2 Läs mer >>
Igår hade jag "huvudvärken från helvetet".... Försökte bota den med promenad, massage, Heat Loation och sömn. Gissa vad?! Det funkade :D Idag har jag haft kofta på hela dagen och det har också hjälpt till.

På jobbet går det sakta frammåt med miljöutredningen, känns som att vi har en grund att stå på nu. Det är roligt och givande att jobba ihop med min chef, vi ser saker på så olika sätt - vilket gör att jag måste tänka efter en hel del. Sånt som är självklart för mig (i miljötänkt alltså) är totala nyheter för honom. Men han är i alla fall intresserad så jag hoppas kunna göra om honom till en omställare av rang, inom säg så där en....tio år ;) Råkade jobba lite länge idag, satt och filade på lite allmän information och glömde bort tiden.... Tränade innan jag åkte hem. Kändes som att jag väntade en evighet på bussen (det gjorde jag inte, kanske fem minuter) men var vrålhungrig när jag väl var hemma, gott med mat då :) Spagetti med ugnsrostade grönsaker, fetaost och mozarella - hur gott som helt!!

Imorgon har jag tagit ledigt från jobbet för att träffa lite omställningsfolk, ska bli roligt :) Dessutom har jag lyckats lura med mig min kära lillasyster på lunchföreläsning med Martha Thernsjö och Anders Tivell, är så glad att hon ska med! Det ska bli intressant att lyssna på dem.

"En föreläsning där de berättar om sina egna försök att ställa om till ett liv i harmoni med naturen och hur detta påverkar deras bekvämlighetsgränser. De bor idag på ett torp i Tiveden med egna odlingar, fjällkor och får."

Till helgen ska jag så har jag tänkt. Ja, inne så klart ;) Lite chili, aubergine (har aldrig odlat det - men ska prova för de är ju så goda), paprika och det var en sak till men jag minns faktiskt inte just nu vad.... Tomaterna väntar jag lite med, annars blir de så rangliga. Senare blir det zuccini också, det är så himla kul och tacksamt att odla - de växer ju som ogräs :D Pumpa har Saga bestämt att vi ska ha i år. Det är också nytt så det blir spännande och kul eftersom hon kom på det.

Bra dag idag :)

0 Läs mer >>
I helgen roade jag mig med att tillverka lite kol.... Tänkte använda det som jordförbättring i trädgården :)
Började med en helt vanlig burk (som jag tagit hem från jobbet sen den blivit tom, reklam-godis från något företag), gjorde fyra hål i locket och la i lite skrums från vedboden i burken.Pär hade gjort eld i kaminen, eld är ju en förutsättning för att göra kol ;) Fick ju vänta lite så det blev fin glöd först förstås...I med burken....Sen var det bara att vänta.....och efter ett tag stod det lågor ur hålen på burken :) Urkul! Tyckte jag då, som inte har så stora krav på vad som är kul :D Kolla! Häftigt va?Koldioxid binds i kolen och lagras sedan i marken när jag grävt ner kolet plus att det fungerar som jordförbättrning. Bling bling!

Burken var ju inte så fin när det var klart men det gör ju inget. Det går att använda den igen.Finfint kol blev det, ska absolut göra detta flera gånger!

Biokol

0 Läs mer >>
Jaha, dag två som vegitarian har passerat. Inget särskilt att rapportera, annat än att familjen åt fisk till middag medan jag tuggade i mig en veg.snitsel. Lite synd på den goda fiskgrytan men ingen stor grej alls. Känns fortfarande väldigt bra :) Tror inte det blir så jobbigt heller, har ju ätit mycket vegetarisk mat redan innan så....
När jag kom hem idag så kände jag mig väldigt stressad, hade ont i huvudet och var allmänt trött. Men igår hade jag lagt havregryn i mjölk för att jag skulle baka tekakor, så jag var alltså tvungen att göra det i kväll. Kändes jobbigt! Men när jag väl kom igång så var det underbart :) Finns ingenting som hjälper så bra mot stress som att baka! För mig alltså. Så nu är jag mitt vanliga lugna glada jag igen och huvudvärken är borta :)

Andra dagen....

0 Läs mer >>
Igårkväll bestämde jag mig, äntligen. Från och med nu är jag vegetarian. Tanken har legat och grott i många år och nu är det hög tid att göra verklighet av den. Anledningarna är många men det viktigaste skälet är köttindustrins hantering av djuren. Jag kan inte med gott samvete äta kött som kommer från djur som levt under hemska förhållanden och slaktats på löpande band utan någon som helst hänsyn. Till det kommer naturligtvis miljöaspekten, vår stora konsumtion av kött är ett av de största problemen i klimatfrågan. Hur som helst så ska det bli kul att leta reda på nya recept, kan bli lite torftig kost med de få vegetariska recept jag kan. Känner mig mycket nöjd med det här beslutet :)

Nu har jag äntligen b...

4 Läs mer >>

I torsdags var Pär på ICA och handlade....han köpte billigt fläsk och var arg på sig själv när han kom hem. "När det är så där billigt borde jag ju fattat att det inte är svenskt" muttrade han. På förpackningen stod det nämligen PL...tilläggas bör att det var Scan och de går ju ut med att allt deras kött är svenskt. Jag har en dålig bild här men med lite fantasi så ser man att det står PL i det övre högra hörnet.Jag går tillbaka med det imorgon sa jag. Sagt och gjort, i fredags gick jag till charken med fläsket och sa att jag ville lämna tillbaka det. Hon som jobbade där blev lika konfunderad som vi över att det stod PL på Scans fläsk, allt deras kött ska ju vara svenskt sa hon. Jo, de säger så. Hon lovade i alla fall att ringa Scan och fråga.

Igår var jag på ICA igen och hade tur så samma kvinna var där och kunde berätta vad Scan hade sagt. Tydligen så är det nästan lika illa med fläsket som med den norska fisken.... Scan hävdar alltså att det ÄR svenskt fläsk som skickas till Polen för att packas och sen skickas tillbaka till Sverige för att säljas. "Men vilket miljötänk" blir ICA-kvinnans spontana reaktion på detta (eloge till henne), Men det skickas med båt får hon till svar..... Hurra! Så bra?! Förutom att det är fullständigt idiotiskt att skicka mat hit och dit innan det går till kund så funderar jag över följande:
Hur kan jag vara säker på att det verkligen ÄR svenskt kött när det varit till Polen och vänt?
Hur kan ens Scan vara säkra på att det är samma kött de får tillbaka som de skickade iväg?
Varför är det märkt med PL och inte SE om det nu är svenskt fläsk? Bara för att det är packat i Polen så borde väl ursprungsmärkningen ändå vara det land som själva köttet kommer ifrån?
Dessutom borde Scan märka sina förpackningar så att det står att det är svenskt kött som åkt fram och tillbaka till Polen för att packas.

Det värsta med det här är att Scan är mer regel än undantag när det gäller den här typen av hantering, vår mat åker kors och tvärs över världen innan den hamnar i vår lokala butik (oavsett vilken matvarubutik det gäller). Så inte ens när vi köper svenskt kan vi vara säkra på att vi gör ett vettigt val ur miljösynpunkt. Något är allvarligt fel i vår ekonomi när det är billigare att skicka kött långa sträckor hit och dit än att köra det till kunden så fort som möjligt. Det är för billigt med transporter.... 

 

Fläskets osannolika r...

0 Läs mer >>
Äntligen lite minus på listan :) Tomas kom och sa att han skulle köpa en inflyttningspresent till en kompis som flyttat ihop med sin tjej. Då kom jag att tänka på de ljuslyktor (de flesta oanvända) som jag har kvar sedan jag sålde PartyLite. Letade reda på en som kan tänkas duga och gav den till Tomas så kan han ge bort den istället för att köpa en ny. Slänger med ett paket votivljus också så blir det minus två och de får trevliga ljus att tända i sin fina ljuslykta. Hoppas de gillar den :)

Så nu är det +/- 0 i saldot :) Det känns bra. Jag har bestämt att när jag slänger bort något så räknas inte det som minus. Det är ju inte bra att slänga saker, bara sånt som återanvänds räknas. Annars skulle det se bättre ut om jag slängde bort ett plagg istället för att laga det och då blir bilden skev, tycker jag. Tanken är ju att listan ska hjälpa mig att tänka rätt, inte få mig att slänga bort saker som kanske skulle kunna komma till användning hos någon annan.

Jag är hemma med en sjuk Saga idag, hon är jätte förkyld. Ligger i soffan under en filt och tittar på TV nu. Hoppas att Enja inte förgås av leda, hon är minsan också sjuk, säger hon, och studsar runt som en vilde i soffan :) Nåja, det går säkert bra. I värsta fall får vi väl baka något för det orkar nog Saga också - fast hon är eländig...

2 - 1 - 1 = 0

0 Läs mer >>
Har läst en del survivalist-bloggar de senaste dagarna. Folk i min omgivning tycker ibland att jag är extrem men de här människorna ligger flera mil före mig i sitt omställningstänk, eller vad man nu ska kalla det. Till våren blir det lite mer för min del vad gäller självhushållning med införskaffande av höns och att vi ska komma igång ordentligt med odlingen av mat. Men jag kallar mig omställare, survivalisterna nivå tycker jag inte att jag kommer upp till. Har inget lager av mat i källaren utifall det skulle krisa, än så länge.... 

Å andra sidan lever vi i ett samhälle där man ses som extrem för att man har tjock-TV och tar bussen till jobbet. Att vi sen värmer huset med ved, att jag gått ner i arbetstid, att vi bara har en bil, att vi inte åker utomlands och knappt köper nya saker - det gör oss kanske till extrema i "vanliga" människors ögon. Men i mina skulle vi kunna göra så mycket mera....och det gör vi ju - stegvis.

Som sagt resan pågår, vart vi hamnar har jag ingen aning om. Hoppas bara att så många som möjligt hoppar på tåget innan det går.

Extrem eller inte? Be...

2 Läs mer >>
Jag har faktiskt köpt en sak som jag är jätteglad för. Köpte den utan att fundera i flera dagar och det känns kanon ändå. För det var ett bra köp, det är en bok :) Som jag tänker låna ut till ALLA när jag läst klart den. Omställningens tid, Björn Forsberg. 

TILLVÄXTEPOKEN ÄR ÖVER

Detta kärva budskap levereras i den nya boken ”OMSTÄLLNINGENS TID – tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid” (Karneval förlag). Tillväxteran upphörde enligt författaren Björn Forsberg med utbrottet av finanskrisen 2008:
”Efter 150 år av ekonomisk tillväxt sätter brist på olja och andra viktiga naturresurser stopp. Finans- och skuldkrisen är tidiga symptom på denna nya verklighet.”
Effekterna sprids nu snabbt:
”Dramat kring tillväxtens slut har flyttat ut på gator och torg. Senare tids växande sociala oro i världen är utan tvekan länkad till att tillväxten i samhället gått i permanent baklås.”
Forsberg menar att alla resurser nu måste mobiliseras för att ställa om till ett samhälle bortom tillväxten. Alternativet till en frivillig omställning är ökade konflikter om ändliga resurser. Samtidigt slår han an en positiv ton:
”Omställningen är en enorm men samtidigt hoppfull utmaning. Vårt konsumtions- och prestationssamhälle gör inte längre människor lyckligare. När ekonomin nu upphör att leverera tilväxt ger det oss en chans att upptäcka en tillvaro rikare på mening. I min bok ’Omställningens tid’ görs också en resa till platser världen över som inspirerande visar på vägar bortom tillväxten.”
Jakten på en hållbar framtid har fört Forsberg till så vitt skilda platser som Kuba, det amerikanska ”rostbältet” och Jämtlands fjälldalar.

Har lånat ovanstående från Omställning Sverige.

Eftersom jag haft världens huvudvärk ikväll så har jag bara läst lite, lite men den verkar lovande. Nu har jag vilat och blivit bortskämd och ombysslad med mat och massage av Pär så nu ska jag lägga mig och läsa en stund innan jag somnar. Så + 2 på IN/UT-listan, men tvåan känns helt ok måste jag säga och jag tror faktiskt att jag ska lämna tillbaka jackan för jag tycker inte om att ha den på mig.

Här bryr vi oss inte om att det är alla hjärtans dag, vi älskar varandra varje dag istället ;)

Köpglädje

0 Läs mer >>
Har du någon gång funderat över vad som kommer att hända i världen när oljepriset skjuter i höjden? 
Hur blir det för de fattiga i världen och hur blir det för oss? 
Har du tänkt på hur det kommer att påverka oss här i Sverige?
Blir det oroligheter och ökade klyftor mellan fattig och rik?
Hur kommer vår matproduktion att klara stigande oljepriser?
Är de oroligheter vi ser runt om i världen ett tecken på att vi är på väg åt fel håll?
Har du någon gång funderat över vilken typ av värld du vill leva i?
Vad är det i ditt liv som är viktigt?

Jag lever med de här frågorna hela tiden och jag har bestämt mig. Jag har ingen aning om hur det kommer att bli och kastas ofta mellan hopp och förtvilan. Men en sak är jag i alla fall säker på, jag tänker göra vad jag kan för att förbereda mig och jag vill försöka påverka min omgivning till att börja tänka tanken. Vi kan inte fortsätta på det spår vi är inne på nu. Det leder ingenstans. Vi måste själva ta över rodret och bestämma oss för vilken värld och vilket samhälle vi vill ha. Jag tycker att det är bättre att påbörja omställningen nu medan vi har lite tid på oss, istället för att vi chockartat tvingas in i den inom en snar framtid. 

Jag har valt att vara med i omställningsrörelsen, jag är en urusel konsument, tänker odla så mycket av min egen mat som möjligt, är noga med vilken mat jag köper, åker nästan aldrig bil, köper bara kläder när jag är absolut tvunen, ja - jag gör så gott jag kan. Min resa mot en mer hållbar livsstil påbörjades för många år sedan och jag är långt ifrån framme. Var började/börjar din?

Något att tänka på...

2 Läs mer >>
Idag har det varit strålande sol och någon minusgrad. Alltså aldeles underbart :) Vi har varit till stugan och grillat pinnbröd, Pär pimplade lite halvhjärtat men det blev ingen fisk. Jag njöt mest av att vara ute i solen och av att titta på alla träd, jag blir så glad av träd :) Inte så svårt att förstå va?     

Klimatångest eller inte, man mår alltid bra av att vara ute i skogen och att få vara där tillsammans med den man älskar är sann lycka.

Underbar dag

0 Läs mer >>

Jag skulle behöva (eller egentligen vill jag bara ha) fler krukväxter och eftersom jag helst inte vill köpa något i onödan så tänkte jag efterlysa lite blommskott här :) Jag vill inte ha någon klivia, annars tar jag emot alla typer av blommor om någon har lust att dela med sig. Allra helst vill jag ha ett skott på en lila novemberkaktus, jag har rosa, vit, röd och gul. Någon som vet om det finns fler färger? Hör av dig om du har något blommskott som du vill bli av med :)

Vi har ju blivit med akvarium också, var en på jobbet som ville bli av med det så Pär var till Bollnäs och hämtade det härom kvällen. Bara tre fiskar men mycket växter och mysigt :)

Imorgon är det fredag och jag är ledig. Jätteskönt ska det bli, det har varit en intensiv vecka på jobbet. 5S:ande i grovarbetsrummet och en hel bunt med kluriga frågor, roligt visserligen men nu blir det skönt att vara ledig tre dagar :) Niklas och jag har röjt lite i hans rum igår och idag, det blev bra men är inte riktigt klart än. Vi ska fortsätta sen. Nu ska vi titta på lite film med tjejerna innan de ska sova. Ha det bra!

Blommskott någon?

0 Läs mer >>


Lånat bilden av Jonas Paulsson via Facebook. Klockrent.

Typiskt....