick den av sin syster när han fyllde år en gång för länge sedan men jag har ärligt stulit den och gillat den skarpt. Tur att jag har en snäll son som lånat ut den till mig under alla dessa år :) Men nu är jag utan favoritmugg, känns lite knasigt att dricka te i en "vanlig" mugg. Tänk va knäpp!Det var Saga som råkade ha ner den och hon blev väldigt ledsen, stackarn...

En liten olycka...