10 myter om hållbar konsumtion på 10 dagar - 7

Myt 7: Hållbarhet betyder ”leva i grottor”
 
Forskarna: De kommande årens hållbarhetsutmaningar kommer att kräva en betydande övergång bort från en högenergiförbrukande livsstil.

Men hållbarhet innebär inte att gå tillbaka i grader av välbefinnande och lycka, därtom visar studier att människors välbefinnande och livskvalitet inte är beroende av hög resursförbrukning.
 
Jag: att förbruka mindre energi ligger i allas vårt intresse. Om vi inte bromsar den globala uppvärmningen får det långtgående konsekvenser för oss alla. Vilket vi redan ser. Här i vårt land mår allt fler bara sämre och sämre. Jag tror att vi någonstans (som biologiska varelser) känner att något är fel. Att vi ska få leva som om det fanns 3,5 jordklot är varken vettigt eller rimligt. Det bygger på att andra lever på för lite resurser. Om alla lever i verkligheten, vi har bara en planet, så finns utrymme för att alla ska få ett drägligt liv. Att ha en rättvisare fördelning skulle inte innebära att vi bor i grottor igen men kanske att fattiga människor kan få el, mat för dagen, sjukvård och trygghet.
 
Det vi måste dra ner på är för energiförbrukning. Köpa färre prylar (vilket jag tror de flesta faktiskt skulle må bra av i längden). Resa mindre. Äta mindre kött och se till att det vi ändå stoppar i oss är lokalt producerat. Sluta frakta allt och inget hit och dit, jag menar vi behöver inte utländska äpplen under svensk äppelsäsong (exempelvis). Jobba mindre, när vi förbrukar mindre resurser behöver vi mindre pengar och kan få mera tid med vår familj. Odla mera mat själva, vilket vi får tid till när vi jobbar mindre. Oroande här är det som händer med våra svenska jordbrukare - vi behöver fler, inte färre.
 
Listan kan göras lång men summan av det hela kanske blir att vi borde ägna oss mer åt varandra än åt pengar och prylar?
 
 
Källa: Extrakt

Kommentera här: