0 Läs mer >>
Idag har jag äntligen fått ner lite av mina tankar kring mitt eko-bonde-projekt på papper. Måste ju skriva ner lite hur jag tänker och vad jag vill innan jag kan träffa några som eventuellt kan hjälpa till med samarbete och finansiering. De på Studiefrämjandet verkade positiva (det lilla jag nu hann prata med dem om) men jag vet inte om det finns några pengar att hämta där. Om det blir som jag vill så är det ett STORT projekt som jag inte kan driva vid sidan av heltidsarbete. Det skulle vara så otroligt roligt om det gick att få igång det och det behövs verkligen.

Projekt...

0 Läs mer >>
Birgittas kommentar om att beställa krav-märkt kyckling är bra, det tycker jag att vi ska göra :) Ju fler vi är som köper, ju större chans är det att de har det i sitt ordinarie sortiment till slut. Konsumentmakten ska inte underskattas, det är vi konsumenter som bestämmer vad som ska finnas i hyllorna genom att bara köpa det vi vill ha.

Kul att ni ska skaffa höns Veronica, vi planerar också att göra det nästa sommar :) I första hand för att få ägg men lyckas vi föda upp kycklingar själv så blir det ju alltid några tuppar som man inte kan behålla och då är det en bra ide att äta upp dem. Det känns bättre att ge hönsen matrester än att slänga dem, bra och rolig återvinning ;) Jag har tänkt mig att ha en brokig skara höns. Några som värper bra (bruna leghorn eller liknande) och så någon dvärghöna eftersom de är bra ruvare, det är mysigt med kycklingar.

Ägg är bra mat och det är både billigt och enkelt att hålla höns i jämförelse med andra djur. Höns känns som ett naturligt steg för att bli mer självförsörjande, förutom ägg och ev. lite kött, får man ju gödsel till sina grönsaker också! Förr när jag hade höns brukade jag köpa säd av en bonde i närheten istället för industrifoder, får man då tag på en KRAV-bonde är ju lyckan gjord. De fick även snäckskal och matrester. En av de roligaste matresterna att ge höns är spagetti :) de blir väldigt glada och låter på ett särskilt sätt då.

Appropå det här med h...

0 Läs mer >>
Vi bestämde oss för att måla min mammas gamla dubbelsäng, som vi fick gratis -Tack mamma, istället för att köpa en ny som vi hade tänkt från början. Linoljefärg var ett natuligt val och vitt är ju bra, andra färger tröttnar man lätt på. Vi trodde att det skulle vara dyrare men tänkte att det kan det vara värt, när det är bättre både för oss och miljön. Det visade sig dock att det gällar att hålla koll på vilken linoljefärg man köper. Skillnaden när det gäller VOC (Flyktiga organiska ämnen) är helt otrolig, vilket mest beror på att den ena innehåller lösningsmedel - jag trodde inte det förekom i någon linoljefärg överhuvudtaget men tydligen. Den miljövänliga linoljan är dessutom billigare än den miljöfarliga. Titta själv:

http://www.linoljeprodukter.se/sv/aktuellt.php

Målade första gången med den i lördags och det var jättekul :) Annars har jag ofta hört att det är så jobbigt att måla med linoljefärg för att man måste stryka så noga men jag tycker bättre om den än "vanlig" färg för att den inte rinner. Dessutom luktar den gott :) Jag oroade mig lite över Titanoxiden som finns i den vita linoljefärgen men enda gången man riskerar att få i sig något av den är om man slipar bort torr färg och andas in dammet. Annars är färgen väldigt snäll. Ingen risk för förgiftning vid förtäring men den är laxerande vid förtäring i stora mängder så man ska inte dricka den innan man går på fest ;)

Jag ser fram emot att se resultatet sen :D

Linoljefärg

2 Läs mer >>

Tjoho.

Tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina funderingar kring livsstil, ekologi, hälsa, medvetna val och annat som troligen dyker upp efter vägen. Alla ni som känner mig vet ju att miljö och natur är något jag alltid vurmat för. Just nu är det lättare och mer accepterat än för 20 år sen att vara miljönörd. Då tyckte alla att jag var konstig och pratade om tråkiga saker, nu pratar alla om dem.

Härom veckan frågade en av mina pojkar mig om varför jag alltid köper ekologisk mjölk och ekologiska grönsaker. Jag vill inte att vi ska äta gift, svarade jag. Det kan tyckas som att det inte är krångligare än så i alla de val vi ställs inför när vi ska handla mat, rester av bekämpningsmedel eller inte. Men tillgång och pris är ju också med i bilden, det är inte alltid enkelt att välja rätt...inte ens när man vill.

 

 

 

Välkommen till min ny...