0 Läs mer >>
Nu är det verkligen höst! Jag fixade fågelmatningen igår. 10 grader varmt och solsken men småfåglarne verkar vara hungriga ändå. Talgoxarna var först på plats förstås, sen kom vårt skatpar (de som mobbade katten så grymt i våras), Pilfink och Nötväcka hittade också hit första dagen. Skatorna har så klart redan tömt nötpåsen... Imorse satt jag och undrade när Blåmesarna skulle komma och hann bara säga det så dök det upp två stycken :) Kajorna har varit  här och kollat läget men inte roffat åt sig något än, men eftersom skatorna redan gjort taberas på nötterna så fanns det ju inget som var lätt att sno med sig heller :)I bakgrunden syns det trasiga växthuset som ska rivas till våren och ge plats för höns och hönshus. Vi får även en skymt av veden som vi inte är riktigt klara med än, ska stapla lite snart men först ska jag baka äppelmuffins. Ingrid-Marie och Aroma :) Gott med svenska äpplen!!!

Hösten är här på rikt...

1 Läs mer >>
Just det.... Sist jag var på Konsum kollade jag efter MSC-märkt tonfisk på burk, men icke. Det är nåt skumt delfinmärke på, som visst ska påskina att de använder delfinsäkra metoder när de fiskar tonfisken, men jag vet inte hur tillförlitliga den märkningen är. Och den säger definitivt inte ett smack om huruvida bestånden skattas hållbart eller inte, och om det är blåfenad tonfisk eller någon annan sort. Så nu hoppas jag att ICA har ett bra alternativ, men det hoppet är inte särskilt stort. Nån som har tips på vad man kan använda istället?

Tonfisk igen

0 Läs mer >>

Nu har jag torkat och rensat gråärt :) Roligt pyssel tycker jag. Blev inte jättemycket men det räcker nog till ett smakprov och till att så många flera nästa år än vad vi hade nu. Om vi nu tycker att det går att äta, men det tror jag :) Så här såg de i alla fall ut när de hade torkat färdigt.Och efter lite pyssel såg de ut så här :)Det är kanske lättare att rensa dem innan de torkat men jag läste någonstans att förr brukade man låta dem torka i sina baljor så då tänkte jag att jag skulle göra lika. Och det ser ju ut att ha funkat bra :)

Gråärt

0 Läs mer >>
Jag fick ett sms från min lillasyster härom dagen, ett sms som gjorde mig glad :) Hon skrev: "Tänkte på dig nyss och resultatet blev ekologiska morötter och ekologisk gräddfil från Milko. 15 spänn dyrare :p" Kan jag fylla en sådan funktion så är jag helnöjd! Små, små steg i rätt riktning....liksom....

Glädjande sms

0 Läs mer >>
Idag är det en "sån där dag" igen. Ni vet, en sån där dag när allt känns hopplöst, meningslöst och eländigt....
"Det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall"
Lika bra att strunta i omvärlden och göra som Patrik sa, börja om och leva i en stuga i skogen vid en bäck någonstans. Just idag känns det så, jag vill stänga in mig i min lilla bubbla och inte komma ut. Blä, blä, blä! 

Men det vet jag ju, och alla som känner mig det minsta, att det är bara idag. Vanligen finns både energi och vilja. Sen tycker jag att vi måste vägra böja oss, vägra gå med på att rika människor skor sig på andras fattigdom, vägra acceptera att skogar och hav skövlas och jordar utarmas. Men jag fattar inte! Alla vet ju att det är så här! Ändå verkar folk gå omkring som i en dimma och inte bry sig. Det gör mig så frusterad! Hallå! Vakna! Då kan jag börja fundera....är det så att många går omkring och känner sig så som jag gör idag, mest hela tiden? Är det därför de inte vill/orkar/vågar engagera sig? Eller är de bara allmänt lata eller korkade?. Kanske det beror på att vi som vuxit upp här i Sverige de senaste typ 50 åren är så vana att den här förbannade "någon annan" ska göra allting? Nu är det en gång för alla så här: Någon annan finns inte! Gör inte du det så gör ingen annan det heller.

"Vem är jag att visa dem min hals och be dem bita till jag mister andan?"
                                                                                   Björn Afzelius

"En sån där dag"

2 Läs mer >>
Jag handlade på Konsum idag. En affär där jag tycker att de har ett bra sortiment av ekoloiska varor och en medveten personal. Dröm om min förvåning när jag såg att det låg jätteräkor i fiskdisken där! Jag talade om för hon som satt i kassan vad jag tycker om jätteräkor och sa att ni som är så miljömedvetna borde inte sälja sådana. Hon frågade om jag ville prata med chefen om det, eftersom hon trodde att jag kunde få mer information av chefen, minns tyvärr inte vad hon heter. Men, nämda chef sa i alla fall "De räkor vi säljer är odlade Vannimairäkor och de är helt ok ur miljösynpunkt." "Googla på Vannamai så får du se." Det gjorde jag så klart när jag kom hem. Inte en enda träff på svenska...  Däremot hittade jag massor av information om jätteräkor i allmänhet hos naturskyddsföreningen,  det finns INGA jätteräkor som kan anses som ok - varken miljömässigt eller för lokalbefolkningen. Där står även om hur snf försöker påverka COOP centralt att sluta sälja dessa räkor. Läs gärna mer här:

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/fiske-i-syd/den-omojliga-rakan/

Jaha, det var dagens bedrövelse....
Igår när Saga och jag gick hem från dagis såg jag det här:

     

Någon i Edsbyn måste vekligen hata träd. Varför skulle man annars göra så här? Det ser så fruktansvärt hemskt ut och jag vet inte om jag ska bli förbannad eller ledsen. Eller ja, jag blir både och. De här träden som var så fina och trevliga innan. Stympade träd är bland det värsta jag vet! Vildvuxna ska det vara!

Arg och ledsen två gå...

0 Läs mer >>

dsc08955 (MMS)

Vardagslyx :)

Vardagslyx :)

2 Läs mer >>

Jag har ju helt glömt bort att lägga ut bild på brevkorgen sen den blev helt klar, så här kommer den :)Hjärtarna av trä har jag köpt på Camillas Corner här i Edsbyn, det rosa garnet är restgarn sen jag virkade disktrasor i ekologiskt bommullsgarn. Det lilla röda hjärtat har jag köpt av lillasyster Anneli när hon sålde för Hjärtebarnsfonden. Jag är rätt nöjd med den. Synd bara att det kommer mera räkningar än roliga brev med posten. Får kort från kusin Agenta när någon fyller år, annars är det dåligt med rolig post. Om man inte ska räkna de intressanta tidningar vi får, men de betalar vi ju för så de gills liksom inte... Fram för mera RIKTIGA BREV :D

Brevkorgen

0 Läs mer >>
  • En tredjedel av en vanlig familjs klimatpåverkan kommer från maten.
  • År 1990 köpte genomsnittssvensken 56 kilo kött varje år. Idag är siffran 85 kilo kött per person.
  • En av de enklaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligt är att då och då välja en grön rätt.
  • Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år.

Visste du att?

0 Läs mer >>
Jag tycker mycket om tonfisk på burk men läser nu på Naturskyddsföreningens hemsida att det inte är ok att äta tonfisk. Om jag då inte råkar ramla på en burk som är MSC-märkt. Hur lätt är det då? Jag ska försöka komma ihåg att titta på ICA och Konsum nästa gång jag är där och om de inte har fråga om de kan ta hem. Annars får jag avstå från mina GODA tonfisk-mackor vilket skulle vara tråkigt om än inte katastrofalt.

Tonfisk

0 Läs mer >>

dsc08953 (MMS)

Bingo! Ekologiskt smör från Milko :)

Bingo! Ekologiskt smö...

0 Läs mer >>

dsc08950 (MMS)

Höstfint på trappan :)

Höstfint på trappan :...