0 Läs mer >>

dsc08983 (MMS)

En kvarglömd Citronmeliss är fortfarande fin. Inte så vanligt i slutet på november kanske... Jag längtar efter att odlingssäsongen ska dra igång igen, det brukar jag inte göra förrän efter nyår annars.

Ovanligt milt

0 Läs mer >>

dsc08981 (MMS)

Den här blomman fick jag i en julgrupp förra julen, av min pappa och hans fru. Så här fin är den nu :)

Återvinning :)

0 Läs mer >>
Här står det allt som oftast något riktigt klokt och intressant. Just den här artikeln tycker jag extra mycket om.

http://www.effektmagasin.se/naomi-klein-om-klimatet-och-kapitalismen

Läs den!

Effekt - en mycket in...

2 Läs mer >>

Jag har känt mig så fruktansvärt stressad hela dagen idag. Utan att förstå varför. Antog att det var frustration över allt som är rörigt på jobbet men efter lite tankeverksamhet så konstaterade jag att sånt inte brukar göra mig stressad på det här sättet. Det är mera taggande. Nu kändes det fundamentalt. Jag kom hem från jobbet och tände i kaminen, värmde lite te och satte mig ner en stund. Funderade....

I samma stund jag insåg vad stressen berodde på rann den bara ur mig. Igår hade vi teambuilding med jobbet och gick bland annat igenom företagets vision om hur vi (företaget) ser ut om tio år. Buisniss as usual, ständig tillväxt bla bla bla. Om tio år, i min värld, ser samhället så annorlunda ut att vi inte ens kan föreställa oss det idag. När jag då hör hur de här två människorna som jag respekterar och ser som intelligenta och vettiga personer, står och säger det här som är så tvärs emot min egen uppfattning skapas en konflikt inne i mig. Våra värsldbilder går inte ihop. Och jag känner panik vid tanken på att det ska bli som de tror. Om vi inte ändrat samhällsordningen tills dess är vi riktigt illa ute, eller egentligen - det är vi redan.

Just nu känner jag mig rätt tömd på energi, jag jobbar för ett företag som bygger styrsytem till maskiner som gör det möjligt för människor att exploatera tuffa miljöer. Våra apparater sitter i skogsmaskiner, på gruvmaskiner och oljeborrar. Ni kan förstå att det känns fel för mig. Visserligen bygger vi även för tåg och det får väl ändå väga upp endel... Jag behöver mitt jobb, måste ha pengar som alla andra och det är ett trevligt gäng jag jobbar med, de trivs jag verkligen med - människorna. Jag försöker se till att vi inte använder miljövidriga kemikalier i vår produktion och kanske kan jag göra något åt vår miljöpåverkan. Men jag jobbar faktiskt åt ett företag som vill åt ett håll medan jag vill åt ett helt annat, det är - för mig - riktigt stressande. För att klara vardagen måste jag bortse ifrån det och det går ofta, men inte alltid. Som nu, när vi pratar framtidsvisioner och de kolliderar totalt med varandra.

Stress, energi och fr...

0 Läs mer >>
Suck. Måste ha nya strumpbyxor.... Jag blir så irriterad på att det ska vara så svårt att få tag på kläder som känns ok att köpa. BLÄ!!!!!!!!

Strumpbyxor....

1 Läs mer >>
Jag funderar en hel del på det här med att bli en sämre konsument. Det vill säga att köpa så lite det bara går. Måste säga att det är oväntat svårt... Visserligen är vi urusla på att handla nya möbler, hemelektronik och sånt men ibland vill man ju ha saker bara ändå - fast man kanske inte behöver dem om man tänker efter. Strumpor till exempel. Jag bara älskar strumpor och har onödigt många, därför har jag bestämt att jag har köpstopp på strumpor. Det är faktiskt rätt tråkigt, men ska jag bli en dålig konsument så ska jag. Att låta bli att köpa strumpor är ingen stor grej egentligen, men ni fattar principen :)

Nu när det snart blir advent så fick jag för mig att jag skulle köpa en massa nya ljusstakar till fönstren, vi har ju en massa fönster här i vårat nya hus och jag är tokig i ljusstakar och jul överhuvudtaget. Nu har jag kompromissat med mig själv och bestämt mig för att köpa pappersstjärnor och sätta, istället för skärmarna, på våra vanliga lampor. Då blir det fint och jag kan ändå känna att det är rätt okej eftersom jag avstod från ljusstakarna. Det optimala hade naturligtvis varit att jag inte köpte något alls men SÅ duktig är jag inte.

Det här kan tyckas vara petitesser i det stora sammanhanget men om alla skulle tänka så här, varje gång man ska köpa en ny grej, så skulle det göra jättestor skillnad. Behöver vi vekligen en ny soffa? Måste vi ha en platt-TV när våran gamla tjocka fungerar så bra? Jag vill ha nya skor, men är det vekligen nödvändigt? Om du tänker så här så spar du både pengar och miljö. Många på jobbet tycker att vi är konstiga som resonerar så här och i nästa andetag är de avundsjuka på mig för att jag gått ner till att jobba 80% istället för 100. Se sambandet ;) 

Vill man vara riktigt extrem så kan man börja fundera över vad som egentligen är nödvändigt. Är det bara sådant vi behöver för att överleva? Vart ska gränsen dras? Är det bara livets absoluta nödtorft som är nödvändigt? Mat för dagen och kläder på kroppen. Draget till sin yttersta gräns så är till och med den lilla kakan till det icke livsnödvändiga kaffet/tet onödig. Så extrem har jag i inte blivit än, men det tål att tänkas på i vårt konsumtionshysteriska samhälle.

Köpa nya saker...

0 Läs mer >>
Jag har målat muren uppe i hallen med vit linoljefärg :) Ljust och fint blev det. Jag älskar Allbäcks linoljefärg! Burken/hinken vi köpte när vi skulle måla sängen har räckt hur länge som helst, men nu är den snart slut. För att den ska fungera bra på en putsad mur så vispar man i 30-40% vatten med elvisp. Jag målade en vägg med träplank och en vägg med panel med samma blandning och det gick fin-fint. Äntligen kom jag mig för med att måla färdigt brickan som jag började med i somras också. Nöjd och glad är jag :) Dessutom luktar det gott till skillnad från när man målar med annan färg.Ljust och trevligt blev det som sagt :) Nackdelen är att nu ser jag ännu tydligare att jag måste måla om listerna och dörrarna också, men det får bli en senare fråga. Nu ser det i alla fall inte halvfärdigt ut.
Jag gillar verkligen de gistna brädorna i hörnet vid dörren, tycker ju som bekant om sånt som inte är perfekt :)

  

Tack och lov att det ...