0 Läs mer >>
Sen snön kom har jag haft värsta julkänslan. Kände för att hänga upp stjärnorna i fönstren när jag bytte gardiner... Men jag höll mig :)
 
Tog ju lite inspirationsbilder på Mobackes här om sistens...
 
 
Jag gillar verkligen flugsvampar, de är så fina :) Ska göra några som jag kan använda till jul...
 
 
 
En hel del av dessa går att få till med sånt som finns hemma, om än i något annorlunda tappning.
 
 
Den sista här, enkelt, billigt och jättefint :D
 

Lite julkänsla...

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka -27.
 
Det har inte varit mycket till aktivitet här under den gångna veckan. Vilket är bra :)
 
Sålde en ljuslykta på loppisen. -1
 
Nytt saldo -28

IN/UT v 43

1 Läs mer >>
 
Synd att det inte stannar några tåg vid vårt fina stationshus nu för tiden.
 
 
 
Fåglarna har ätit frenetiskt idag :)
 
 
Så här såg det ut för någon dag sen:
 
 

Idag blev det vinter ...

1 Läs mer >>
Fick brev från Naturskyddsföreningen i veckan som gick....
De hade något att säga i frågor som jag till vardags funderar rätt mycket på.
 
1. Vi är sju miljarder människor idag.
2. Det görs mat för dubbelt så många.
3. På ett sätt som förstör för de flesta.
4. En tredjedel av maten äts inte upp.
5. En miljard av oss äter för lite.
6. Två miljarder av oss äter för mycket.
7. Många av oss kan göra något åt det.
8. Läs Årets Bok.
 
Jag ska beställa den här boken, "Jorden vi äter".
Jag tror att det blir intressant läsning, alla som vill får gärna låna den när jag läst färdigt.
 
Den viktigaste punkten är nummer 7.
 
MÅNGA AV OSS KAN GÖRA NÅGOT ÅT DET.
 
Vi som kan välja har ett stort ansvar.
 

Jorden vi äter.

2 Läs mer >>
Var det någon som såg på Plus tidigare i veckan? Annars rekommenderar jag alla att göra det :)
 
http://www.svtplay.se/plus
 
Först babblar de om parkeringsböter vilket jag är helt ointresserad av. Men sen pratar de om höns och ägg, industriellt producerade. Något som ni vet ligger mig mycket varm om hjärtat. Där tar de upp de anledningar som har lett fram till att jag har egna höns... För även om jag väljer att köpa ekologiskt producerade ägg så är de ju fortfarande industriellt framtagna. De hönsen får visserligen hyfsat gott om utrymme (inte mer än sex hönor på en kvadratmeter), de äter foder som till stor del är producerad på den egna gården och som det inte finns rester av bekämpningsmedel i plus att de har möjlighet till utevistelse. De har det alltså tusen gånger bättre än burhönsen. MEN. Enligt KRAV-reglerna så får gruppen av höns inte vara större än 3000 stycken. 3000 hönor i en och samma grupp! En höna kan lära sig känna igen 20-30 individer.... När man vet det är det lätt att föreställa sig hur stressande det är för en höna att leva med 3000 andra hönor, eller 2999 då om man ska vara noga. Lägger man sen till hur sociala höns egentligen är så känns det ännu värre. När jag tittar på mina små vänner i hönsgården, hur de umgås och pratar med varandra och tanken på alla dessa industrihönor slår mig får jag mest lust att gråta...
 
Fram för mer egna hönor och ägg från den egna gården! Alla med trädgård kan själva producera ägg så det räcker åt det egna hushållet, det mesta går bara man vill :)
 
Lite längre fram i programmet pratas det om konsumtion. Om hur vi konsumerar mer och mer, ett beteende som de flesta inser att det är dåligt både för oss själva och för planeten. De lyfter fram några inspirereande exempel på människor som går mot strömmen. En familj som haft ett köpfritt år, häftigt eller hur? Ett annat exempel är en karl som jag faktiskt läst om förut, han cyklar till gårdar runt omkring Stockholm och köper sin mat. Han har helt bojkottat matvarubutikerna. Mycket imponerande. Kanske detta är mina nästkommande projekt? Att ha ett köpfritt år har jag funderat på om jag skulle köra nästa år. Det skulle vara intressant att prova och det känns som en naturlig utveckling av IN/UT-listan. Att köpa mat från gårdar i närheten borde inte vara alltför svårt i våra trakter tycker jag, det ska jag absolut fundera mer på. Man borde spara en hel del pengar på båda dessa aktioner, vilket möjligen kan leda till att vi kan jobba mindre på jobbet så vi får mera tid över till att jobba hemma ;)

Ägg och höns

1 Läs mer >>
Utlovade ju lite bilder på min fågelmatning så här kommer de äntligen :)
 
 
Nötter och talgboll.
 
 
Solrosfrön har jag på två ställen.
 
 
 
Mera talgbollar.
 
 
Först på plats var naturligtvis Talgoxarna, tätt följda av Blåmesarna. Sen kom Pilfinkarna och därefter Grönfinkara. Nötväckan var nästa fågel och den gömmer frön under panelen på vårt hus. Större hackspett har vi också här ibland, samt så klart skatorna som snor åt sig en och annan talgboll. Det är så roligt att titta på småfåglarna när de äter, jag brukar göra det en liten stund när jag kommer hem från jobbet - får skynda mig innan det blir mörkt....
 

Fågelmatning :)

1 Läs mer >>
Saldo från föregående vecka +13
 
Har totalt glömt bort att redovisa sonens oregelbundna porsinskrashning....
2 stora tallrikar
3 djupa tallrikar
6 små tallrikar
2 glas
1 kruka
Ger totalt -14
 
Sålde 2 burkar, 1 kruka och 1 tidning på loppisen. -4
 
Gav bort lite kläder som förlorat form och fason, samt några uttjänta strumpor.
2 tröjor, 2 linnen, 4 par strumpor och 1 morgonrock till Krimskramsan, som hon kanske kan hitta på något roligt och kreativt med :) -9.
 
Köpte en liten zink-ängel när jag var på Mobackes + 1
Ska använda den till en ljusstake liknande den här:
 
 
Vi har några små glasflaskor som jag tror skulle passa bra :)
 
Sålde en hel massa virkade svampar idag :) 7 små och 3 stora kantareller, 3 Karl-Johan och 1 Flugsvamp. -14
 
Nytt saldo -27
 
 

IN/UT v. 42

2 Läs mer >>
Jaha, imorse trodde jag att det skulle bli väldigt lite gjort idag. Nästan ingenting faktiskt. Hade ingen lust med någonting, utom att åka och köpa en hund....
 
Nu går det ju inte att impulsköpa en hund, vilket är en himla tur! Så jag knatade iväg till Södran med lite kakor och sen sa jag bestämt till mig själv att jag skulle sluta vara så eländig och gå ut och göra något roligt istället. Ok då.
Gick ut och började fixa i ordning fågelmatningen, tänkte att vi skulle få fler fåglar i år än vad vi hade i vintras för då var det dåligt. Jag blev inte riktigt klar men det jag hann med blev jag nöjd mer :) Utom en pinne (som jag har en sån där ful automat på), den var på tok för sned så den måste jag byta ut. Gör det imorgon, då ska jag också knäppa lite bilder så ni får se - hann inte det nu för vi har flyttat hönsen och sen blev det mörkt.
 
Jag har även varit och hämtat en hel massa äpplen. Tack så mycket Krimskramsan, både för bärhjälp, äpplen och trevligt sällskap :) Ska göra mera mos, det går åt i snabb takt här. Så ska jag försöka torka äppelringar också, verkar bli taskigt väder imorgon så sånt arbete passar nog bra då.
 
Nu har jag gjort eld i pannan och väntar på varmvatten så jag kan ta en dusch. Sen ska jag virka resten av kvällen tror jag, stickade hela kvällen igår - det gäller att variera sig ;)
 
Virka lite fler svampar tror jag, samt göra en ny variant av "burk-mössan"...
 
 
Så trots att jag inte hade någon lust med något alls imorse så känner jag mig rysligt nöjd med dagen :)
 
 

Ingen lust?

1 Läs mer >>
Jag har misslyckats med kakor idag, det är inte bra att försöka skynda sig när man bakar...
 
 
Fula men goda ;)
 
Idag har jag även varit till min favoritaffär. Ni som följer med här vet vilken jag menar ;)
 
Just det Mobackes!
 
Hämtade Saga när hon slutade skolan och tog faktiskt bilen till Bollnäs eftersom jag skulle hämta Tomas med tillhörande dator när vi åkte hem. Där träffade vi mamma och faster, så klart fikade vi också - mysigt :) Det planerade inköpet var vitlök, jag köpte även vintergäck, scilla och prälhyacint. Humlor och bin behöver ju frukost till våren, för att inte glömma fjärilarna :)
 
 
Återbrukshyttan har sina fina saker där också, tog två bilder på sånt som var nyheter för mig.
 
 
 
Samt lite bilder att bli glad av :) Fina blommor är trevliga att titta på i höstmörkret.
 
 
Har både pyssel- och julinspirationsbilder också, men dem tänker jag hålla på till en annan dag för nu blir det kvällsfika och mys med familjen. :)
 
Trevlig helg!
 
P.S Jag får INTE betalt för att prata väl om dessa butiker och/eller varor. Jag tycker bara om dem. D.S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tog en tur till Bolln...

0 Läs mer >>
 
Såg den här när vi gick hem från fritids. Undrar om det finns fler träd av samma art, måste väl vara någon form av mutation? ;)

Cyklar växer visst på...

1 Läs mer >>
Nu har alla "kycklingarna" börjat värpa - så nu har vi, officiellt, inga kycklinar mer. Bara höns och tuppar. Här om dagen fick vi tre små bruna ägg :) Tyvärr har de stora hönsen bestämt sig för att ta en paus precis nu, så vi får ändå inte mer än vad vi gör av med själva. Men dock, att vara självförsörjande på ägg är ju inte så illa...
 
Idag har jag matat bina igen, troligen för sista gången i år. Det skulle ju bli rätt varmt de närmaste dagarna så då äter de nog mera. De hade i alla fall ätit upp allting sen sist, även de i den "ilskna" kupan. Så nu vågar jag hoppas att de överlever vintern :)
 
Vi äter egenodlad potatis och fisk (som vi fått av en kompis, som hon och hennes man fiskat upp i Bergviken) till middag. Sån fisk har jag bestämt mig för att äta, alltså "hemmafångad" eller hur man nu ska uttrycka det. Gott blev det också :)
 
 Skörden av gråärt blev minimal i år men jag har i alla fall några att så nästa år. Vitlök har jag inte satt än så det börjar bli hög tid! Det blev riktigt bra vitlöksskörd faktiskt, trots att jag tyckte att jag var väldigt sen att sätta dem höstas också. Får jag bara ner dem snart så funkar det nog den här gången också...

Lite surr

0 Läs mer >>
Ikväll skickar jag alla mina varma tankar till min lillasyster och hennes familj som åkt ambulans med sin lilla pojke till Hudik. Håller alla fingrar och tår för att allt går bra. Lilla skrutten våran <3

Skickar varma tankar....