0 Läs mer >>
Idag har jag varit i den affär där det fortfarande är riktigt svårt att inte impulsköpa saker.... MOBACKES!!! Jag hade en timme över i Bollnäs mellan Skyddskommittémötet och föräldramötet, kunde inte komma på något bättre ställe att gå till än just Mobackes :) Jag älskar att gå där och bara titta men så klart så känner jag ju för att köpa massor av blommor....och nu finns det ju FRÖN också! Glad nyhet: De har börjat sälja Impectas frön :D



Det blev jag glad för. Fanns ju dessutom lite vårblommor att frestas av....

           

Och så klart de fina lamporna från Återbruket :) Jag tror faktiskt att jag ska köpa två sådana och ha i köket så småningom.... Men jag ska tänka på det ett tag till innan jag bestämmer mig. Sen är ju frågan om jag vill ha klara eller gröna? Men jag kunde hålla mig, jag köpte ingenting idag - inte minsta lilla fröpåse :)


Vill handla....

0 Läs mer >>
Igår var jag på Studiefrämjandet i Bollnäs och lyssnade på Anders Persson från Söderhamn. Jag blir så inspirerad av den mannen :) och imponerad av att han kan komma med all denna mörka information och ändå få en att gå därifrån med en känsla av hopp och glädje. Väldigt bra.

Det är väl just det här pratet om det enkla, samarbetet i vardagen, vad kan JAG göra som ger den positiva känslan. Då blir det lättare att greppa än när man tänker stort, hur ska vi påverka de stora beslutsfattarna, hur får vi samhället att byta kurs - lätt att ge upp innan man ens har börjat... Men när vi startar omställningsgrupper i vår egen by, snackar på fikarasten, låter bilen stå (och berättar det för alla, även de som inte vill höra), då blir det överskådligt och något vi kan mäkta med och dessutom roligt :) Vi jobbar med tunga frågor inom omställningsrörelsen, ofta ångestskapande, därför är det så viktigt att lyfta in glädjen. Det är roligt att odla för omställning, det är roligt att träffa alla dessa engagerade människor, som brinner för att gör skillnad. Som när vi gör en fest av det i Augusti - Rättvisefesten i Alfta :) Mötet mellan människor är fantasktikt viktigt om vi ska komma någon vart.

"Människa knackar på människas port - så som hon alltid gjort."
                                                                 Stefan Sundström

Det handlar om att, istället för att gå omkring och ha ångest, börja någonstans och lättast av allt är ju att börja med sig själv. Behöver jag verkligen köpa en ny TV? Det säljs 1 miljon nya platt-TV-apparater per år i Sverige! Eller en ny soffa, ta bilen till jobbet eller affären, nya kläder varje månad? Vi har inte tid att vänta! Vi måste förändra vårt sätt att leva, vår överkonsumtion leder till katastrof. Påbörja din inre omställning samtidigt som du börjar med en praktisk sak, till exempel att låta bilen stå? Rätt snart inser du att det var inte alls så jobbigt som du trodde. Kan min arbetskamrat Teresa låta bilen stå och ta bussen istället så kan alla :) Sen till nästa grej och prata med människor i sin omgivning. Prata, prata, prata - rätt var det är så hittar du någon som du kan insprirera eller inspireras av :)

Inspirerad

0 Läs mer >>
Idag har det varit en mycket trevlig dag, ja - hela helgen har varit trevlig men idag var det särskilt trevligt :) Jag har varit till min lillasyster Anneli i Söderala och hälsat på. Jag, mamma och mina systrar har syjunta en gång i månaden och idag var det Annelis tur att vara värdinna. Det var ju lämpligt för mig eftersom hon bor så till att det går bra att åka buss dit och hem. Hon bjöd på god mat och smaskig efterrätt, en mindre eldsvåda i källaren, vilda barn och allmänt surr. Precis som det ska vara alltså :D Jätteroligt att träffa dem allihopa!

Så det var alltså väldigt roligt att åka bort idag och att komma hem till min älskling är ju alltid underbart. Tänk va fånigt egentligen att jag saknar honom så mycket bara för att jag är ifrån honom några timmar, vi träffas ju jämt annars :) Men det är ju bra, vore tråkigt om det var tvärtom...

Veckan som kommer är verkligen fulltecknad. Imorgon: Jobba, träna, åka till Bollnäs och lyssna på Anders Persson - vilket jag ser fram emot :) På tisdag: Heldag i Gävle med skyddskommittén på jobbet, föräldramöte på Granberg för Pelle på kvällen (egentligen styrelsemöte med naturskyddsföreningen i Bollnäs också men det får jag prioritera bort). På onsdag: Vanlig jobbdag sen möte hos Sven angående Rättvisefesten. Torsdag: vanlig jobbdag, hämta Saga och sen myskväll :D  På fredag: LEDIG! Blir en händelserik vecka med andra ord, men troligen KUL!!!

Kolla! Nu har jag lyckats skriva ett helt inlägg utan en enda medveten miljötanke, helt otroligt...

Åka bort och komma he...

1 Läs mer >>
Jag läste i "Miljö & Utveckling" om det här med att slänga mat. Enligt dem så slänger vi här i Sverige bort 20 % av maten vi köper, var fjärde matkasse åker rakt ner i soporna! Förhoppningsvis så komposterar du den, eller bor i en kommun som samlar in den och gör något vettigt av den. Biogas till exempel. Men tänkt ändå, vi skulle kunna spara in 20 % av de pengar vi lägger på mat genom att vara mer noga med vad och hur mycket vi köper, att äta upp våra rester och att inte vara så hysterisk när det gäller "bäst-före-datum" - vilket faktiskt inte är ett "förstört-efter-datum", det enda det egentligen betyder är att tillverkaren inte garanterar längre hållbarhet än så...

Vad ska vi då göra med pengarna vi får över? Tja, en ekologisk matkasse är i genomsnitt 13 % dyrare än en "vanlig" - vi skulle alltså ha råd att köpa bara ekologisk mat och ändå få pengar över :) Resterande 7 % kan man ju lägga på ekologiska kläder till exempel, även om de kanske inte räcker så långt.... Men man behöver ju inte köpa kläder särskilt ofta heller, som tur är :D

Att slänga mat...

0 Läs mer >>
Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg idag.....men om vad? Känner mig lite tom i bollen för tillfället. Får väl bli lite allmänt surr då :)


Jag hittade i alla fall jord ute i boden, så jag behöver inte köpa ny :) Har tagit in den så att den ska hinna tina innan jag får tid att så och plantera om. Jag ska absolut hinna med det på lördag. Absolut. Måste. Vill. Imorgon är jag ledig och då ska jag säda undan i köket så jag har plats att rumstera om där på lördag. Ett litet problem dock, jag har inte tillräckligt många lerkurkor i rätt storlek till mina paprika och chiliplantor. Kanske ta en tur till Erikshjälpen på lördag och kolla om det finns där? Var länge sen jag var dit också....men vi får se hur jag gör.


Vi ska hänga upp en skomakarlampa (som jag fått av min kusin) i köksförnstret ovanför de stora pelargonerna. Det är lite mörkt där åt dem eftersom uterummet är där utanför. Längtar tills vi river väggarna i det och gör om det till en traditionell altan :) Jag ska måla vitt där så det blir ljust och fint, massor av blommor ska jag så klart ha där också. Vidare så har jag kommit på att vi ska fixa ett fikaställe i skuggan bredvid uteplatsen. Kan inte förklara var, får ta en bild och lägga ut sen så kan jag förklara bättre hur jag tänkt att det ska bli också. Nu ska jag lägga Saga, hon är så trött så hon vill sova nu säger hon. Ledig imorgon :)








Har ingen aning

2 Läs mer >>
Det blev ingen frösådd i helgen, ingen omplantering av chili och paprikaplantor heller. Lördagen gick åt till att må halvrisigt och på söndag blev det lite vanilgt pyssel med tvätt och liknande. Men jag tog upp pelargonerna igår kväll i alla fall :) De ser väldigt eländiga ut nu men det brukar de ju alltid göra så här års.





De får stå och vakna till några veckor så ska jag sätta om dem i ny jord och klippa ner dem lite sen. Om någon vill ha sticklingar så är det bara att höra av sig. Till våren och sommaren kommer de vara skitsnygga :)

Pelargoner

0 Läs mer >>
Fick paket från Impecta igår :) Sånt som man kan så ungefär nu. Börje (vi beställde tillsammans) köpte fler påsar än mig, jag tror han skulle odla i fönstret....och senare på sin stora balkong.


Jag ska ut i boden och kolla om jag har jord hemma eller om jag måste köpa ny, tror att jag har kvar. Mycket och många kryddor ska det bli i år, så det inte känns så hemskt när man klipper av dem och använder dem i maten - de är ju så fina :) Jag måste också plantera om de chili- och paprikaplantor som övervintrat, de ser så eländiga ut nu de stackars små liven. Ifjol blev de så försummade så jag är förvånad att de klarat sig men jag hoppas de tar sig och blir fina ändå. Det ska bli kul med lite sådant pyssel i helgen :D

Årets första frölever...

2 Läs mer >>
Det har varit rätt roligt på jobbet den här veckan. Vi har försökt få lite ordning på alla olika återvinningskärl... Jag tycker faktiskt vi fått till det riktigt bra :)



Många olka kärl blir det men nu är det lätt att se var man ska lägga vad. Förr var alla kärl hopträngda i ett hörn så man fick tränga sig in och leta när man vill bli av med något. På väggen har jag satt upp en skylt där det står:

There is no such thing as garbage, just useful stuff in the wrong place.


Jobb

0 Läs mer >>
"Om inte resurserna börjar användas mer effektivt och fördelas mer rättvist blir det svårt att undvika att konsekvenserna av resurskrisen på sikt kan bli att flera miljader människor svälter ihjäl"

Ur "Den stora förnekelsen" av Anders Wijkman och Johan Rockström.

Något att fundera på för de som säger "Varför ska just jag....."

Dagens citat

0 Läs mer >>
Det är lätta att drabbas av panik när man tänker på alla kemikalier vi oundvikligen får i oss. På naturskyddsföreningens sida hittade jag några tips och råd som jag tyckte var bra. Vi lever efter dem i alla fall. 
  • Köp så mycket miljömärkt som möjligt.
  • Tvätta nya kläder innan du använder dem.
  • Köp så mycket ekologiska livsmedel som möjligt.
  • Köp begagnade möbler, textilier och kläder så ofta du kan. Använd dina saker länge.
  • Fråga efter miljöschyssta produkter i butiken. Ju fler som frågar desto bättre kommer utbudet att bli!

"Alla letar efter sätt att ändra på världen, men nästan ingen letar efter sätt att ändra på sig själv"
                                                                                                                 Leo Tolstoy

Kemikalienojja

0 Läs mer >>
Jaha, jag trodde att det skulle bli ett nollresultat den här första veckan. Men just nu är det +1 på IN/UT-listan och jag tror inte att jag kommer att få något på minuskontot innan veckan är slut heller... Vi var och hälsade på Marie och Johanna idag och då fick jag en jacka av dem, en sån där lång och varm och skön :) Den är i alla fall begagnad men den är dock ny i min ägo så den räknas i alla fall. Känner att jag absolut måste göra mig av med några saker så det blir lite minus.... Och det var ju precis det som var meningen med listan :D

+1 på IN/UT-listan...

0 Läs mer >>
Jag funderar på vad jag ska odla i vår och sommar. Vill gärna prova Kronärtskocka, verkar lite pyssligt men skulle var himla kul och kännas lite annorlunda :) Goda och snygga är de! Jag ska så aubergine också, de måste ju bo i växthuset som vi ska bygga till våren. Är kanske lite chansning att satsa på växthusväxter utifall vi inte hinner få det klart tills det är dags att plantera ut men samtidigt så kan det verka pådrivande så att vi faktiskt blir klara i tid. Så jag gör det ändå :) De här sorterna från Impecat lutar det åt :)

   

Funderade på purjolök också men tror att jag spar med dem och kör salladslök istället. Det var ju jättekul att odla vanlig gul och röd lök, så blir det så klart i år också men på våra breddgrader är det sättlök som gäller, funkar inte med frö. Kålrot gick bra ifjol, liksom rödbetorna - finns bara en kålrot kvar i källaren nu så jag får se till att så fler i år. Rödbetorna tog slut fort så det blir mycket mer av dem.

Vidare funderar jag lite på om jag skulle odla något till hönsen, bara för att det är roligt. Men jag har ingen aning om vad... Det ska vara något som är enkelt och kräver minimal arbetsinsats, nån som har något tips? Annars får de väl nöja sig med torkade nässlor till vintern, de är ju inte så ansträngande ;) och hönsen verkar gilla dem.

Vårtankar och fröfund...

2 Läs mer >>
Äntligen ser det ut som vinter här! Idag har vi skottat snö :) Stor gård...men det är skönt med vinter, jag tycker inte om snöslask. Det tog en stund och vi är inte riktigt klara med skottningen än, men det ligger väl kvar tills imorgon. Och gör det inte det så behöver vi ju inte skotta bort det ;)

Jag har ju en liten ovana att sticka ut näsan och säga vad jag tycker och det händer emellanåt att folk blir arga på mig. Det kan jag ta. Nu vekar det som att jag råkat såra några och det tycker jag är värre. På vår Konsumbutik säljer de Wannamai-räkor (stooora räkor), jag pratade med butikschefen och hon hävdade att "De är ok". Envis som jag är så frågade jag Anti Scampi-gänget (snf) och enligt dem finns INGA jätteräkor som är ok ur miljösynpunkt. Nu är det ju så att COOP centralt går ut med att deras räkor är shysta och så klart så tror deras personal ute i butikerna på dem. När jag nu gick ut på facebook och uppmanade folk att inte köpa dessa räkor så tog tydligen personalen på Konsum det som att jag smutskastade dem, vilket absolut inte var meningen. De handlar i god tro och är lika lurade som vi konsumenter. Ibland blir det fel, det är bara att acceptera....

Oj då, ibland blir de...

7 Läs mer >>
Många påstår ju att det är för dyrt med ekologisk mat men visste du att vi i Sverige lägger 35-40% av våra matpengar på chips, läsk, godis och kakor! Är inte det helt otroligt?!? Lika som att folk tycker att mjölken är dyr samtidigt som de köper vatten på flaska... Det är dags för oss i Sverige att vakna upp och fundera över vad som egentligen är viktigt, vad är det som får kosta pengar? Varför förväntar vi oss att allt ska vara skitbilligt och ändå superbra? Det fattar ju alla att det inte går ihop... Hur kan man gå och köpa billig fläskfile på ICA och sen förfasa sig över att djuren har det så dåligt? Rent logiskt så går det inte att föda upp en gris på ett bra sätt och sen sälja köttet för inga pengar alls. Bönder sysslar inte med välgörenhet, de vill också få lön - precis som vi andra. Om vi vill ha bra mat som produceras på ett hållbart sätt så måste vi vara beredda att betala vad det kostar. Jag vet att det är svårt för många, jag vet hur det är att vara luspank och inte ha något annat val än att köpa det billigaste. Men jag vet också, av egen erfarenhet, att det går att avstå från andra saker än bra mat, kanske avstå från nya kläder, semestrar, prylar eller liknande och inte äta så mycket dyrt kött till exempel. Jag säger inte att folk är dumma, jag tror bara att många glömmer bort att tänka....och det är ju faktiskt bekvämast att låta bli.....egentligen.

Eko-mat.

0 Läs mer >>
Just ja, kom på att jag planerade att börja skriva IN och UT-lista från och med 1:a januari... Det går helt enkelt ut på att skriva upp vad som köps in och vad som säljs, skänks eller slängs bort och se vilken saldo man hamnar på i slutet på veckan, månaden och till sist året. Det handlar om allt som köps (utom mat) det är allehanda prylar, kläder, ljus och allmänt krimskrams. Jag tänkte börja med att köra uträkning en gång i veckan, jag tror det blir svårt att hålla koll om jag gör det mer sällan. Den här veckan finns dock inget att dokumentera än så länge, jag har varken köpt, sålt eller gett bort något idag. Jag tror att det här kommer att hjälpa mig att bli en sämre konsument (ett mål som jag hela tiden strävar emot), hoppas att det ska få mig att bli ännu mer noga med vad jag köper. Framför allt kanske det kan få mig att komma igång med att sälja av sånt som inte används, har massor av kläder som ligger i kartonger - en del som är väldigt fint och kan säljas medan annat är tråkigare och kan skänkas bort eller kanske till och med slängas...


Vore kul om någon av er ville hänga på och göra en egen lista, köp mindre - lev mera!

Start för IN/UT-lista...

2 Läs mer >>
När det nu är ett nytt år så funderar jag över våren och sommaren och allt jag vill göra och odla i vår trädgård. Den är ju rätt platt och tråkg för tillfället, knappt några buskar, just inga blommor, bara två fruktträd och gräs, gräs och åter gräs... Det ska förändras och jag ser verkligen fram emot det arbetet :) Jag vill ha många bärbuskar, just nu har vi tre svartvinbärsbuskar och det känns löjligt lite. Inte för att jag vill ha fler sådana men röda och vita vinbär, krusbär och hallon vill jag då ha. Och flera äppelträd! Ingrid-Marie och Aroma står överst på önskelistan, de ska jag nog köpa för pengarna jag fick när jag fyllde år tror jag. Jag tänkte plantera svagväxande äppelträd och bärbuskar runt den blivande köksträdgården. Planen är att köksträdgården ska vara runt "totempålen", nära huset alltså. Vi har massor av pallkragar, de ska jag odla mina grönsaker i :) Jag ska prova att odla i sand och gräsklipp i år, det ska bli spännande. I alla fall morötter och andra rotfrukter borde ju trivas hur bra som helst med det. Nu ska jag sätta mig med Impecta-katalogen och fundera över vilka fröer jag ska beställa, snart dags för den första sådden :)


Om någon har sticklingar eller en bärbuske ni vill bli av med så är jag intresserad ;)

Trädgårdstankar 2012