1 Läs mer >>
Jag har höstfixat grönsakslanden.
Eller egentligen har jag förberett dem för våren.
Jag höststädar aldrig i min trädgård.
Löv och gamla fröställningar får vara kvar.
Det jag gör är vårförberedelser, och det är så mycket roligare.
Mer givande.
 
 
Har lagt på fuljord från Granngården (ni vet sån där billg som mest innehåller torv) och tjockt med gräsklipp. Det är fortfarande väldigt mycket lera så jag behöver massor av organiskt material i de här landen, därav (samt begränsade ekonomiska och fysiska resurser) den billiga fuljorden.
 
 
Självsådd tomat som tjuvat sig in bland zucchinin :)
 
 
Jag trodde att jag hade skördat den sista för i år. 
Men två zucchiniplantor poducerar glatt nya frukter.
De bryr sig inte om att det snart är oktober...
 
 

Fantastiska höst

0 Läs mer >>
Saga föreslog att vi skulle åka till skogen och samla pysselmaterial.
Det tyckte vi var en strålande idé, så det gjorde vi.
 
 
Smart att hänga påsen på en pinne för att slippa bära :)
 
 
I korgen hamnade både kottar och kantareller. 
Kottar till prydnad.
Kantarellerna åt vi upp direkt när vi kom hem.
 
 
 
Den jättestora maskätna svampen fick inte följa med hem...den fick stå kvar och ge liv.
 
 
Två lyckliga skogsmullar.
 
 
Det måste vara här småtrollen bor!
Ett sådant hus vore nog lite mysigt...
 
 

Vi var till skogen...

0 Läs mer >>
 
I senaste numret av Effekt läser vi dessa, oroande, siffror. 
Halten koldioxid fortsätter att öka i atmosfären.
Medan folk fortsätter shoppa, flyga och förargas över kilometerskatten....

Skrämmande siffror

0 Läs mer >>
 
Vintersquashen växer fortfarande så det knakar trots att det är mitten på september. 
Många frukter blir det...
 
 
Purjolök och kryddtagetes. Katten Mario/Pad fot är oftast med ute i trädgården.
 
 
Grönkål. Denna fantastiska grönsak som har allt! 
Den är god, lättodlad och hållbar. Står i landet hela vintern :)
 
 
Eftersom sommaren har varit i det närmaste perfekt för odling här, så blir det skörd av kronärtskocka i år.
Det händer inte varje sommar.
 
 
Ibland råkar zucchinin bli gigantisk...
Tyckte den var liten och fin nyss?
 
 

Vilken odlingssommar!

0 Läs mer >>
 
 
Idag firar vi Saga som fyller 10 år.
Mammas lilla hjärta blir stor. 
Hon vill alltid ha prinsesstårta eftersom hon älskar marsipan.
 
 
Lite hembakat vill vi också ha när det är kalas :)
 
 
 
 
 
 
 

Kalas

0 Läs mer >>
 
Fantastisk tomatskörd i år!
Det här är de små sorterna, Yellow pear, Gardeners delight och Ida gold.
De äter vi som smågodis :)
 

Smågodis

0 Läs mer >>
Pär var iväg till Roteberg och hämtade tre kassar med äpplen.
 
 
Jag började med att göra kompott på tre kilo. Jag brukar skala och dela hälften för hand och köra hälften med äppelsvarven. Jag vill ha ganska stora bitar i min kompott och det blir bara mos om jag kör allt med svarven. Jag kommer inte att gör kompott på alla äpplen eftersom det är mycket sommaräpplen och kompott blir bäst på vinterfrukt. 
 
 
Kokar äpplen och vatten tillsammans med kanelstång. Jag gillar kanelsmaken :) Kokar tills det är lagom mosigt med mjuka bitar kvar. Sen i med lite socker, röra om och koka upp. 
 
 
Jag seriliserar burkarna i ugnen på 100 grader medan jag pysslar med kompotten, häller i kompotten direkt när den är färdig och skruvar på locken. Brukar hålla bra i källaren utan konserveringsmedel.
 
 
 Recept
1 kg skalde och urkärnade äpplen
1 msk vatten
1 kanelstång 
1 dl strösocker
 
Jag har gjort kompott på 2 kilo till och Pär har gjort äppeldricka. 
 
 
Det är ändå massor av äpplen kvar. Kanske det får bli lite äppelkaka också...
 
 

Årets första Äppel...

0 Läs mer >>
I tisdags var jag i Långhed på inspirationskväll med Farbror Grön
Eller i alla fall Johannes Wätterbäck som är den manliga halvan av Farbror Grön.
 
 
Det var en intressant föreläsning. Men jag blir lätt lite stressad av sådana välplanerade odlare...
Själv är jag mera av en kaosodlare som i början av juni inser att jag inte har tillräckligt med plats för varken löken, broccolin eller potatisen. Och sen, nu i september står jag här och undrar om jag får plats med all vintersquash och varför har jag inte skött om kålroten bättre? Jag gillade verkligen när han berättade att han inte höststädar sina odlingar... Det gör inte jag heller. Jag köpte i alla fall deras bok "Alla fingrar gröna", återkommer om den när jag hunnit läsa den ordentligt.
 
Han pratade lite om att vi odlare här i Sverige var priviligerade, något som jag verkligen tänkte på i fjol, så till vida att vi inte odlar för vår överlevnad. Misslyckas våra odlingar ett år så behöver vi inte svälta för det. I samband med det så ställde han en intressant fråga, lite så där i förbifarten.
Vad skulle vi odla om vi odlade för vår överlevnad?
 
Det är naturligtvis en fråga som jag går igång på. En fråga som jag funderat en hel del över redan innan, men nu fick jag lust att göra en lista. Det bör vara grödor som är lätta att förvara och som ger hyfsad skörd oavsett väderlek. 
 
Vad skulle jag odla om jag odlade för min och familjens överlevnad?
 
Potatis - ett ganska säkert kort som ger stor avkastning för relativt liten insats.
Svedjerova - det gäller bara att få tag på utsäde.
Bondbönor - ger bra skörd även dåliga odlingsår (som ifjol).
Gråärt - samma som ovan plus att det går att göra mjöl av torkade ärtor.
Jordärtskocka - för att de skördas på våren, innan allt annat kommit igång grävs knölarna upp och kan säkert rädda många middagar en sen vår. Väldigt liten arbetsinsats också.
Vintersquash - lite mer väderkänslig kanske men lätt att förvara och otroligt hållbar.
Grönkål - odlingssäker, står fint kvar i landen och kan skördas nästan hela vintern.
Piplök - som är det första gröna jag skördar i min trädgård, växer som ogräs och kräver minimalt med arbete.
Gul lök - lätt att förvara och en viktig smaksättare. Lite meckig på mina breddgrader men värd besväret.
 
Jag skulle nog odla tomater också. De är ganska kinkiga men ger rätt mycket tillbaka. Säkert kommer jag på fler grödor eftersom... Och ett gäng med bärbuskar och frukträd vill jag så klart ha.
 
Vad skulle du odla om din överlevnad hängde på det?
 
 
 

Vad skulle vi odla...