Inspirerad

Igår var jag på Studiefrämjandet i Bollnäs och lyssnade på Anders Persson från Söderhamn. Jag blir så inspirerad av den mannen :) och imponerad av att han kan komma med all denna mörka information och ändå få en att gå därifrån med en känsla av hopp och glädje. Väldigt bra.

Det är väl just det här pratet om det enkla, samarbetet i vardagen, vad kan JAG göra som ger den positiva känslan. Då blir det lättare att greppa än när man tänker stort, hur ska vi påverka de stora beslutsfattarna, hur får vi samhället att byta kurs - lätt att ge upp innan man ens har börjat... Men när vi startar omställningsgrupper i vår egen by, snackar på fikarasten, låter bilen stå (och berättar det för alla, även de som inte vill höra), då blir det överskådligt och något vi kan mäkta med och dessutom roligt :) Vi jobbar med tunga frågor inom omställningsrörelsen, ofta ångestskapande, därför är det så viktigt att lyfta in glädjen. Det är roligt att odla för omställning, det är roligt att träffa alla dessa engagerade människor, som brinner för att gör skillnad. Som när vi gör en fest av det i Augusti - Rättvisefesten i Alfta :) Mötet mellan människor är fantasktikt viktigt om vi ska komma någon vart.

"Människa knackar på människas port - så som hon alltid gjort."
                                                                 Stefan Sundström

Det handlar om att, istället för att gå omkring och ha ångest, börja någonstans och lättast av allt är ju att börja med sig själv. Behöver jag verkligen köpa en ny TV? Det säljs 1 miljon nya platt-TV-apparater per år i Sverige! Eller en ny soffa, ta bilen till jobbet eller affären, nya kläder varje månad? Vi har inte tid att vänta! Vi måste förändra vårt sätt att leva, vår överkonsumtion leder till katastrof. Påbörja din inre omställning samtidigt som du börjar med en praktisk sak, till exempel att låta bilen stå? Rätt snart inser du att det var inte alls så jobbigt som du trodde. Kan min arbetskamrat Teresa låta bilen stå och ta bussen istället så kan alla :) Sen till nästa grej och prata med människor i sin omgivning. Prata, prata, prata - rätt var det är så hittar du någon som du kan insprirera eller inspireras av :)

Kommentera här: