0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +3.
 
Stickade tossor av restgarn som jag skickade till mina syskonbarn Nathali och Julian -2.
Garnet köpte jag på Erikshjälpen för ett tag sen.
 
Sålde två saker på loppisen -2.
Jag sålde tre leksaker där också men de var ju inte mina så de räknar jag inte här.
 
Nytt saldo -1
 
 

IN/UT v 8

2 Läs mer >>
 
Jaha....
Jag köper vanligtvis ALLTID ekologisk mjölk. Men nu har jag ett dilemma här. På Konsum har de nu mjölk från Grådömejeri, som påstår sig vara ett lite mejeri i Dalarna. Jag gillar småskaligt och vill gärna gynna det. Min fundering blir här:
Ska jag fortsätta köpa KRAV-mjölk från COOP eller Arla som jag brukar?
Eller
Ska jag köpa den mer lokalproducerade mjölken från Grådö?
Finns inte ekologisk och har den där fåniga plast-öppningen som jag tycker är fullständigt onödig...

Dagens dilemma...

0 Läs mer >>
Blidväder i februari, vad göra med vårkänslorna då....?
Jag plockar fram mina stackars glömda pelargoner som stått på undantag i ett kyligt rum på övervåningen. De ser verkligen usla och eländiga ut.
 
Vattnar på dem lite och plockar bort allt skräp (som blir fint kolrikt material till komposten) och om någon vecka, när de vaknat lite, ska jag sätta om dem och ansa dem. Sen blir de snart vackra igen :)

Vårkänslor?

0 Läs mer >>
 
Fick frön med posten som jag varken beställt eller betalat för :) Det blev jag verkligen glad för. Ser fram emot sommaren när jag får så dem och se dem växa. Förhoppningsvis blir det lite att äta också ;)
Tack Stefan.

Glad överraskning i b...

0 Läs mer >>
Jag har nyss läst ut Gunnel Carlson:s "Min gröna passion".
"Jag har en lurvig trädgård. Och jag gillar det. Men ibland så där strax efter midsommar går det överstyr..."
 
Jag gillade verkligen den boken, hon har en skön inställning till sin trädgård :) Den är inte så där förmanande som många trädgårdsböcker kan vara, där man uppmanas att planera i all oändlighet. Hon erkänner villigt att hennes trädgård är full av impuls-köpta växter och att många hamnat där de står av en ren slump. Planering av växtinköp kan nog vara viktigt om man har en liten trädgård där man inte får plats med så mycket. Men i en stor trädgård gör det inte så mycket om man kastar in lite impulser här och där, jag tror det blir mera själ i min trädgård om jag impulsar lite. En av de få områden där jag är impulsiv är just vad gäller inköp av frön och växter, annars kan jag fundera i alla oändlighet innan jag gör eller köper något. Hon poängterar också glädjen med odlandet och att besprutning är för latmaskar. Kort sagt jag älskar hennes inställning :D
 
Helt klart en läsvärd bok med många fina, inspirerande bilder.

Min gröna inspiration

2 Läs mer >>
Jag vet inte om ni kommer ihåg det programmet som Lasse Brandeby (som Kurt Olsson) hade för bra länge sen. Det hette i alla fall Fådda blommor och det är väl ungefär det enda jag minns av det, eftersom jag tycker att uttrycket är finurligt. Annars var jag aldrig särskilt förtjust i Kurt Olsson.
 
Men appropå uttrycket "Fådda blommor"...
 
Som jag har skrivit förr så finns det väldigt mycket minnen i mina krukväxter :) Det här är de som står på mitt köksbord för tillfället.
Den krusiga ampelliljan är ett skott från ett skott som jag fick av Sagas farmor för ganska många år sen, blomsterlönnen fick jag av mamma för några veckor sen och den röda klöver-blomman har jag fått av Pärs mamma. Jag glömmer ofta vem jag har fått vad av när det gäller saker men ger någon mig en blomma så glömmer jag aldrig vem jag fick just den blomman av :)
 
Det är roligare att få skott av någons blomma, än att få en blomma som någon köpt (även om det naturligtvis ockdå är kul). Dels så innehåller ett skott mer av personen i fråga och så är det betydligt miljövänligare än att köpa blommor som drivits upp i växthus och som dessutom har transporterats hit och dit. En annan rolig grej med skott är att man får följa blommans utveckling längre, från lite till stor så att säga. Blommor man köper är ju redan färdig, vilket väl egentligen förtar lite av odlarglädjen...
Fram för mer delning av blommor och skott! ;)

Fådda blommor

1 Läs mer >>
Visst är det något speciellt med att få paket med posten?
Även om man själv både beställt och betalat så blir man glad av det.
Särskilt när det kommer med ett så här härligt innehåll :)
Ekologiskt Sencha (grönt te) från e-tea :) Väldigt gott.

Rolig post :)

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +3.
 
Har inte hänt något den här veckan heller så vi tuggar på med +3.
 
Det är väl egentligen positivt, även om det skulle kännas bättre med ett minus-saldo.

IN/UT v7.

1 Läs mer >>
Idag har jag varit till Trönö och gratulerat systersonen som fyller år :) Känns på något sätt som att Trönö egentligen är min plats på jorden, kanske flyttar dit när jag blir pensionär ;)
 
Men i alla fall har jag hunnit med lite annat också, sått lite frön till exempel. Chilin som jag satte för ett tag sen vill ju inte gro så bra så jag har köpt nya frön av en av sorterna, "De Cayenne". Eftersom inget av de fröna grodde.
"Hungarian Yellow Wax Hot" var det en som grodde av och "Sweet Banana" blir det några plantor av verkar det som :) Jag har även sått Aubergin idag "Udumalapet" och "Black Beauty", de hade jag ifjol också men det blev inte mycket av dem. Tänkte försöka igen i år för det blev ju inte mycket av någonting ifjol, utom sallad - den växte tokbra hela sommaren. Kronärtskocka är väl kanske överkurs på mina breddgrader men det är kul att prova så jag har sått några sådana också. Jag tror inte att de som jag satte förra året har klarat vintern...
 
 
Jag fick förresten rätt bra med chili i somras, vi har fortfarande kvar en del torkad trots att vi använder chili rätt mycket. Sen gör jag ett litet test också :) Jag har tagit frö av en ekologisk paprika som vi köpt på ICA, sådde några så får vi se om det blir något av dem, mest för att det är roligt...
 
   
 
Nu står den nya sådden i fönstret bredvid den gamla, snart är det dags för nästa. Kul när det drar igång "på riktigt" och jag får så tomater, gurka och zucchini :)

Lite sådd idag igen :...

2 Läs mer >>
Här om kvällen gjorde jag något roligt.

 
Prinsessbakelsen var oväntat rolig att knåpa ihop. Det fina fatet har jag ärvt efter mormor, skålen som marängernra i är också efter henne.

Kul pyssel :)

0 Läs mer >>
Jag sådde ju chili och paprika för ett tag sen....
 
   
 
Fröna ganska gamla och det går verkligen trögt med groningen men det kommer ju några i alla fall.
 
 
Jag väntar och hoppas ett tag till, kanske det kommer flera. Det kan vara värt att testa att så gamla frön istället för att köpa nya, oftast är det åtminstone något som gror :)
 
Men vill du vara säker på att få ett bra resultat är det förstårs inte att rekommendera...

Det gror LITE i alla ...

1 Läs mer >>
Jag sitter och funderar på vilka fröer jag ska beställa....
Det blir troligen från Runåberg i år och jag har en lista på vad som saknas. Men det är ju så roligt att fundera :)
Rotar runt lite bland bilder från föregående år för att få lite känsla.
 
 
Kan inte låta bli att längta till våren när man ser jordgubbsblom och förgätmigej, kanske den vackraste kombination man kan tänka sig...
 
Så lite godsaker :)
 
 
 
 
Jag är evigt tacksam för att jag har en trädgård :)
 
 

Inspiration från mig ...

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +3.
 
Inget att rapportera på den här fronten v6.
 
Alltså fortsatt saldo på +3.

IN/UT v6.

0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka -1.
 
Gav bort en liten prinsessbakelse till min käraste lilla systerdotter -1.
 
 
Köpte sju garnnystan och ett mönster på Lisas Handarbetsbod i Söderhamn +8.
 
Skickade iväg ett paket till Hjälpstickan innehållande en halsduk som jag stickat av garn som blev över när jag stickade benvärmare åt Karro, och två mössor som jag virkat av ett garnnystan som legat och väntat länge här hemma. -3.
 
 
Nytt saldo denna vecka +3.

IN/UT v.5

1 Läs mer >>
Vad som är nödvändigt eller inte beror väldigt mycket på vem man frågar... Och i vilket perspektiv man tänker sig frågan. Jag menar det är en väldig skillnad på vad som anses nödvändigt för en person som vuxit upp i Sudan kontra någon som vuxit upp i Sverige.
 
Jag funderar en del på det där ibland för att jag tror att det är nyttigt att ifrågasätta sig själv och sina vanor. Sen vet jag inte om mitt funderande leder till något rent konkret och praktiskt men kanske det hjälper mig i min omställning. När man tänker efter så är det mesta man anser sig inte kunna leva utan egentligen bara lyx, som te och kaffe till exempel. Hur ofta hör man inte frasen "Jag skulle inte överleva utan kaffe". Det är ju något man bara säger i förbifarten, jag menar alla vet att man inte dör av kaffebrist (även om jag ibland påstår att jag varit nära döden av tebrist, så är det ju bara snack). Det korrekta vore att säga "Jag skulle inte vilja leva utan kaffe" (eller te då, i mitt fall). Därmed inte sagt att man vill dö om man inte får kaffe eller te, bara att livet skulle bli mycket tråkigare utan det. Men livsnödvändigt? Knappast...
 
Sen är ju frågan vad vi människor mår bäst av. Mår vi bra av allt överflöd vi har i vårt land? Kanske vore det bättre att ha lite mindre, att få sakna och kämpa lite? Många människor i Sverige idag mår psykiskt dåligt, kan det bero på att vi inte känner oss behövda? Att vi inte är en del i ett större sammanhang längre? Jag tror inte vi mår bra av att bara finnas för vår egen skull, alla vill väl känna sig behövda?
 
För mig är det viktigt att reflektera över vad jag har. Det är så lätt att glömma allt man borde vara tacksam för att man har och istället börja tycka synd om sig själv för det man saknar.... Jag vill inte tänka så, därför påminner jag mig själv om vad det är jag är tacksam för. Här utan inbördes ordning.
 
  • Jag har ett hus att bo i.
  • Jag är frisk.
  • Niklas
  • Tomas
  • Pelle
  • Saga
  • Det finns många stora träd här där jag bor.
  • Resten av släkten.
  • Jag kan handarbeta.
  • Min trädgård.
  • Pär.
  • Vedkaminen
Det finns så klart tusen saker till att vara tacksam och glad över men det här var det jag kom på just nu. Vad är du tacksam för?

Nödvändighet och tack...

0 Läs mer >>
 
Gjorde färdigt den igårkväll, den har legat halvfärdig länge men nu ska den få vara med på en utställning på biblioteket här i byn. Jag gjorde den egentligen till Saga men hon har lovat att den ska få vara på utställningen ett tag innan hon får ha den :)

En glad typ, min lill...