2 Läs mer >>


För att bli mera självförsörjande och mindre oljeberoende ska våra odlingar ta riktig fart i år. Smygstartade ju lite smått ifjol men i år är det tänkt att det ska bli mycket mera. För att väcka nyfikenhet och lite tankar ska vi sätta upp en skylt i trädgården, precis som flera andra som odlar med samma tanke som vi. Jag har gjort klart två skyltar, har tre kvar. De kommer att dyka upp på lite olika platser här i vår kommun, så håll ögonen öppna - alla intresserade är välkomna att diskutera omställning, energikris eller helt enkelt bara odling :D

Odling för omställnin...

0 Läs mer >>

Det är roligt med kycklingar :) Våra två tjejer kan sitta där och titta på dem lääääänge... Dessutom vill de gärna hålla i dem, vilket inte är lika kul för oss, eftersom det resulterar i en hel del tjat. Dock går det rätt bra att begränsa med argumentet: kycklingarna måste få vila nu. De behöver ju lugn och ro också.Här är en något bättre bild på kycklingarna. De växer och frodas, men än dröjer det ett tag innan de kan bidra något till hushållet. Men vi väntar och hoppas att det inte bara är tuppar :D

Kycklingarna igen...

1 Läs mer >>
Här om dagen gjorde jag ett fynd bredvid en soptunna :) Fick dock inte ta med det hem när sonen var med, mamma är ju SÅ pinsam! Skickade honom att köpa fikabröd och tog mitt fynd och gick hem.Jag ska ha blommor, eller kanske kryddväxter i den, eller chili? Blir troligen toksnyggt vilket som. :)

Fler glada överraskningar dyker upp nu när det är vår, lökarna jag satte i höstas tittar upp.

     

Jag älskar hyaciner! De som kikar upp på bilden i mitten är gula som jag hade i krukor i trädgården i Bollnäs ifjol. Jag petade ner dem här när de blommat över och nu kommer de :D Nu ska jag snart sätta ner några blåa som jag sparat sen i julas, kanske det var någon mera färg också - jag minns inte riktigt så det får bli en överraskning.

Vår tomt är överlag hiskeligt ful och eländig, något som mellansonen påpekade igår när han kom hem. Men jag deppar inte för det, vi får ta en bit i taget. Det tar väl några år innan vi fått det som vi vill men jag har ingen brådska. För tillfället ska jag ta tag i detta fula hörn som ligger aldeles bredvid bron...Jag la en massa gammalt gräs där i höstas och satte lökar i. Planen nu är att fylla på med täckbark och plantera blommor där samt att byta upp de hemska telefonstolparna. (De är för övrigt anledningen till att det bara blir blommor här och inga ätliga växter.) Återkommer med bilder på resultatet senare :)

Vårfynd :)

0 Läs mer >>
Köpte ju kycklingar för ungefär en vecka sen. Tre dagsgamla och tre stycker som var två veckor. Väldigt söta och fina. Som ett led i att bli mer självförsörjande hoppas jag ju att det ska bli i alla fall några hönor, har jag otur kan det ju bli bara tuppar.... Men det får vi se längre fram, det blir nog många inlägg om mina kycklingar, höns och tuppar framöver :) Blir det för få hönor får jag köpa några till. Just nu är de bara urgulliga och det enda de gör är att pipa, äta och sova. Och växa så klart, ibland kan man tycka att de växt skapligt mycket bara över natten. Bjuder på en mörk, halvtaskig bild. Får försöka ta några bättre sen....Det här är en början på min lilla hushållsflock som jag har planerat. Max tio hönor och en eller två tuppar har jag tänkt mig. Då får jag ägg så vi klarar oss och troligen kan jag sälja lite också. Längar till sommaren när jag kan sitta med en mugg te ute och bara titta på dem när de sprätter omkring - det är helt underbart rogivande att titta på en hönsflock. De går och småpratar och äter. Mysigt :)

Kycklingarna piper, v...

0 Läs mer >>
Vi har haft miljöutbildning på jobbet idag. Vi pratade bland annat om miljögifter i maten, dioxiner och liknande.... En sak som lyftes mycket bestämt från något håll var att det "väl inte kan vara någon skillnad" angående mängden miljögifter man får i sig som vegetarian kontra köttätare. Men jo, det är det. Lägg noga märke till att jag inte lägger in någon moral i detta, jag tycker inte att det är fel att äta kött. Att jag har valt att bli vegitarian har flera olika anledningar, men dem ska vi inte gå in på här. Jag vill bara förklara varför man får i sig mer miljögifter när man äter kött än som vegitarian....

De flesta miljögifter är bioackumulerande och lagras i kroppen fortare än de bryts ner. I princip kan man förklara det så här: Gröda växer och tar upp gifter ur marken. Lite grand finns i varje växt. Om jag nu äter växten får jag i mig den mängd gift som finns i just den växten.Om jag istället matar min ko med växten, plus en massa jättemånga fler växter (kor äter ju som bekant en ansenlig mängd mat), får kon i sig gifterna från alla dessa växter. De här gifter lagras då i kons fettvävnad. De flesta miljögifter är fettlösliga. När jag sen slaktar och äter upp min ko får jag i mig gifterna från (nästan) alla växter som kon ätit under sitt liv. Hoppas jag lyckats förklara det någorlunda, säg till annars så ska jag försöka rita en förklarande skiss och lägga ut. Om du vill läsa mer om miljögifter så kan jag rekommendera:

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/

Grönsaker v/s kött.

0 Läs mer >>
Som bekant tycker jag om att pyssla :) Just nu är jag inne i en period när jag virkar. Muffins, dammsugare och ballerinakakor.           

Fika någon? ;)Och pannlappar, inte lika kul men väl så praktiskt.Tvättas i 60 grader och återanvänds "hur många gånger som helst".

Muffins och småkakor

0 Läs mer >>

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.


UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten
Foto: © UNICEF/Asselin

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Fakta om stelkramp:

Stelkramp är en mycket allvarlig sårinfektion som obehandlad ofta leder till döden. I Sverige anmäls årligen enstaka fall av stelkramp. Samtliga dessa sjukdomsfall kan sägas vara onödiga eftersom vaccinet, som finns tillgängligt sedan många år, är i det närmaste 100 procent effektivt. I regel drabbas endast ovaccinerade individer. Immunitetsläget är sämre hos kvinnor än hos män.

Stelkramp är fortfarande en vanlig orsak till småbarnsdöd i många fattiga länder. Smitta via navelsträngen är inte ovanlig och särskilt utsatta är nyfödda barn till ovaccinerade mödrar, eftersom de barnen inte får antikroppar av sin mor vid förlossningen. Därför finns i de flesta utvecklingsländer vaccinationsprogram för gravida kvinnor.
Källa:Smittskyddsinstitutet.

Den här bloggposten v...

0 Läs mer >>

Röda Kvarn, Edsbyn. Igår tillbringade jag och sambon kvällen på bion. RättvisAlfta hade en helkväll där. Först föreläsning av David Jonstad, författare till boken Kollaps bla, som pratade om civilisationers uppgång, nedgång och till slut kollaps. Drog paralleller till vår egen civilisation. Mycket intressant och inte alls så deprimerande som man skulle kunna tro. Han pratatde om att det i regel inte är frågan om en snabb nedgång (som i katatstrof) utan mera som ett långsamt dalande.David Jonstad.

Sedan tittade vi på filmen "In Transition 2.0" och vi kom fram till att det troligen var frågan om Sverigepremiär. Den lyfte fram exempel på omställningsgrupper runt om i världen. Skriver mer om detta när jag har bättre med tid men kan nämna att den var inspirerande :)

En intressant kväll

0 Läs mer >>
När vi gick hem från dagis idag kom det något slags snö/hagel i vågrätt riktning... Tjejerna kröp ihop i vagnen och tyckte att det var rätt eländigt men ganska kul samtidigt :) Kallt med tunna fingervantar tyckte jag. Längtar ju till våren men den känns långt borta idag så jag eldar i kaminen och gör en burk biokol för att muntra upp mig. Virka en och annan liten muffins piggar ju också upp tillvaron en del :DBusväder

0 Läs mer >>
Jaha, hade ju fullt upp igår :) Först Mobacker med mamma, storasyter och faster. Det var mycket trevligt. Jag köpte bara Penséer, jag är lite halvpank eftersom vi varit hemma sex dagar för vård av barn och inte fått pengar för de dagarna från försäkringskassan än.... För övrigt så ska jag gå igenom vilka frön jag behöver, det finns ju redan en del här hemma, innan jag köper några nya. Bra också att ha en ursäkt för att åka dig igen :) I vilket fall som helst så hade Återbrukshyttan lite nya produkter där. Jättehäftga snapsglas (inte för att jag gillar snaps men glasen var fräna) och snygga, orginella vaser.

Så hem en sväng, laga mat och umgås lite med familjen. Sen då kvällens drabbning med hearingen i Alfta. Ganska dålig uppslutning från våra politiska partier, bara miljöpartiet och socialdemokraterna var representerade. Men det blev rätt bra ändå tycker jag. Inte så mycket folk dock, och medelålderna var hög. Annars tycker jag att Birgitta Ohlsson från Amnesty gjorde ett väldigt bra jobb och som vanligt var Anders Persson (omställningsrörelsen) fantastisk. Nu tar RättvisAlfta nya tag och kör en föresläsning och sen en film på Röda Kvarn i Edsbyn på onsdag kväll. Det ska bli intressant att höra David Jonstads föresläsning, ryktet säger att han är väldigt duktig. Jag ska inte babbla något då, så ni törs komma ;)

Idag var det jobb igen... Jag var urtrött och bestämde mig för att ta en senare buss och ta det lite lugnt på morgonen, något som tjejerna uppskattade. Sovmorgon är trevligt :) 5S på jobbet och sen tränade jag innan jag åkte hem. Somnade till lite på bussen... Sen har det varit fullt upp med vardagsprylar. Nu ska jag sätta mig och andas lite innan det är sovdags. Ha det bra :)

Igår söndag, idag mån...

0 Läs mer >>

Ser fram emot kvällens hearing i Alfta, ska bli intressant att höra vad Yomi har att säga om omställning :) Jag har ingen aning om var hon står i den frågan...inte har jag så bra koll på var kyrkan står heller. Så det blir nog lärorikt. Se till att masa er dit nu, alla ni som bor i Ovanåker! Ja, övriga intresserade också naturligtvis ;) Johannesgården ikväll klockan 18.00.

Förövrigt så har fåglarna hittat hit nu, när vintern är slut. Det har varit massor av småfåglar här idag på morgonen. Även duvor och skator har vi här, men det är ju inte riktigt lika kul som domherrar och blåmesar. Nu ska jag göra mig klar och åka till Mobackes och träffa mamma och systrarna :)

Hoppas vi ses ikväll!

Idag är det!

0 Läs mer >>
Närmare 1 miljard människor i världen saknar mat för dagen!!! Medan vi dör av välfärdssjukdomar, problemet är gammalt - förhållandena var lika inom Sverige i en inte alltför avlägsen dåtid - överheten dog av fetma medan allmogen dog av svält. Alla skulle vinna på en mer rättvis fördelning av resurserna, enligt mig.

Samtidigt är ungefär 60% av ekosystemetjänsterna överrexploaterade eller hotade av bla övergödning och miljögifter. Frågan är då hur man tryggar livsmedelsförsörjningen utan att överexploatera ekosystemen? Ja, mycket är det ju en fråga om rättvisa. Idag produceras tillräckligt med mat för att alla människor i världen skulle kunna äta sig mätta, trots att mycket kastas och förstörs och trots att hälften av världens spannmålsproduktion går till foder för köttproduktion.... Det stora problemet är alltså inte hur vi ska kunna producera tilltäckligt med mat till alla. Problemen ligger i rättigheter till mark, vatten, energi, fosfor och gener och övriga resurser. Samhällsstrukturer om man så vill. Demokrati, jämställdhet, fattigdom och infrastruktur är mycket viktiga faktorer för att trygga tillgången på mat. Arbete i dessa frågor måste ske på alla fronter, ända nerifrån gräsrotsnivå upp på högsta politiska nivå.

76% av världens fiskbestånd är maximalt fiskade eller överfiskade. Måste vi verkligen göra om samma misstag som skedde utan för New Foundlands kust igen? Där torskbeståndet överfiskades till kollaps (1992), det har ännu inte återhämtat sig trots att det gått 20 år. Beräkningar visar att rätt förvaltat kan världens fiskbestånd livnära 20 miljoner fler människor än vad det gör idag. Många av de fattigaste människorna i världen är helt beroende av fiske för sin försörjning. Naturskyddsföreningen jobbar för en radikal förändring av de avtal som reglerar EU:s fiske i Afrika.

Jag funderar mycket på detta nu, inför hearingen - på söndag klockan 18:00, Johannesgården i Alfta. Kom gärna dit och lyssna och ställ frågor!

Siffrorna har jag hämtat från Svenska natruskyddsföreninens hemsida.
Visionen för Naturskyddsföreningens globala arbete är:

 ”En miljömässigt hållbar utveckling, grundad på tillgodosedda mänskliga rättigheter i en demokratisk samhällsordning där fattigdomen är utrotad.”

Miljö och rättvisa...