0 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka, +3.
Köpte två perenner på Granngården som bina gillar + 2.
 
Nu har vi ju köpt bin.... hur hanterar jag dem på IN/UT-listan? Jag menar några tusen bin :) Bikuporna är begagnade och dem fick vi, köpte en del prylar som behövs för skötseln. Men jag tänker att jag behandlar detta utanför listan, precis som det ätbara som jag odlar - förhoppningsvis ska det resutera i att jag kan köpa mindre mat framöver. Eller också ska biodlingen få bli en egen lite lista....det känns som en bra idé faktiskt, tror att det blir så :) En egen kategori för biodling kanske ;)
 
Slängde bort durkslaget som gick sönder när någon av sonens kompisar använde det som hatt. -1
 
Aj, aj! +4
Inte bra, nu får jag skärpa mig!
 
 

IN/UT v. 30

0 Läs mer >>
Fick oväntad användning för biutrustningen idag :) Sonen hittade ett stort getingbo i vår vedeldade bastu.... Jag drog på mig skyddskläderna, tog loss boet och ta det i en kastrull med lock och bar bort det. Kändes riktigt bra, skönt att kunna ta bort det utan att riskera att bli stucken :)

Dubbel nytta

0 Läs mer >>
Jaha, så nu är vi biägare då :) Om man nu kan äga bin, de surrar väl omkring som de vill kan jag tro. Vi erbjuder dem ett boende och tar honung i hyra skulle jag nog hellre säga...
 
 
Kuporna är lite små än, eftersom vi köpt två avläggare - vi ska hjälpa dem på traven genom att stödutfordra dem redan nu så de hinner bli tillräckligt många för att klara vintern. De behöver vara ett gäng för att orka hålla värmen i kupan när det bli kallt. Väldigt roligt känns det i alla fall :)

Nu är de här :)

0 Läs mer >>
Ute i trädgården blommar ruccolan så fint, för fint är det även om det inte var tanken med den från början....
 
 
När det nu blev så här så tänker jag försöka ta eget frö från den. Så blir det till nytta i alla fall :)
 
Känns som att det mesta blir lite halvdant den här sommaren, regn och kyla är ingen hit för grönsaksodling.
 
 
Spenaten blir inte alls fin när den blommar, den ser bara eländig ut. Jag hann inte skörda särskilt mycket spenat i år, men det går kanske att ta frö från den också....
 
 
Plocksalladen däremot beter sig exemplariskt. Växer fint och ser ut som på en bild från en fröfirma :) Antar att sallad inte är så väderkänslig... Vi plockar och äter av den varje dag.

Ruccolan blommar....

0 Läs mer >>
Tyvärr fick bina förhinder ikväll så de kommer på torsdag istället. Så jag har ägnat kvällen åt lite annat pyssel, göra nässelvatten och kratta ihop gräsklipp (Pär klippte gräset) och lagt på grönsaksodlingarna. Jag antar att de flesta vet hur man gör nässelvatten (toppen att gödselvattna med) men jag vill ändå visa och berätta :)
 
Det första man behöver är en hink, vatten och ett gäng nässlor....
 
 
Man plockar så många man tycker att det behövs, förslagsvis med handskar på ;) jag brukar klippa dem i lite mindre delar men det behöver man egentligen inte. Så lägger man dem i en hink....
 
 
Och häller på vatten så att det täcker....
 
 
På med locket och sen är det bara att vänta. Efter nångra dagar har man ett kraftigt gödselvatten som bör spädas innan det används. Superbra, ekologiskt och aldeles gratis :) Tilläggas bör dock att det luktar riktigt illa så jag tror inte jag vill använda det inomhus...
 
 
 
 

Nässelvatten men inga...

0 Läs mer >>
Nu är det äntligen dags :D Ikväll kommer Stefan med bina!!!!

Ikväll kommer de!!!!

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka; +3. En uppmärksam vän (tack Marie) noterade att jag räknat två böcker som +1 och så kan vi ju inte ha det! Därför är rätt saldo från v. 28 alltså +3.
 
Den här veckan har jag köpt en bärplockare på Erikshjälpen som troligen kommer att hålla hela livet :) En sån där bra i plåt +1. Sen var jag och lämnade tillbaka pipen/strilen till vattenkannan eftersom den inte passade -1.
 
Mer än så har det inte hänt på den här fronten så det blir +/-0 den här veckan, vilket ger samma saldo som föregående vecka, +3.

IN/UT v. 29

0 Läs mer >>
Funderar lite på hur jag ska gå vidare med min omställning till ett mer resurssnålt liv. Jag känner att jag vill göra någon sorts plan eller ha en vision eller kanske något sorts mål... Vi har i alla fall börjat och kommit en liten bit på väg. Med odlingarna, det minimala användandet av bilen, den ekologiska maten, och arbetet med att bli en sämre konsument. Men vad blir nästa steg?
 
Spontant så lutar det åt att försöka betala av så mycket som möjligt på huslånen så att vi blir mindre beroende av banker, räntor och jobb. Efter nyår har jag betalat klart ett av mina CSN-lån plus en gammal skuld till försäkringskassan (fick för mycket bostadsbirag) och det borde öppna för möjligheten att betala av mer på huset. Känns som en bra idé med tanke på det svajiga ekonomiska läget i världen....
 
Sen ska jag så klart vidareutveckla de pågående trådarna. Har tänkt en hel del på vad mycket enklare det kommer att bli nästa år med odlingen när alla pallkragar redan står på plats, fyllda och klara. Bara att så och gödsla :) Funderar även på att hyra ett bord på en loppis här i närheten, jag behöver bara betala trehundra i månaden så sköter de försäljningen. Det vore nog en bra lösning, jag tycker inte jag har tid att stå där och jobba men jag tror att det skulle få mig att få tummen ur och släpa fram alla prylar som vi inte behöver. Det är onödigt att de ligger här och samlar damm när någon annan kanske behöver dem.
 
Så kommer bina snart också :) Plus att Pär fick en del pengar när han fyllde år som vi ska köpa träd för, fruktträd som bina kan pollinera och få nektar av, vi får frukt och slipper köpa...
 
Funderar vidare på "planen" och återkommer i ämnet. Lämna gärna synpunkter eller idéer :)

Omställning....

1 Läs mer >>
Den här tiden på året är det viktigt att inte vara förkyld och täppt i näsan! För det är nu det är tid för att lukta på Schersmin-buskarna :) Det gäller som sagt att passa på, för underbarare doft finns inte...
 
 
Vackra är de också :)

Nu gäller det att pas...

1 Läs mer >>
Jag känner att jag vill ta tag i IN/UT-listan igen.... Den här veckan känns det som att det bli pluss på listan, inte bra.
Saldo från föregående lista är 0 så jag börjar därifrån, även om det är länge sedan.
 
 
- 1 Vattenkannan som jag haft (inne) och vattnat mina blommor med sedan jag flyttade hemifrån för typ 20 år sen   gick sönder här om dagen, så jag slängde den.                 -1
Slängde en trasig pip på vattenkannan ute                                           -1
men köpte en ny                                                                                    +1
Köpte en jättefin mobil med vita fåglar, återbruk.                                  +1
Köpte en vas från Återbrukshyttan                                                        +1
Köpte två böcker med virkmönster                                                        +1
Summa                                                                                                +2 
 
Nu är ju inte veckan riktigt slut än så det kan ju hända att det blir något till eller från idag eller imorgon....
 

 

IN/UT v. 28

0 Läs mer >>
Idag har jag köpt en, egentligen, onödig grej. Det händer inte ofta men jag kunde faktiskt inte låta bli....
 
Jag har köpt en jättefin vas från Återbrukshyttan :) Jag har länge varit förtjust i hennes, Annys, saker och i hela konceptet. Att göra användbara saker av gamla glasflaskor och barnmatsburkar, genialt. Dessutom är de otroligt snygga också! Ja, jag har pratat om detta förr. Så här fin är min nya vas i alla fall :)
 
 
På lappen står det vad de olika produkterna varit förut, det här har varit en JP Chent vinflaska. Följande information står också där:
 
"Återbrukshyttan är en annorlunda glashytta som använder en alternativ teknik för glasåtervinning, kallad omformning.
Med det här arbetssättet förbrukas endast en fjärdedel av energin som går åt för att smälta glaset.
Flaskor och burkas som annars ständigt går i retur blir till beständig nytta i from av handgjorda bruksföremål."
 
Som sagt, genialt.
 
Om du blir se mer av Annys saker så titta på: http://www.aterbrukshyttan.se/
Hon kommer också att medverka på Rättvisefesten i Forsparken, Alfta, sista helgen i Augusti. Då ska jag köpa dricksglas som är gjorda av barnmatsburkar, vi har snart inga dricksglas kvar - de vill gärna gå sönder när man har en hoper barn...

Jag har köpt en grej....

0 Läs mer >>
Nu har jag funderat över det här med konservburkar och Bisfenol A tillräckligt. Från och med igår så köper vi inte konservburkar längre. Jag fattar inte hur det kan vara tillåtet att sälja mat i förpackningar som innehåller hormonliknande substanser som går ut maten och in i våra kroppar. När det förbjöds i barnmatsburkar borde det förbjudits helt och hållet! Varför vänta ända tills januari 2013? Undrar förresten hur det är med ICA:s ekologiska krossade och passerade tomater som säljs i tetror, eller för den delen allt som säljs i tetror..... Jag har aldrig hört att de skulle innehålla Bisfenol A men helt säker känner jag mig inte. Larmrapporterna duggar tätt angående de kemikalier vi får i oss via maten, så allt känns osäkert för tillfället.
 
Jag försöker äta ekologiskt och svenskt och det är nog det bästa som går att åstadkomma just nu. Önskar mig för tillfället mjölk i returförpackning, det är idiotiskt med engångsmateriral!

Inga fler konservburk...